Гостиварски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Горнополошки дијалект)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Гостиварскиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Гостиварскиот дијалект или горнополошкиот дијалект е дијалект што спаѓа во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на западното наречје на македонскиот јазик. Дијалектот се зборува во областа Горни Полог, односно во градот Гостивар со околните села, во соседната област Горна Река и во селата покрај брегот на Мавровското Езеро. Гостиварскиот дијалект е близок дијалект со кичевско-поречкиот дијалект и со реканскиот дијалект. Дијалкетот е карактеристичен по тоа што нема поделба на машки и женски директен и индиректен објект.

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • фиксиран акцент
  • стариот јат е сменет со е
  • употреба на В наместо старословенската буква Х
  • употреба на а наместо јон и јен

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

Именки[уреди | уреди извор]

  • употреба на машки род за директен и индиректен објект: му реков на Ивона
  • употреба на суфиксот -ој наместо суфиксот -ови за множина: лебови > лебој
  • употреба на трите членови
  • употреба на наставката за трето лице еднина

Глаголи[уреди | уреди извор]

  • употреба на глаголските форми со има/нема+глаголска придавка во среден род, како и обичните форми на Минатото неопределено свршено и несвршено време

Заменки[уреди | уреди извор]

  • употреба на личните заменки ја за 1 л.едн. и мие за множина