Кривопаланечки дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Кривопаланечки дијалект на картата на македонските дијалекти
Говор од с. Гиновци на кривопаланечки дијалект

Проблеми со пуштањето? Помош.

Кривопаланечкиот дијалект е дијалект што спаѓа во подгрупата на источни дијалекти на северното наречје на македонскиот јазик. Дијалектот се зборува на територијата на градот Крива Паланка со околината. Кривопаланечкиот дијалект е близок дијалект со кратовскиот, кумановскиот и со овчеполскиот дијалект.

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

 • употреба на а наместо е: трева > трава
 • прасл. ǫ е сменето со [у]: *rǫka > рука
 • нефиксиран акцент

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

 • користење на перфектви глаголи со суфикс -уе.
 • користење на предлогот в
 • користење на суфиксот -е за множина (ж. род): торба/торби > торба/торбе

Глаголи[уреди | уреди извор]

викаше носеше береше
викаше носеше береше
викаше носеше береше
викашемо носешемо берешемо
викашете носешете берешете
викашеја носешеја берешеја

Лични заменки[уреди | уреди извор]

ед:

 • Ја
 • Ти
 • Он
 • Она
 • Оно

мн:

 • Ми
 • Ви
 • Они

Надворешни врски[уреди | уреди извор]