Солунско-воденски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Солунско-воденскиот дијалект на картата на македонските дијалекти
Говор од с. Цакони, Воденско, на солунско-воденски дијалект

Проблеми со пуштањето? Помош.

Солунско-воденскиот дијалект или долновардарски говори претставуваат дел од југоисточното наречје на македонскиот јазик. Се зборува на една поширока територија на Македонија, во Солун и неговата околина, Воденско, Мегленско, Берско, Кукушко, Ениџевардарско, Гевгелиско (Бојмија), Дојранско.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

  • парадигматски акцент (секогаш на ист слог) - уфчáр, уфчáри, уфчáрите (овчар, овчари, овчарите)
  • 2 лице множина на императив се образува со наставката -ејте - нусéјте (носете)
  • образување на глаголски прилог со -шчимица - бегашчимица (бегајќи)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]