Струшки дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Струшкиот дијалект на картата на македонските дијалекти
Извадок од народна сказна раскажана од жена од с. Мали Влај

Проблеми со пуштањето? Помош.

Струшкиот дијалект е дијалект што спаѓа во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на западното наречје на македонскиот јазик. Дијалектот се зборува на територијата на градот Струга со околината. Струшкиот дијалект е близок дијалект со охридскиот дијалект и со вевчанско-радошкиот дијалект. Овој дијалект дели поголем број на кракатеристики со дијалектите од тој регион.

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • фиксиран акцент
  • губење на интервокално в
  • губење на интервокално г
  • губење на интервокално д

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • употреба на суфиксот -иче за именки од женски род
  • употреба на суфиксот за трето лице еднина
  • употреба на трите членови
  • употреба на на предлогот во
  • зачестена употреба на перфектните форми