Окрузи во Романија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карта на окрузите во Романија

Романија се дели на 41 округ (романски: județ, жудец) и општината Букурешт, сите со своја месна самоуправа. Највеќето се наречени по реки, а некои го носат името на значаен град во нив.

Првите окрузи во Романија водат потекло од единиците наречени цинутури во кнежевствата Влашка и Молдавија од крајот на XIV век, а можеби и порано. Од создавањето на современа Романија во 1859 г., па наваму, системот на административна поделба имал сличен карактер како департманите во Франција. Со тек на време, системот е менуван повеќепати. Пред Втората светска војна земјата имала 71 округ, а по 1968 г. — само 39. Од 1960-тите досега се користи истиот систем, со неколку измени, од кои последната е направена во 1997 г.

Според пописот од 2011 г., просечното население на окрузите изнесува 445.000 жители, при што највеќе жители има округот Јаш (772.000), а најмалку Ковасна (210.000). Просечната површина изнесува 5.809 км2, при што најголем округ е Тимиш, со (8.697 км2), а најмал е Илфов, со (1583 км2). Општината Букурешт, која има ист управен степен како окрузите, е понаселена и помала од другите, со 1.883.425 и само 228 км2.

Список на окрузи[уреди | уреди извор]

Округ Седиште Потекло на името Развоен
регион
ISO-код
Пошт. број Повик. број NUTS-код Население
(2011)[1]
Површина
[2]
На карта
Алба
Actual Alba county CoA.png
Алба Жулија
ROU AB Alba Iulia CoA.png
реката Алба Центар AB 51 58 RO121 342.376 6.242 км2 Alba.svg
Арад
Actual Arad county CoA.png
Арад
Coa Romania Town Arad.svg
седиштето Запад AR 31 57 RO421 430.629 7.754 км2 Arad.svg
Арџеш
Actual Argeș county CoA.png
Питешт
ROU AG Pitesti CoA.png
Арџеш Југ AG 11 48 RO311 612.431 6.862 км2 Arges.svg
Бакау
Stema judetului Bacau.svg
Бакау
ROU BC Bacau CoA1.png
седиштето Североисток BC 60 34 RO211 616.168 6.621 км2 Bacau.svg
Бистрица-Насауд
Stema Bistrita-Nasaud.svg
Бистрица
реката Бистрица и градот Насауд Северозапад BN 42 63 RO112 286.225 5.355 км2 Bistrita-Nasaud.svg
Бихор
Actual Bihor county CoA.svg
Орадеја
ROU BH Oradea CoA2.png
општината Бихарија Северозапад BH 41 59 RO111 575.398 7.544 км2 Bihor.svg
Ботошан
Stema judetului Botosani.svg
Ботошан
ROU BT Botosani CoA.svg
седиштето Североисток BT 71 31 RO212 412.626 4.986 км2 Botosani.svg
Браила
Stema judetului Braila.svg
Браила
седиштето Југоисток BR 81 39 RO221 321.212 4.766 км2 Braila.svg
Брашов
Brasov county coat of arms.png
Брашов
ROU BV Brasov CoA.svg
седиштето Центар BV 50 68 RO122 549.217 5.363 км2 Brasov.svg
Бузау
Actual Buzău county CoA.png
Бузау
ROU BZ Buzau CoA.png
реката Бузау Југоисток BZ 12 38 RO222 451.069 6.103 км2 Buzau.svg
Букурешт
ROU Bucharest CoA.svg
(Општина Букурешт)
[б 1]
презимето Букур[3] Букурешт-Илфов B 01–06
[б 2]
1x RO321 1.883.425 228 км2 Bucharest.svg
Валча
Actual Vâlcea county CoA.png
Рамнику Валча
Interbelic Ramnicu Valcea CoA.jpg
средновековниот округ Вилча[4][б 3] Југозапад VL 24 50 RO415 371.714 5.765 км2 Valcea.svg
Васлуј
Actual Vaslui county CoA.png
Васлуј
ROU VS Vaslui CoA.jpg
реката Васлуј Североисток VS 73 35 RO216 395.499 5.318 км2 Vaslui.svg
Вранча
Actual Vrancea county CoA.png
Фокшан
ROU VN Focsani CoA.jpg
средновековниот округ Вранча[5][б 4] Југоисток VN 62 37 RO226 340.310 4.857 км2 Vrancea.svg
Галац
Stema judetului Galati.svg
Галац
ROU GL Galati CoA.png
седиштето Југоисток GL 80 36 RO224 536.167 4.466 км2 Galati.svg
Горж
Stema Gorj.svg
Тргу Жиу
ROU GJ Targu Jiu CoA.png
реката Жиу[б 5] Југозапад GJ 21 53 RO412 341.594 5.602 км2 Gorj.svg
Дамбовица
Stema Dambovita.svg
Трговиште
ROU DB Targoviste CoA.png
Дамбовица Југ DB 13 45 RO313 518.745 4.054 км2 Dambovita.svg
Долж
RO Dolj county COA.svg
Крајова
ROU DJ Craiova CoA1.png
реката Жиу[б 6] Југозапад DJ 20 51 RO411 660.544 7.414 км2 Dolj.svg
Џурџу
Stema Giurgiu.svg
Џурџу
ROU GR Giurgiu CoA1.png
седиштето Југ GR 08 46 RO314 281.422 3.526 км2 Giurgiu.svg
Илфов
Actual Ilfov county CoA.png
Буфтеја
ROU IF Buftea CoA.jpg
реката Илофов Букурешт-Илфов IF 07 1x RO322 388.738 1.583 км2 Ilfov.svg
Јаломица
Stema Ialomita.svg
Слобозија
ROU IL Slobozia CoA.jpg
Јаломица Југ IL 92 43 RO315 274.148 4.453 км2 Ialomita.svg
Јаш
Actual Iasi county CoA.svg
Јаш
ROU IS Iasi CoA.png
седиштето Североисток IS 70 32 RO213 772.348 5.476 км2 Iasi.svg
Калараш
Stema Calarasi.svg
Калараш
ROU CL Calarasi CoA1.png
седиштето Југ CL 91 42 RO312 306.691 5.088 км2 Calarasi.svg
Караш-Северин
Actual Caraș-Severin county CoA.png
Решица
ROU CS Resita CoA1.png
поранешните окрузи Караш и Северин Запад CS 32 55 RO422 295.579 8.514 км2 Caras-Severin.svg
Клуж
Actual Cluj county CoA.svg
Клуж-Напока
седиштето Северозапад CJ 40 64 RO113 691.106 6.674 км2 Cluj.svg
Ковасна
Coa Romania County Kovászna.svg
Свети Ѓорѓи
ROU CV Sfantu Gheorghe CoA.svg
реката Ковасна Центар CV 52 67 RO123 210.177 3.710 км2 Covasna.svg
Констанца
Actual Constanța county CoA.png
Констанца
ROU CT Constanta CoA.png
седиштето Југоисток CT 90 41 RO223 684.082 7.071 км2 Constanta.svg
Марамуреш
Coat of Arms of Maramureș County.svg
Баја Маре
ROU MM Baia Mare CoA1.png
историската област Марамуреш Северозапад MM 43 62 RO114 478.659 6.304 км2 Maramures.svg
Мехединци
Actual Mehedinți county CoA.png
Дробета-Турну Северин
ROU MH Drobeta-Turnu Severin CoA.png
општината Мехадија Југозапад MH 22 52 RO413 265.390 4.933 км2 Mehedinti.svg
Муреш
Actual Mureș county CoA.png
Тргу Муреш
Coa Romania Town Marosvásárhely.svg
реката Муреш Центар MS 54 65 RO125 550.846 6.714 км2 Mures.svg
Њамц
Stema Neamt.svg
Пјатра Њамц
ROU NT Piatra Neamt CoA.jpg
реката Њамц Североисток NT 61 33 RO214 470.766 5.896 км2 Neamt.svg
Олт
Actual Olt county CoA.png
Слатина
ROU OT Slatina CoA1.png
реката Олт Југозапад OT 23 49 RO414 436.400 5.498 км2 Olt.svg
Прахова
Stema Prahova.svg
Плоешт
ROU PH Ploiesti CoA1.png
реката Прахова Југ PH 10 44 RO316 762.886 4.716 км2 Prahova.svg
Салаж
RO Județul Sălaj COA.svg
Залау
ROU SJ Zalau CoA.png
реката Салаж Северозапад SJ 45 60 RO116 224.384 3.864 км2 Salaj.svg
Сату Маре
Satu Mare county CoA.png
Сату Маре
ROU SM Satu Mare CoA1.png
седиштето Северозапад SM 44 61 RO115 344.360 4.418 км2 Satu Mare.svg
Сибиу
Sibiu county coat of arms.png
Сибиу
Coa Romania Town Nagyszeben.svg
седиштето Центар SB 55 69 RO126 397.322 5.432 км2 Sibiu.svg
Сучава
Actual Suceava county CoA.png
Сучава
ROU SV Suceava CoA.png
Сучава Североисток SV 72 30 RO215 634.810 8.553 км2 Suceava.svg
Телеорман
Actual Teleorman county CoA.png
Александрија
ROU TR Alexandria CoA1.png
реката Телеорман Југ TR 14 47 RO317 380.123 5.790 км2 Teleorman.svg
Тимиш
ROU Timis County CoA.svg
Темишвар
ROU TM Timisoara CoA.svg
реката Тамиш Запад TM 30 56 RO424 683.540 8.697 км2 Timis.svg
Тулча
Actual Tulcea county CoA.png
Тулча
ROU TL Tulcea CoA.png
седиштето Југоисток TL 82 40 RO225 213.083 8.499 км2 Tulcea.svg
Харгита
Harghita county coat of arms.gif
Мјеркуреја Чук
Coa Romania Town Csíkszereda.svg
планинскиот венец Харгита Центар HR 53 66 RO124 310.867 6.639 км2 Harghita.svg
Хунедоара
Actual Hunedoara county CoA.svg
Дева
ROU HD Deva CoA1.png
градот Хунедоара Запад HD 33 54 RO423 418.565 7.063 км2 Hunedoara.svg

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Population at the Censuses of 1948, 1956, 1966, 1977, 1992, 2002 and 2011 – By Localities and Counties (Report) (романски). National Institute of Statistics (Romania). 2013-07-04. стр. 1–2. Архивирано од изворникот (XLS) на 2017-06-10. Посетено на 2013-07-06.
  2. Romanian Statistical Yearbook 2008 – Geography, Meteorology, and Environment (PDF) (Report) (романски). National Institute of Statistics (Romania). 2007-07-01. стр. 18. Посетено на 2010-08-29.
  3. „DEX online – Search: "bucura". Romanian Etymological Dictionary 1958–1966 (романски). Dexonline.ro. Посетено на 2010-08-23.
  4. „Први документарни сведоштва за округот Валча“. Национален институт за статистика. Архивирано од изворникот на 2011-07-20. Посетено на 2010-01-23. (романски)
  5. „Județul Vrancea (Vrancea County)“ (романски). National Institute of Statistics (Romania). Архивирано од изворникот на 2018-12-25. Посетено на 2010-08-23.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Предлошка:Articles on first-level administrative divisions of European countries
Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.