Прејди на содржината

Охридски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Охридскиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Охридски дијалект — дијалект во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на западното наречје на македонскиот јазик. Дијалектот се зборува на територијата на градот Охрид со околината по источниот брег на Охридското Езеро. Охридскиот дијалект е близок дијалект со струшкиот дијалект и со вевчанско-радошкиот дијалект. Овој дијалект дели поголем број на кракатеристики со соседните дијалекти.

Фонолошки особености[уреди | уреди извор]

  • неподвижен акцент
  • загуба на меѓусамогласното в
  • загуба на меѓусамогласното г
  • загуба на меѓусамогласното д

Морфолошки особености[уреди | уреди извор]

  • употреба на наставната -иче за именки од женски род
  • употреба на сите трите членови
  • зачестена употреба на свршените облици (перфект)

Глаголи[уреди | уреди извор]

  • наставките за сегашно време се следниве: за прво лице еднина е -ам, за второ , за трето , а за множина се: -ме за прво лице, -те за второ и -ет за трето лице[1]
Сегашно време[2]
а-група и-група
Еднина
1л. викам 1л. паднам
2л. викаш 2л. падниш
3л. викат 3л. паднит
Множина
1л. викаме 1л. падниме
2л. викате 2л. падните
3л. викет 3л. паднет

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Марковиќ, Марјан (2007). Ароманскиот и македонскиот говор од охридско-струшкиот регион : (во балкански контекст). Македонска академија на науките и уметностите. стр. 111. ISBN 9789989101731.
  2. Марковиќ, Марјан (2007). Ароманскиот и македонскиот говор од охридско-струшкиот регион : (во балкански контекст). Македонска академија на науките и уметностите. стр. 102. ISBN 9789989101731.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]