Прејди на содржината

Македонска преродбеничка азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија
Македонска фонетика и фонологија
Македонската буква и глас „ѕ“.
Гласови
Писмо
Поврзано

Македонската преродбеничка азбукапретпоследната македонска азбука. Била користела за време на Преродбата во XIX и XX век. Азбуката е создадена од страна на Крсте Петков Мисирков, заснована на македонскиот фонетски систем и потребите на македонската фонологија. Азбуката е основа на денешната македонска азбука и еден од столбовите на современиот македонски литературен јазик. Делото За македонцките работи било напишано на оваа азбука и поголем број на дела. Слична азбука била користена и од страна на Лозарите во нивното списание Лоза. Преродбеничката азбука имала 31 буква што е иста со денешната македонска азбука.

Азбука[уреди | уреди извор]

Големи букви
А Б В Г Д Г’ Е Ж З Дз И І К Л Л’ М Н Н’ О П Р С Т К’ У Ф Х Ц Ч Дж Ш
Мали букви
а б в г д г’ е ж з дз и і к л л’ м н н’ о п р с т к’ у ф х ц ч дж ш
Забелешка: Ова е азбука која најчесто се сретнува низ македонските текстови, за останати варијации на македонската азбука од тој период видете Развој на македонската азбука.

Поврзано[уреди | уреди извор]