Савана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Typical tropical savanna in Northern Australia demonstrating the high tree density and regular spacing characteristic of many savannas.

Саваните се предели со високи треви (2-4м) во тропските области, кои се одликуваат со влажен и сув период во годината. Саваните најчесто се рамничарски предели со помалку речни текови. Се простираат северно и јужно од тропските шуми. Низ саваните се наоѓаат осамени дрвја - акација, баобаб и евкалиптус. Дрвјата баобаб достигнуваат височина од околу 20м, а можат да имаат стебла со дебелина од околу 9м. Саваните се изразито сточарски области. Во нив живеат разни тревопасни (жирафа, зебра, антилопа, слон, бивол, носорог и др.) и месојадни животни (лав, леопард, гепард, хиена и др.)

San Rafael Gran Sabana, Venezuela.