Вевчанско-радошки дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
  Вевчанско-радошкиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Вевчанско-радошки дијалектдијалект што спаѓа во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на западното наречје на македонскиот јазик. Вевчанско-радошкиот дијалект е близок дијалект со струшкиот и со охридскиот дијалект. Меѓу најзначајните истражувачи на овој дијалект е холанѓанецот Петер Хендрикс во 70-те години на XX век, а неговите резултати ги објавил во книгата „Дијалектите во Радожда и Вевчани“. Вевчанско-радошките говори како духовно-културно добро се прогласени за културно наследство од особено значење.[1]

Територија[уреди | уреди извор]

Дијалектот се зборува на територијата на западниот брег на Охридското Езеро поточно во Вевчани и селото Радожда со околните населени места: Мали Влај и селото Лин кое денес се наоѓа во Албанија. Овие села се наоѓаат во регионот наречен Струшки Дримкол.

Карактеристики[уреди | уреди извор]

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

 • употреба на шч и жд на местото на старословенските *tj, *dj : кашта, гашти, прашта, вежда, межда, нужда
 • фиксиран акцент
 • употреба на согласната група цу наместо цв
 • губење на интервокално в

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

 • употреба на наставката -уле
 • формата на глаголот сум во 2 л. мн. сегашно време е све: вие све (вие сте)
 • употреба на предлогот во
 • употреба на трите членови
 • употреба на наставката за трето лице еднина
 • чување на групата -чере - чéреша (цреша)
 • употреба на глаголски прилог со наставка - ешти : носе́ешти (носејќи), игре́ешти (играјќи)
 • идно време со ќа

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]