Сигишоара

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сегешвар е еден од седумте познати саксонски градови во Романија. Се наоѓа во централниот дел на земјата, во историската провинција Трансилванија, чиј најважен центар е Клуж. Сигишоара се наоѓа во округот Мурес.

Стариот град Сегешвара е едно од најдобро зачуваните средновековни градски јадра не само во Трансилванија и Романија, туку дури и во цела Средна Европа . Затоа, стариот град во ѕидините е вклучен во списокот на светско наследство на УНЕСКО. Исто така тој, од истата причина, градот станал центар на туризмот во последните децении.

Историја[уреди | уреди извор]

Сегесвар бил населен од група саксонски колонисти во текот на 12 век, кој бил на покана на унгарскиот крал, да ја бранел границата на унгарското кралство. Благодарение на германската трудољубивост, тие изградиле прекрасен утврден град, кој, како и другите саксонски градови во Трансилванија, бил сличен на германските градови Саксонија.

Сегесвар е исто така познат и како родното место на Влад Наколнувачот, попознат како и грофот Дракула. Таткото на Цепес, Влад II Дракула, принцот од Влашка, живеел во градот Сегесвар како прогонет во тоа време.

Демографија [1][уреди | уреди извор]

Споредено со пописот од 2002 година, населението на пописот од 2011 г.е намалено.

Градови партнери[уреди | уреди извор]

Топографска карта[уреди | уреди извор]

  • (руски) Топографска карта L-35-XIII. Размера: 1 : 200 000. Издање 1978 г.
  1. Ценсус 2002.