Хиена

Од Википедија — слободната енциклопедија
Хиени
Период: Ран Миоцен - денес
HyenaTanzania.JPG
Дамчеста хиена
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Carnivora
Подред: Feliformia
Семејство: Hyaenidae
Греј, 1821
Рецентни родови
Синоними
  • Protelidae Флауер, 1869

Хиените — членови на цицачи од семејството Hyaenidae и од редот Carnivora. Видовите од ова семејство се среќаваат во Африка и Азија, а тие се пругавата гиена и кафеавата хиена (од родот Hyaena) и дамчестата хиена (род Crocuta) и хиените од родот Proteles. Мршојадец е, што значи дека се храни со пцовисани животни, но е многу успешен ловец. Таа е дури и еден од врвните грабливци во своето живеалиште. Живее во групи - кланови, кои бројат и до 80 членови. Во клановите, женките се подоминантни од мажјаците и тие остануваат во истиот клан целиот свој живот, додека мажјаците заминуваат кога ќе пораснат. За лов, клановите се разделуваат на помали групи, од 3-5 членови, додека поголем плен, како зебри, ловат во поголеми групи.Освен во савани, живеат и во полупустини, честаци, па дури и во планински шуми. Женките котат најчесто две млади, иако може да ги има до четири и ги дојат уште 14-18 месеци. Хиените се познати по нивните гласови, кои наликуваат на кикотење. Меѓутоа дамчестата хиена произведува низа од различни гласови, кои се користат за меѓусебна комуникација.

Череп на Hyaena eximia
Черепен фосил на Crocuta macrodonta

Хиената како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Како петелот ја победил хиената“ – приказна на африканското племе Акамба.[1]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Бајке са југа Африке. Београд: Народна књига, 1964, стр. 142-144.