Струмички дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Струмичкиот дијалект на картата на македонските дијалекти
Говор на жена од с. Банско

Проблеми со пуштањето? Помош.

Струмичкиот дијалект е дијалект на македонскиот јазик. Дијалектот спаѓа во групата на источни дијалекти од централното наречје. Овој дијалект се зборува во југоисточниот дел на Република Македонија, односно во Струмица, Валандово, Радовиш и околните места. Главна карактеристика на овој дијалект е продолжувањето на самогласката.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

 • Продолжување на самогласката: Каде ќе одиш > Дек ќе оош
 • Испуштање на самогласка: полна > п‘лна
 • употреба на предлогот у: во град > у градо

Лични заменки[уреди | уреди извор]

Еднина[уреди | уреди извор]

 • Јас
 • Ти
 • Он
 • Она
 • Оно

Множина[уреди | уреди извор]

 • Нии
 • Вии
 • Они (Тии)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]