Акцент на туѓите зборови во македонскиот јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Акцентирањето на туѓите зборови се врши според следните правила:

а) Акцентот кај туѓите зборови може да биде на последниот слог: бирó, жири` итн.;

б) Може да биде на вториот слог од крајот на зборот: литератýра, реклáма, национáлен;

в) Може да биде на третиот слог од крајот на зборот и да се вклопи во нашиот акцент.

Нема точно правило за акцентирање на туѓите зборови, па затоа тие се акцентираат по слух.