Кумановски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кумановскиот дијалект на картата на македонските дијалекти
Говор од с. Матејче на кумановски дијалект

Проблеми со пуштањето? Помош.

Кумановски дијалектдијалект што спаѓа во подгрупата на источни дијалекти на северното наречје на македонскиот јазик. Дијалектот се зборува на територијата на градот Куманово и Кумановско. Близок е на кратовскиот, кривопаланечкиот и овчеполскиот дијалект. Кумановскиот говор е доста популарен во Македонија и карактеристичен е по неговото брзо зборување и шегобијност, особено прославена со хумористиката на глумецот и водител Тони Михајловски. Овој дијалект е присутен и во македонската книжевност, а пример е драмата „Бегалка“ („Ленче Кумановче“) од Васил Иљоски. Исто така, дијалектот содржи и остатоци од падежи.

Фонолошки особености[уреди | уреди извор]

Правилник на Самарџискиот еснаф во Куманово 1870 г. напишан на кумановски дијалект, со извесни старословенски влијанија и конструкции својствени на формалните документи од тоа време
  • употреба на а наместо е: трева > трава
  • употреба на у наместо а: рака > рука
  • употреба на преднонепчено ј на почетокот на зборот
  • нефиксиран акцент

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

Именки[уреди | уреди извор]

  • употреба на наставката за множина: торби > торбе

Глаголи[уреди | уреди извор]

вика носи бере
викаше носеше береше
викаше носеше береше
викаше носеше береше
викасмо носесмо бересмо
викасте носесте бересте
викасва носесва бересва
глагол машки женски среден множина
има имаја имала имало имале

Лични заменки[уреди | уреди извор]

лице еднина множина
I ја ми
II ти ви
III он(а,о) они

Надворешни врски[уреди | уреди извор]