Северномакедонско наречје

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Северномакедонското наречје е едно од трите наречја на македонскиот јазик. Ова наречје се зборува на територијата на северна и североисточна Македонија, околу градовите Тетово, Скопје, Куманово, Кратово, Крива Паланка и Свети Николе. Наречјето се дели на две подгрупи и тоа: западна група и источна група.

Дијалекти на северномакедонското наречје[уреди | уреди извор]

  1. Божидар Видоевски (Дијалектите, том1, 1998: стр.149-162) овој дијалект го нарекува исклучиво Тетовски (не Долнополошки).
  2.  Божидар Видоевски (Дијалектите, том1, 1998: стр.149-162) го наведува Вратничкиот дијалект посебен од Тетовскиот.