Прејди на содржината

Збор

Од Википедија — слободната енциклопедија

Збор е најмалата единица во јазикот. Зборовите имаат значење и фонетска вредност. Зборот се гради од гласови (во говорот) и букви (во пишан текст). Зборот може да се гради од еден или повеќе гласови (букви) и неговата одлика е дека има значење. Со комбинирање на зборови се градат посложени форми: фрази и реченици. Посложените форми на зборови, користени според правила формираат еден јазик.

Букви и зборови

Зборот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

Зборот како тема во книжевноста[уреди | уреди извор]

 • „Зборовите се нешто друго“ - расказ на српскиот писател Давид Албахари.[1]
 • „Зборови“ — песна на македонската поетеса Николина Андова од 2013 година.[2]
 • „Колку ти тежи зборот“ — песна на македонската поетеса Ана Бунтеска од 2016 година.[3]
 • „Зборови“ — песна на Никола Јонков Вапцаров.[4]
 • „Аристотел, ебиветер си или За вистинската еротика на зборовите“ — кус расказ на македонската писателка Мања Величковска.[5]
 • „Зборот“ — песна на македонскиот поет Блаже Конески од 1974 година.[6]
 • „Зборот“ — песна на Блаже Конески од 1989 година.[7]
 • „Едноставни зборови“ — песна на словенечкиот поет Тоне Павчек.[8]
 • „Убави зборови“ — песна на македонскиот писател Видое Подгорец.[9]
 • Смешни зборови“ — книга на српскиот писател Душан Радовиќ.[10]
 • „Силата на зборовите“ — песна на македонскиот писател Стојан Тарапуза.[11]
 • „Зборови“ — песна на полскиот поет Јулијан Тувим.[12]
 • „Паркет од зборови“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[13]
 • „Идиосинкразија“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[14]
 • „Алаојда“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[15]
 • „Ала и али“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[16]
 • „Банѕов“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[17]
 • „Бездер“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[18]
 • „Котлајче“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[19]
 • „Црвенкапа“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[20]
 • „Јато синоними“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[21]
 • „За лекторцките работи“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[22]
 • „Осум претвори“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[23]
 • „Немтур, намќор, некез“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[24]
 • „Цицор-цицељ“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[25]
 • „Те јава ли прстенот?“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[26]
 • „Binden бинте“ — краток расказ на Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[27]
 • „Опашки“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[28]
 • „Зборокршачка“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[29]
 • „Панделка“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[30]
 • „Љуље“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[31]
 • „Граматички флерт“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[32]
 • „Укравчиња“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[33]
 • „Свијоци“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[34]
 • „Голи и боси вистини“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[35]
 • „Ресло“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[36]
 • „Достам“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[37]
 • „Пеперутки“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[38]
 • „Лузни“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[39]
 • „Штит“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[40]
 • „Ножеви“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[41]
 • „Облога од придавки“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[42]
 • „Има зборови...“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[43]
 • „Скарани зборови“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[44]
 • „Трчај горе!“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[45]
 • „Оточке“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[46]
 • „Таму каде што јазикот се колеба“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[47]
 • „Исчемреано пладне“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[48]
 • „Семантички Батко Ѓорѓија“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[49]
 • „KU 103-85“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[50]
 • „Шамлица за зборови“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[51]
 • „Лекторај“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[52]
 • „Мојован“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[53]
 • „Шапун и сампон“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[54]
 • „Тајло“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[55]
 • „Шем-шем-шемче“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[56]
 • „Штипка на јазикот“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[57]
 • „Тој - latinica, јас - кирилица“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[58]
 • „Велешко јаначе не е турски yanak“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[59]
 • „Зборови-шустикли“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[60]
 • „Премреже“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[61]
 • „Гамен“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[62]
 • „Именски брак“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[63]
 • „За сложувањето и согласувањето“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[64]
 • „Плафон“ — краток расказ на македонската писателка Оливера Ќорвезироска од 2021 година.[65]
 • „Последниот збор“ — песна на полскиот поет Збигњев Херберт.[66]
 • „Зборови“ — песна во проза на полската поетеса Вислава Шимборска.[67]
 • „Три најнеобични збора“ — песна на Вислава Шимборска.[68]
 • „Раѓање на зборот“ — песна на македонскиот поет Ацо Шопов од 1963 година.[69]
 • „Молитва за еден обичен но уште непронајден збор“ — песна на Ацо Шопов од 1963 година.[70]
 • „Игра на зборови“ — песна на македонската поетеса Љубица Шопова од 2020 година.[71]

Зборот како тема во музиката[уреди | уреди извор]

 • „Напад на зборови“ (англиски: Word Attack) — песна на американската панк-рок група Адолесентс (Adolescents) од 1981 година.[72]
 • „Зборови волшебни“ — песна на македонската рок-група Архангел од 1993 година.[73]
 • „Зборови“ (англиски: Words) — песна на американската поп-група Би Џис (Bee Gees).[74]
 • „Крајот на зборовите“ (англиски: The End Of Words) — песна на британската група Дед кен денс (Dead Can Dance) од 1990 година.[75]
 • „Зборовите (не доаѓаат лесно)“ (Words (Don't come easy)) — песна на пејачот Ф. Р. Давид (F. R. David).[76]
 • „Зборови (меѓу редовите на времето)“ (англиски: Words (Between The Lines Of Age)) — песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1972 година.[77]
 • „Нема повеќе зборови“ (англиски: No More Words) — песна на швајцарската електро-поп група Јело (Yello) од 1983 година.[78]
 • „Зборовите сами говорат“ (српски: Reči same govore) — песна на српската рок-група Обојени програм од 1990 година.[79]

Зборот како тема во филмот[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Давид Албахари, Опис смрти. Београд: Српска књижевна задруга, 2004, стр. 136-140.
 2. Николина Андова, Влезот е од другата страна, Темплум, Скопје, 2013.
 3. Ана Бунтеска, Колку е потребно за среќа. Скопје: Матица Македонска, 2016, стр. 172-173.
 4. Никола Ј. Вапцаров, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 121.
 5. Очудувања 1-2. Скопје: Бегемот, 2018, стр. 131-134.
 6. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 68.
 7. Блаже Конески, Збор и опит 1. Скопје: Арс Ламина - публикации, Арс Либрис, 2021, стр. 122.
 8. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 54-55.
 9. Видое Подгорец, И сончогледите спијат. Скопје: Македонска книга, Детска радост, Култура, Мисла, Наша книга, 1990, стр. 10.
 10. Јунак над јунаци, Култура, Скопје, 1967.
 11. Поетска читанка: Избор од македонската и светската поезија за деца, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2005, стр. 77.
 12. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 39-40.
 13. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 10-11.
 14. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 412-413.
 15. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 314-315.
 16. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 316-317.
 17. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 318.
 18. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 319.
 19. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 320-321.
 20. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 449-450.
 21. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 322-323.
 22. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 324-325.
 23. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 326-327.
 24. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 330-331.
 25. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 345-346.
 26. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 349-350.
 27. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 351-352.
 28. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 63.
 29. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 64.
 30. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 65.
 31. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 202.
 32. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 203.
 33. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 66.
 34. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 68.
 35. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 171.
 36. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 188-189.
 37. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 192-193.
 38. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 73.
 39. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 87.
 40. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 88.
 41. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 222.
 42. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 223.
 43. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 224-225.
 44. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 234.
 45. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 280-281.
 46. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 282-283.
 47. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 284.
 48. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 287.
 49. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 288.
 50. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 289.
 51. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 290.
 52. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 293-294.
 53. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 296.
 54. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 297.
 55. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 298-299.
 56. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 300-301.
 57. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 306-307.
 58. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 245.
 59. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 257-258.
 60. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 249.
 61. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 264-265.
 62. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 266-267.
 63. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 268-269.
 64. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 270-271.
 65. Оливера Ќорвезироска, Престапни години (прозен календар). Скопје: Бегемот, 2021, стр. 275.
 66. Zbignjev Herbert, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg – Čigoja štampa, стр. 263-264.
 67. Savremena poljska poezija. Beograd: Nolit, 1964, стр. 189-190.
 68. Vislava Šimborska, Izabrane pesme. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 310.
 69. Ацо Шопов, Небиднина. Скопје: Македонска книга, 1967, стр. 7.
 70. Ацо Шопов, Небиднина. Скопје: Македонска книга, 1967, стр. 8.
 71. Љубица Шопова, Форми во создавање. Скопје: ПНВ Публикации, 2020, стр. 11.
 72. Discogs, Adolescents ‎– Adolescents (пристапено на 3.12.2021)
 73. Архангел, Архангел 1. Litium Records 001, 2000.
 74. YouTube, Bee Gees - Words (with lyrics) (пристапено на 12.9.2017)
 75. Discogs, Dead Can Dance ‎– Aion (пристапено на 15.7.2020)
 76. YouTube, FR David Words (Don't Come Easy subtitulada (пристапено на 12.9.2017)
 77. Discogs, Neil Young – Harvest (пристапено на 30.5.2021)
 78. Discogs, Yello ‎– You Gotta Say Yes To Another Excess (пристапено на 4.6.2021)
 79. YouTube, Obojeni program - Najvažnije je biti zdrav (пристапено на 21.10.2021)
 80. IMDb, A Thousand Words (2012) (пристапено на 10.1.2019)