Лепенец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Лепенец
Лепенец кај Бардовци.jpg
Реката Лепенец кај селото Бардовци
Земја Косово, Македонија
Слив
Главен извор Жар Планина, Косово
1.820
Устие Вардар, крај Скопје, Македонија Македонија
262 единица?
Гол. на сливот 770
Физички особености
Должина 75 единица?

Лепенецрека во Македонија, притока на Вардар.[1] Извира од планината Жар на Косово, на височина од 1.860 м, а се влева кај населбата Злокуќани во Скопје, на височина од 253 м. Од изворот до Качаничката Клисура тече во правец запад-исток, а потоа свртува во правец југ-југоисток. Долга е 75 км, има вкупен пад од 1.603 м и просечен пад од 21,4‰. На територијата на Македонија влегува кај селото Блаце и има должина од 21 км. Сливот зафаќа површина од 770 км², од која на Македонија ѝ припаѓаат 167,76 км². Средногодиш ниот протек пред вливот во реката Вардар изнесува 10,0 м³/сек.[2]

Реката Лепенец кај железничкиот мост помеѓу Бардовци и ЖС „Ѓорче Петров“

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6
  2. Влечниот нанос на река Лепенец и неговото влијание за регулација на речното корито, Живко Шкоклевски, С. Крстевска; Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, 1982