Асуан

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Асуан е град на југот на Египет и е главен град на гувернерот на Асван.

Асуван е зафатен пазар и туристички центар кој се наоѓа само северно од браната Асван на источниот брег на Нил на првиот катаракта. Современиот град се прошири и ја вклучува порано одвоената заедница на островот Елефантин.

Градот е дел од мрежата на креативни градови на УНЕСКО во категоријата занаетчиска и народна уметност.