Галички дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Галичкиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Галички дијалект, мијачки дијалект или малорекански дијалектдијалект од подгрупата на западни и северозападни дијалекти на западното наречје на македонскиот јазик. Галичкиот дијалект дел од дебарската група говори, но освен со реканскиот, близок е и со гостиварскиот дијалект. Дијалкетот е карактеристичен по тоа што има користење на доста архаични зборови. Овој дијалект може да се најде и во историски литературни дела на македонскиот јазик, како на пример „Тријазичникот“ на Ѓорѓија Пулевски.

Територија[уреди | уреди извор]

Дијалектот се зборува на територијата околу селото Галичник и во реонот наречен Мала Река, каде спаѓаат и селата: Гари, Лазарополе, Сушица, Тресонче, Осој, Селце и Росоки.

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • фиксиран акцент
  • намалена употреба на согласката џ, наместо неа се употребува ж
  • употреба на ј помеѓу две самогласки
  • употреба на о наместо а

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • употреба на суфиксот -ајет за трето лице еднина
  • употреба на ќа немасто ќе
  • употреба на трите членови
  • употреба на наставката за трето лице еднина
  • употреба на предлогот во.