Дебарски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Дебарскиот дијалект на картата на македонските дијалекти

Дебарскиот дијалект е дијалект што спаѓа во подгрупата на западни и северозападни дијалекти на западното наречје на македонскиот јазик. Дијалектот се зборува на територијата на градот Дебар со околината. Дебарскиот дијалект е близок дијалект со реканскиот дијалект и со галичкиот дијалект. Дијалектот е карактеристичен по тоа што има користење на доста архаични зборови.

Територија[уреди | уреди извор]

Овој дијалект го сочинуваат градскиот говор од Дебар и говорите од областите

Фонолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • фиксиран акцент на третиот слог од крајот на зборот
  • носовката q се реализира во ӑ во коренот на зборот, како и во иницијална позиција: рӑка, пӑт, зӑб, мӑка, мӑж итн.
  • намалена употреба на согласката Џ, наместо неа се употребува ж
  • употреба на о наместо а: рака > рока
  • употреба на о наместо мекиот глас: крв > корв

Морфолошки карактеристики[уреди | уреди извор]

  • употреба на ќа немасто ќе
  • употреба на трите членови
  • употреба на наставката за трето лице еднина
  • употреба на суфиксот -ој за множина: лебови > лебој
  • употреба на предлогот ВО.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]