Арабиска Пустина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Арабиската Пустина се протега од Јемен, Персискиот Залив и Оман на Јордан и Ирак. Ги опфаќа поголемиот дел на Арапскиот Полуостров со површина од 2.330.000 квадратни километри (900,000 mi²).

Само ретки животни како мачки, газели или некои видови на гуштери се прилагодени на овие екстремни услови за живот.

Климата е исклучително сува, со температури осцилирачки од екстремна топлина на сезонски студена ноќ. Овoј екорегион има малку од биолошката разновидност, иако тука успеваат неколку ендемски растенија.

Многу видови, како што се шарени хиени, чакал или јазовец кои претходно живееле во оваа област, исчезнале поради лов и уништување на живеалиштата. Некои видови се заштитени.

Во Арабиската Ппустина се наоѓаат големи резерви на нафта и плин.