Планинска клима

Од Википедија — слободната енциклопедија
Бела планина, алпско опкружување на 4,300 метарs (14,000 ст) надморска височина во Калифорнија

Алпска клима — типична клима за областите над шумската граница. Оваа клима е исто така позната и како планинска клима или висинска клима.

Подрачјето околу долината на Длабока Река во областа Горна Река, западна Македонија се смета за единственото во Македонија со ваква клима. Истото е прогласено за културно наследство на УНЕСКО поради својата посебност и убавини.

Дефиниција[уреди | уреди извор]

Постојат повеќе дефиниции за алпската клима.

Една едноставна дефиниција е климата што предизвикува дрвјата да не растат поради студот.

Во Кепеновата класификацијата на климата, алпската и планинската клима се дел од групата Е, заедно со поларната клима, каде ниту еден месец нема средна температура повисока од 10 °C (50 °F) .[1]

Според Холдриџовиот систем на климатски области, постојат две планински клими кои го спречуваат растот на дрвјата :

а) алпската клима се јавува кога средната биотемпература на таа местоположба е помеѓу 1.5 and 3 °C (34.7 and 37.4 °F) . Алпската клима во Холдриџовиот систем е приближно еднаква на најтоплата клима во тундрите (ЕТ) според Кепеновиот систем.

б) алварската клима, најстудената планинска клима бидејќи биотемпературата е помеѓу 0°С и 1,5°С (биотемпературата никогаш не може да биде под 0°С). Соодвествува повеќе или помалку на најстудената клима во тундрите и климата на поларната капа (EF).

Холдриџ сметал дека вкупниот примарен придонес на растенијата престанува на температури под 0 °C (32 °F) и над 30 °C (86 °F) [2] (растенијата се во хибернација), па затоа тој ја дефинирал биотемпературата како средна, но за сите температури под температурата на замрзнување и над 30 °C прилагодени за 0°С ( тоа е збирот на температури кои не се прилагодени, поделен со бројот од сите температури без исклучок, дали биле прилагодени или не).

Причина[уреди | уреди извор]

Температурниот профил на атмосферата е резултат на заемнодејството помеѓу зрачењето и струењето. Сончевата светлина во видливиот спектар упаѓа на Земјата и ја загрева. Земјата потоа го загрева воздухот на површината. Ако зрачењето е единствениот начин за пренесување на топлината од Земја во вселената, односно ефектот на стаклена градина на гасови во атмосферата ќе ја одржува температурата на Земјата на приближно 333 K (60 °C; 140 °F) , а температурата експоненцијално би се намалувала со зголемувањето на висината.[3]

Меѓутоа, кога воздухот е топол, тој има својство да се шири, што ја намалува неговата густина. Така, тополиот воздух има својство да се крева и да ја пренесе топлината нагоре. Ова е процес на струење. Конвекцијата доаѓа до рамнотежа кога парцела на воздух на одредена надморска височина има иста густина како и околината. Воздухот е слаб спроводник на топлина, така што парцела од воздух ќе се крева и паѓа без да разменува топлина. Ова е познато како адиабатски процес, кој има карактеристична крива на притисок и температура. Како што се намалува притисокот, температурата се намалува. Стапката на намалување на температурата со издигнување е позната како адиабатска стапка на застанување, што е приближно 9,8   °C на километар (или 5,4   °F на 1000   стапала) од надморска височина.[3]

Присуството на вода во атмосферата го комплицира процесот на конвекција. Водата пареа содржи латентна топлина на испарување . Како што воздухот се крева и лади, тој на крајот станува заситен и не може да ја задржи количината на водена пареа. Водената пареа на водата се кондензира (формира облаци ) и ослободува топлина, што ја менува стапката на застареност од сувата стапка на прекин на адиабатската стапка на влажна адиабатска стапка на застанување (5,5   °C на километар или 3   °F на 1000   нозе).[4] Вистинската стапка на застанување, наречена стапка на прекин на животната средина, не е константна (може да варира во текот на денот или сезонски и регионално), но нормална стапка на застанување е 5,5   °C на 1.000   м (3,57)   °F на 1.000   ft) [5][6] Затоа, движејќи се на 100 метарs (330 ст) на планина е приближно еднаква на поместување 80   километри (50   милји или 0,75 ° географска ширина ) кон пол.[7] Меѓутоа, овој однос е приближен, бидејќи локалните фактори, како што е близина на океаните, можат драстично да ја модифицираат климата.[8] Како што се зголемува надморската височина, главната форма на врнежите станува снег, а ветровите се зголемуваат. Температурата продолжува да се спушта до тропопаузата, на 11,000 метарs (36,000 ст) , каде што не се намалува понатаму. Ова е повисоко од највисокиот самит .

Распределба[уреди | уреди извор]

Месечни промени[уреди | уреди извор]

Варијабилноста на алпската клима во текот на целата година зависи од географската ширина на локацијата. За тропските океански локации, како што е самитот на Мауна Лоа, висина. 13,679 стапки (4,169 м) , температурата е приближно константна во текот на целата година:

За локации со средна ширина, како што е планината Вашингтон, температурата варира сезонски, но никогаш не се загрева:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. McKnight, Tom L; Hess, Darrel (2000). „Climate Zones and Types: The Köppen System“. Physical Geography: A Landscape Appreciation. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice Hall. стр. 235–7. ISBN 978-0-13-020263-5.
  2. Lugo, A. E. (1999). „The Holdridge life zones of the conterminous United States in relation to ecosystem mapping“. Journal of Biogeography. 26 (5): 1025–1038. doi:10.1046/j.1365-2699.1999.00329.x. Посетено на 27 May 2015.
  3. 3,0 3,1 Goody, Richard M.; Walker, James C.G. (1972). „Atmospheric Temperatures“ (PDF). Atmospheres. Prentice-Hall. Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-07-29. Посетено на 2020-02-16.
  4. „Dry Adiabatic Lapse Rate“. tpub.com. Архивирано од изворникот на 2016-06-03. Посетено на 2016-05-02.
  5. „Adiabatic lapse rate in atmospheric chemistry“. Adiabatic Lapse Rate. Goldbook. МСЧПХ. 2009. doi:10.1351/goldbook.A00144. ISBN 978-0-9678550-9-7.
  6. Dommasch, Daniel O. (1961). Airplane Aerodynamics (3rd ed.). Pitman Publishing Co. стр. 22.
  7. „Mountain Environments“ (PDF). United Nations Environment Programme World Conservation Monitoring Centre. Архивирано од изворникот (PDF) на 2011-08-25. Наводот journal бара |journal= (help)
  8. „Factors affecting climate“. The United Kingdom Environmental Change Network. Архивирано од изворникот на 2011-07-16.