Скопскоцрногорски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
  Скопскоцрногорскиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Скопскоцрногорскиот дијалект е дијалект на македонскиот јазик. Дијалектот спаѓа во групата на западни дијалекти од северното наречје. Дијалектот е сличен со горанскиот дијалект и со долнополошкиот дијалект. Главна карактеристика на дијалектот е зачестена употреба на предлогот у, замена на самогласката а со самогласката у и користење интервокално в.

Територија[уреди | уреди извор]

Скопскоцрногорскиот дијалект се зборува во 20-тина села кои се наоѓаат на планината Скопска Црна Гора, поточно северно од градот Скопје. Тука спаѓаат селата: Кучевиште, Чучер, Бањане, Побожје, Љубанци, Булачани и др.

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • употреба на самогласката а наместо е: трева > трава ;
  • употреба на ă наместо јерот: лаже > лăже ;
  • употреба на у наместо црковномакедонското ОН: пат > пут [1]

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • употреба на интервокално В
  • непчаното Ј пред буквата Е на почеток на збор: јазик > језик
  • согласната група мн е заменета со согласната група мл: многу > млогу
  • употреба на предлогот у: во град > у град [2]

Глаголи[уреди | уреди извор]

викаше носеше береше
викаше носеше береше
викаше носеше береше
викашемо носешемо берешемо
викашете носешете берешете
викашеу носешеу берешеу

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. p.252,Makedonski jazik za srednoto obrazovanie- S.Bojkovska, D.Pandev, L.Minova-Ǵurkova, Ž.Cvetkovski- Prosvetno delo AD- Skopje 2001
  2. p.252,Makedonski jazik za srednoto obrazovanie- S.Bojkovska, D.Pandev, L.Minova-Ǵurkova, Ž.Cvetkovski- Prosvetno delo AD- Skopje 2001

Надворешни врски[уреди | уреди извор]