Прејди на содржината

Македонско ракописно писмо

Од Википедија — слободната енциклопедија

Македонското ракописно писмо е прилично поразлично од печатното македонско писмо. На сликава се илустрирани сите букви, прво малата, а потоа големата варијанта на секоја буква. Ракописното писмо е во истата форма уште од неговото официјализирање, со една мала поправка. Последната поправка на писмото е бришење на цртата која се ставала под буквата Ш.

Писмо[уреди | уреди извор]

Белешка: Буквата Ѕ има иста форма и во печатена и во ракописна верзија. Погрешно е да се користи латинската ракописна форма за буквата S.

Овие одговараат на следните печатни букви и нивните МФА претставувања:

  • Големи букви
А
/a/
Б
/b/
В
/v/
Г
/ɡ/
Д
/d/
Ѓ
/ɟ/
Е
/ɛ/
Ж
/ʒ/
З
/z/
Ѕ
/ʣ/
И
/i/
Ј
/j/
К
/k/
Л
/l/
Љ
/lj/
М
/m/
Н
/n/
Њ
/ɲ/
О
/ɔ/
П
/p/
Р
/r/
С
/s/
Т
/t/
Ќ
/c/
У
/u/
Ф
/f/
Х
/h/
Ц
/ʦ/
Ч
/ʧ/
Џ
/ʤ/
Ш
/ʃ/
  • Мали букви
а
/a/
б
/b/
в
/v/
г
/ɡ/
д
/d/
ѓ
/ɟ/
е
/ɛ/
ж
/ʒ/
з
/z/
ѕ
/ʣ/
и
/i/
ј
/j/
к
/k/
л
/l/
љ
/ʎ/
м
/m/
н
/n/
њ
/ɲ/
о
/ɔ/
п
/p/
р
/r/
с
/s/
т
/t/
ќ
/c/
у
/u/
ф
/f/
х
/h/
ц
/ʦ/
ч
/ʧ/
џ
/ʤ/
ш
/ʃ/

Примери[уреди | уреди извор]

Во прилог следуваат различни зборови напишани на македонско ракописно писмо.