Мауна Лоа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мауна Лоа
Mauna Loa
Поглед на Мауна Лоа од птичја перспектива
Највисока точка
Надм. вис.4,169 м [1]
Истакнатост2,158 м [1]
Географија
Мауна Лоа
Mauna Loa на карта

Карта

МестоХаваи, САД
Матичен венецХавајски Острови
Геологија
Старост на карпата700,000–1 милиони[2]
ВидШтитест вулкан
Последен избувод март до април 1984
Искачување
Прво освојувањеАнтички времиња
Лавина фонтана на Мауна Лоа во 1984 година

Мауна Лоа (хавајски: Mauna Loa; англиски: Long Mountain)[3]— еден од петте вулкани кои се наоѓаат на Големиот Остров Хаваи во американската држава Хаваи во Тихиот Океан. Најголемиот вулкан според маса и волумен, Мауна Лоа историски се смета за најголем вулкан на Земјата. Тој претставува активен штитест вулкан со релативно нежни падини, со волумен проценет на приближно 18.000 кубни милји (75,000 км3), иако неговиот врв е на околу 37 метри понизок од оној на својот сосед, Мауна Кеја. Лавините ерупции од Мауна Лоа се со Силициум диоксид, и тие имаат тенденција да не бидат експлозивни. Речиси 90% од неговата површина е составена од базалтна лава стара помалку од 4,000 години, што избила од пукнатините на вулканските страни и ги исполнила езерата со лава на вулканскиот врв. Доаѓало и до големи подводни одрони, а еднаш се случило една подводна лавина да помине 100 километри.

Мауна Лоа најверојатно еруптирал пред најмалку 700.000 години и можеби се појавил над нивото на морето пред околу 400.000 години. Најстарите познати датирани карпи не се постари од 200.000 години.[4]. Магмата на вулканот доаѓа од жариштето на Хаваи, која е одговорна за создавање на Хавајскиот островски синџир пред десетици милиони години. Бавното поместување на Тихоокеанската Плоча на крајот ќе го премеси Мауна Лоа од жариштето во рок од 500.000 до еден милион години, по кој момент ќе исчезне.

Последната ерупција на Мауна Лоа се случила од 24 март до 15 април 1984 година. Неодамнешните ерупции на вулканот предизвикале смртни случаи, но ерупциите во 1926 и 1950 година уништиле населени места, а градот Хило делумно бил изграден врз лавините текови од крајот на 19 век. Поради потенцијалните опасности што ги претставуваат граанските центри, Мауна Лоа е прогласен како Декаден вулкан, која ги поттикнува студиите за најопасните вулкани во светот. Мауна Лоа интензивно се следи од страна на Хавајската опсерваторија за вулкани од 1912 година. Набљудувањата на атмосферата се вршат на Опсерваторијата Мауна Лоа и на Сонцето, од Сончевата опсерваторија Мауна Лоа, кои се наоѓаат во близина на врвот на планината. Националниот парк на вулкани од Хаваи го покрива врвот и југоисточниот дел на вулканот, а исто така го вклучува и Килауеја, посебен вулкан.

Геологија[уреди | уреди извор]

Создавање[уреди | уреди извор]

Местоположба на вулканот на островот Хаваи
Ландсатски мозаик од островот; лавиниот поток е во црна боја

Како и сите хавајски вулкани, Мауна Лоа бил создаден кога Тихоокеанската Плоча се подместила над хавајското жариште во основниот плашт на Земјата[5]. Вулканите на островот Хаваи се најновиот доказ за овој процес, кој, повеќе од 70 милиони години го создавал синџирот по должина од Хавајскиот гребен од 6.000 километри[6]. Преовладувачкото гледиште наведува дека жариштето во голема мера било стационарно во рамките на плаштот на планетата за многу долг период од време, и тоа во времето на кенозоичка епоха според многумина[6][7]. Меѓутоа, додека хавајскиот плашт е добро и опширно проучен, природата на жариштата останува прилично енигматична[8].

Мауна Лоа е еден од петте вулкани кои го сочинуваат Големиот Остров Хаваи, создаден од жариштето на Хаваи[9]. Најстариот вулкан на островот, Кохала, е стар повеќе од еден милион години[10], а најмладиот Килауеја, се верува дека е помеѓу 300.000 и 600.000 години[9]. Лоихи, кој се наоѓа на југоисточната страна на островот е уште помлад, но допрва треба да ја прекрши површината[11]. Од 1 милион до 700.000 години[2], Мауна Лоа е вториот најмлад од петте вулкани на островот, што го прави трет по најмладиот вулкан во хавајскиот опсег, синџир на вулкани од кои се протегаат од Хаваи до Курил-Камчатка во Русија[12].

Следејќи го моделот на хавајски форми на вулкани, Мауна Лоа најверојатно започнала како подводен вулкан, и постепено започнал да се гради како последица на подводни ерупции на алкален базалт пред да се појави од морето преку серија од Суртсејски ерупции пред околу 400.000 години[13]. Оттогаш вулканот останал активен, со историја на еруптивни и експлозивни ерупции, вклучувајќи 33 ерупции од првата добро документирана ерупција во 1843 година[2]. Иако активноста на Мауна Ло е засенета во последниве години од онаа на нејзиниот сосед Килауеја, таа останува активна[2].

Структура[уреди | уреди извор]

Мауна Лоа.
Мокуавеовео.

Мауна Лоа е најголемиот субаерален и втор најголем вулкан во светот (после масивот Таму[14]), кој покрива површина од 5.271 км2 и опфаќа максимална ширина од 120 километри[2]. Тој содржи околу 65.000 до 80.000 км3 цврста карпа[15] и сочинува повеќе од половина од површината на островот Хаваи. Комбинацијата на обемните подводни крила на вулканот (5.000 метри) и субаералена висина од 4.170 метри (13.680 стапки)[2][16], Мауна Лоа вкупно се издига на 8.848 метри или 29.029 стапки надморска височина[17] од нивото на морето до својот врв. Покрај тоа, поголемиот дел од планината е невидлив дури и под вода: неговата маса ја депресира кората под него за уште 8 километри во облик на обратна планина[18], што значи вкупната висина на Мауна Лоа од почетокот на нејзината еруптивна историја е околу 17.170 метри (56.000 стапки)[19].

Мауна Лоа е типичен вулкан со штитеста форма, со облик на долга широка купола која се протега до дното на океанот чии падини се многу стрмни (околу 12° најстрмните), како последица на неговата исклучително течна лава. Лавините на штитната фаза, кои ја изградиле огромната главна маса на планината, се толеитски базалти, како оние на Мауна Кеја, создадени преку мешање на примарна магма и супериорна океанска кора[20]. Во внатрешноста на Мауна Лоа се наоѓаат три прекриени јамски кратери, кои се распоредени североисточно-југозападно, со прв и последен пречник од околу 1 километар, а втората е долга 4,2 километри × 2,5 километри. Заедно, овие три кратери го сочинуваат врвот Мокуавеовео[21], кој е именуван според хавајската риба (Priacanthus meeki), наводно поради сличноста на нејзините еруптивни пожари и обоеноста на рибата[22]. Дното на овој врв лежи помеѓу 170 и 50 метри (558 и 164 стапки) под нејзиниот раб и е само последниот од неколку купи кои се формирале и реформирале во текот на животот на вулканот. Таа била создадена во период помеѓу 1.000 и 1.500 години со голема ерупција од североисточната раседна зона на Мауна Лоа, која изненадила со плитката магматска комора под врвот и ја срушила во нејзината сегашна форма. Дополнително, два помали кратери лежат југозападно од купата, Луа Хоу (Нова јама) и Луа Хохону (Длабока јама)[15].

Внатрешноста исто така е фокусна точка за неговите две раседни зони, обележани на површината со добро зачувани, релативно неодамнешни [[лавин и текови]] (лесно се гледаат преку сателитски снимки) и линеарно наредени фрактурни линии пресечени со циндерски конуси[23]. Првата се простира од 60 километри (37 милји) и се движи југозападно од купата до морето и уште 40 километри (25 милји) под вода, со промена од 40° по должината. Оваа зона е историски активна во најголем дел од нејзината должина. Втората, североисточна зона се протега кон Хило и е историски активна низ првите 20 километри од нејзината должина[23]. Североисточната зона е во форма на еднокорабни конуси, од кои најистакнатите се 60 метри високи (Црвен рид). Исто така постои и помалку дефинирана раседна зона на север која се протега кон основата на Хумула, означувајќи го пресекот на Мауна Лоа и Мауна Кеја[15].

Изработени се поедноставни геофизички модели на магматската комора на Мауна Лоа, користејќи интерферометриски синтетички апертурни радарски мерки за деформација на земјата поради бавното издигнување на лавата под површината на вулканот. Овие модели предвидуваат магматска комора на Мауна Лоа од 1,1 км, која се наоѓа на длабочина од околу 4,7 километри и 0,5 километри под нивото на морето, во близина на југоисточниот дел на Мокуавеовео. Оваа плитка магматска комора е значително повисоко поставена од раседната зона на Мауна Лоа, што укажува на упад на магмата во подлабоките и повремените делови на водата; сличен механизам е предложен за соседнниот вулкан Килауеја[24]. Претходно моделите засновани на последните две ерупции на Мауна Лоа направиле слично предвидување, поставувајќи ја комората на длабочина од 3 км (1,9 милји) во приближно иста географска положба[25].

Мауна Лоа има комплексни интеракции со соседите, Хуалалај на запад, Мауна Кеја на север, а особено Килауеја на исток. Лавата од Мауна Кеја се вкрстува со базалтните текови на Мауна Лоа како последица на постарата возраст на Кеа[26] и оригиналните раседи на Мауна Кеја биле затрупани под штитестите вулкански карпи на Мауна Лоа[27]. Исто така постојат и серија нормални раседи на северните и западните падини на Мауна Лоа, меѓу неговите две поголеми раседни зони, за кои се верува дека се резултат на комбинираната периферна напнатост од двете зони на раседите и од дополнителниот притисок поради растот на западниот сосед Килауеја[28].

Бидејќи Килауеја нема топографска истакнатост и се појавува на југоисточниот дел на Мауна Лоа, историски се толкува од страна на домашните Хавајци и раните геолози дека претставува активен сателит на Мауна Лоа. Сепак, анализата на хемискиот состав на лавите од двата вулкани покажува дека имаат одделни магматски комори и затоа се разликуваат. Сепак, нивната близина доведе до историски тренд во кој високата активност на еден вулкан грубо се совпаѓа со ниската активност на другиот. Кога Килауеја бил заспан во периодот помеѓу 1934 и 1952 година, Мауна Лоа станал активен, а кога тој пак останал мирен од 1952 до 1974 година, обратното, Килауеја се активирал. Ова бил секогаш случај. избувнувањето на Мауна Лоа во 1984 година започнало за време на ерупцијата во Килаеа, но немало забележлив ефект врз ерупцијата во Килауеја, а тековната инфлација на Мауна Лоа, што укажува на идната ерупција, започнала истиот ден кога новата лава течела во кратерот Пу О. Геолозите сугерираат дека „пулсирањето“ на магмата што влегува во подлабокиот магматски систем на Мауна Лоа, може да го зголеми притисокот во Килауеја и да предизвика истовремени ерупции[29]. 400px|thumb|right|Мауна Лоа

Мауна Лоа се простира на исток по должината на југозападната раседна зона, искористувајќи ја својата маса во Килауеја. Интеракцијата помеѓу двата вулкани на ваков начин создал голем број големи земјотреси во минатото[30]. Постои систем на постари раседи на југоисточната страна на Мауна Лоа, најверојатно формирани пред Килауеја да стане доволно голема за да ја попречи рецесијата на Мауна Лоа. Западната страна на Мауна Лоа, во меѓувреме, е во непречено движење и се верува дека претрпела голем колапс на рецесија помеѓу 100.000 и 200.000 години, остатокот од кој се состоел од расфрлање на остатоци до неколку километри во ширина и до далечина до 50 км. Штетата од ова била многу голема. Денес има многу малку движења, како последица на геометријата на вулканот[31].

Мауна Лоа е доволно висока за да доживее глацијација за време на последното ледено доба, пред 25.000 до 15.000 години. За разлика од Мауна Кеја, на кој голем број докази остануваат и денес, Мауна Лоа бил во тоа време и останал активен, и оттогаш се зголемил за уште 150 до 300 метри во височина, покривајќи леднички депозити под новите текови. Слоевите од таа возраст не се појавуваат на најмалку 2.000 метри (6,562 стапки) од врвот на вулканот. Се претпоставува дека во ова време се случила обемна фретомагматична активност, придонесувајќи вулканска пепел.

Еруптивна историја[уреди | уреди извор]

Праисториски ерупции[уреди | уреди извор]

За да ја достигне својата огромна големина во релативно краткиот (геолошки) живот од 600.000 до 1.000.000 години, Мауна Лоа логично би морал да порасне многу брзо преку својата развојна историја[32], и екстензивното датирање на радиојаглеродното датирање на јаглен (можеби најизразен, кој праисториски датира на Земјата[33][34]) кој бил забележан од речиси двесте сигурно датирани постојни текови кои ја потврдуваат оваа хипотеза[32].

Најстарите изложени текови на Мауна Лоа се сметаат дека се наоѓаат на Нинол Хилс, на јужниот дел од крилото, субаералена базалтска карпа од околу 100 до 200 илјади години. Тие текови формираат тераса и се верува дека таа е резултат на периодот на ерозија поради промена во насоката на проток на лава предизвикана од праисториската рецесија на вулканот. Потоа следат две единици лавини текови одделени со слој од пепел што се нарекува Пахала-пепелен слој: постариот базалт од Кахука, ретко изложен на понискиот југозападен расед и помладиот и далеку пораспространет базалт Кау, кој се појавува пошироко во вулканот. Самиот Пахалски пепелен слој се произведувал во текот на долг временски период пред околу 13 до 30 илјади години, иако тешката витрификација и интеракција со тековните и пред-создавачките текови го попречувале точното стапување. Нивната возраст грубо кореспондира со глацијацијата на Мауна Лоа за време на последното Ледено доба, зголемувајќи ја посебната можност дека е производ на фретомагматична интеракција помеѓу ледниците и еруптивните активности на Мауна Лоа[5].

Истражувањата покажале дека се случува циклус во кој вулканската активност на врвот е доминантна неколку стотици години, по што активноста се префрла на раседни зони уште неколку векови, а потоа повторно се враќа на врвот. Два циклуси се јасно идентификувани, од кои секој трае 1.500-2.000 години. Ова циклично однесување е уникатно за Мауна Лоа меѓу хавајските вулкани[35]. Помеѓу 7.000 и 6.000 години Мауна Лоа бил во голема мера неактивен. Причината за овој прекин на активноста не е позната и не е позната слична пауза на другите хавајски вулкани, освен оние кои моментално се наоѓаат во пост-штитеста фаза. Помеѓу 11.000 и 8.000 години, активноста била поинтензивна отколку што е денес[33] However, Mauna Loa's overall rate of growth has probably begun to slow over the last 100,000 years,[36]. Сепак, севкупната стапка на пораст на Мауна Лоа веројатно започнала да забавува во текот на последните 100.000 години, и вулканот всушност може да се приближи до крајот на својата Толеитска магматска серија на изградба на базалтен штит[37].

Неодамнешна историја[уреди | уреди извор]

Купата на Мокуавепвео во 2016 година

Античките Хавајци се присутни на островот Хаваи околу 1.500 години, но тие речиси не сочувале записи за вулканска активност на островот, надвор од неколку фрагментарни податоци кои датираат од доцниот 18 век и почетокот на 19 век[38]. Можни ерупции се случиле околу 1730 и 1750 година, а некаде во текот на 1780 и 1803 година[39][40]. Ерупцијата од јуни 1832 година била сведок на мисионер на Мауи, но 190 километри (118 милји) меѓу двата острови и недостатокот на очигледни геолошки докази го довеле ова сведочење во сомнеж. Така, првата целосно потврдена и историски евидентирана ерупција била настан од јануари 1843 година. Од тоа време Мауна Лоа избувнала 32 пати[38].

Историските ерупции на Мауна Лоа се типични хавајски по карактер и ретко насилни, започнувајќи од појавата на лавини фонтани во текот на неколку километарски расед наречен „завеса од оган[24] и на крајот концентрирајќи се на еден отвор, неговиот долгорочен еруптивен центар[15][23]. Активностите во центарот на врвот обично се проследени со ерупции на крилата[41] и иако Мауна Лоа е историски помалку активна од онаа на неговиот сосед Килауеја, има тенденција да произведе поголеми количини на лава во пократки временски периоди[42]. Повеќето ерупции се центрирани или на врвот или на две нејзини поголеми зони. Во последните двесте години, 38% од ерупциите се случиле на врвот, 31% на североисточната раседна зона, 25% во југозападната раседна зона, а останатите 6% од северозападните отвори[33]. 40 % од површината на вулканот се состои од лава помалку од илјада години[42], и 98% од лавите кои се постари од 10.000 години[32]. Покрај елементите на врвот и рифовите, северозападниот дел на Мауна Лоа исто така е извор на три историски ерупции[42].

Настанот од 1843 година бил проследен со ерупции во 1849, 1851, 1852 и 1855[38], а ерупцијата во 1855 година била доста обемна.[33]. 1859 година го означил најголемиот од трите историски текови кои се центрирани на северозападниот дел на Мауна Лоа, создавајќи долг тек на лава што стигнала до океанот на западниот брег на островот Хаваи, северно од заливот Кихоло[42]. Ерупцијата во 1868 година се случила заедно со огромен земјотрес во Хаваи во 1868 година,[33], настан од 8 степени според кој имало 77 смртни случаи и останува најголемиот земјотрес кој го погодил островот некогаш[43]. По понатамошна активност во 1871 година, Мауна Лоа доживеал речиси континуирана активност од август 1872 до 1877 година, долготрајна и обемна ерупција која траела околу 1.200 дена[38][44][45] и никогаш не се движела надвор од својот врв. Една кратка еднодневна ерупција во 1877 година била невообичаена по тоа што се одвивала под вода, во заливот Келакекуа и во една милја од крајбрежјето. Љубопитните гледачи кои се приближиле до областа со чамци пријавиле невообичаено турбулентна вода и повремени лебдечки блокови од лава. Понатамошни ерупции се случиле во 1879 година, а потоа двапати во 1880 година[38], од кои втората се проширила и во 1881 година и се нашла во рамките на сегашните граници на најголемиот остров на Хаваи, Хило. Сепак, во тоа време, населбата била крајбрежно село сместено по должината на падините на вулканот, и така не предизвикала голема штета[33][42].

ХуалалајКохалаКилауејаМауна Кеја

Мауна Лоа ја продолжила својата активност со ерупциите што се случиле во 1887, 1892, 1896, 1899, 1903 (двапати), 1907, 1914, 1916, 1919 и 1926[38]. Три ерупции (во 1887, 1919 и 1926) биле делумно субаерални.[33]. Особено значајна е ерупцијата во 1926 година поради тоа што поплавила село во близина на Хопулоа, уништувајќи 12 куќи, црква и мало пристаниште.[46] По настанот во 1933 година, избувнувањето на Мауна Лоа од 1935 предизвикало јавна криза кога нејзините текови започнале да се движат кон Хило[38]. Одлуката за бомбардирање била решена во обид да се пренасочат тековите, планирани од тогашниот потполковник Џорџ С. Патон. Бомбардирањето, спроведено на 27 декември, било прогласено за успешно од страна на Томас А. Џагар, директор на Хавајската вулканска опсерваторија, а лавата престанала да тече до 2 јануари 1936 година. Сепак, улогата што бомбардирањето ја играло при завршувањето на ерупцијата оттогаш било во голема мера оспорено од вулканолозите[47]. Настаните од 1940 година на врвот од вулканот бил релативно помалку интересен[38].

Ерупцијата во Мауна Лоа во 1942 година се случила само четири месеци по нападот врз Перл Харбор и влезот на САД во Втората светска војна и создало единствен проблем за време на војната во САД. Појавувајќи се за време на насилното затемнување на островот Хаваи, ерупцијата ја принудила владата да издаде налог за потиснување во локалниот печат, надевајќи се дека ќе спречи ширење на вестите за неговата појава, поради страв дека Јапонците тоа ќе го искористат за започнување на бомбашки напад врз островот. Меѓутоа, како што приливот од ерупцијата бргу се проширил низ крилото на вулканот и му се заканувало на пристаништето Ола, примарен извор на вода за населеното место Маунтин Вју, американските воздухопловни сили одлучиле да ги отфрлат сопствените бомби на островот, во надеж дека ќе ги пренасочат струите далеку од плимата. Така, шеснаесет бомби со тежина помеѓу 136 и 272 килограми, биле фрлени на островот, но создале мал ефект. На крајот, ерупцијата престанала сама[40][48].

По настанот од 1949 година, следната голема ерупција на Мауна Лоа се случила во 1950 година. Потекнувајќи од југозападната зона на вулканот, ерупцијата останува најголемиот настан во модерната историја на вулканот, која траела 23 дена, испуштајќи 376 милиони кубни метри лава и достигнувајќи 24 километри до океанот во рок од 3 часа. Ерупцијата од 1950 година не била најобемната ерупција на вулканот (долготрајниот настан 1872-1877 произвел двапати повеќе материјал), но таа ерупција била една од најбрзите, произведувајќи исто количество лава како при ерупцијата од 1859 година. Текот го надминал селото Хоокена-Маука во Јужна Кона, ја преминала Хавајската патека 11 и стигнала до морето во рок од четири часа од ерупцијата. Иако немало човечки жртви, селото било трајно уништено[49]. По настанот од 1950 година, Мауна Лоа, влегол во подолг период на латентност, прекинато единствено со еднодневна непогода во 1975 година. Меѓутоа, во 1984 година повторно се појавил, што се манифестирало прво на врвот на Мауна Лоа, а потоа со создавање на канализиран лавин проток што го зголемува надолниот пад во рок од 6 километри од Хило, доволно блиску за да го осветли градот во текот на ноќта. Меѓутоа, протокот не се доближил, бидејќи двата природни насипи понатаму по својот пат резултирале со скршени и пренасочени активни текови[50][51].

Мауна Лоа за последен пат бил активен во јануари 2013 година. Вулканот останал тивок речиси 29 години, нејзин најдолг период на заспаност во запишаната историја[38][52].

Опасности[уреди | уреди извор]

Мауна Лоа е прогласен за Декаден вулкан, една од шеснаесетте вулкани идентификувани од страна на Меѓународната асоцијација за вулканологија и хемија за внатрешноста на Земјата (IAVCEI), доволно достоен за негово следење и проучување на неговата историја, деструктивните ерупции и близината на населените области.[53][54]. Геолошкиот институт на САД одржува Лавина зона на опасност преку мапирање на островот. Врз основа на оваа класификација, континуираната активниот на врвот на Мауна Лоа, купинските и раседните зони, добиле ознака на ниво 1. Голем дел од подрачјето што ги опкружува раседните зони се сметаат за ниво 2, а околу 20% од областа е покриена со лава од историски времиња. Голем дел од остатокот од вулканот е ниво на опасност 3, околу 15 до 20% од нив се покриени со текови во последните 750 години. Сепак, две секции на вулканот, првата во областа Налеху а втората на југоисточното крило на раседната зона од Мауна Лоа е, се заштитени од еруптивна активност од страна на локалната топографија, и овој реон бил назначен ниво на опасност од 6[42].

Иако вулканските ерупции во Хаваи ретко доведуваат до смртоносни жртви (единствениот директен историски случај на смртност поради вулканска активност на островот се случил во Килауеја во 1924 година, кога невообичаено експлозивна ерупција исфрлила камења кон еден случаен сведок), оштетувањето на приватни имоти поради поплава од лава е честа и скапа појава[55]. Хавајскиот тип на ерупции обично се случуваат исклучително бавно, што претставува мала опасност по животот на луѓето поради неговата претходна алармантна состојба[56]. Но не бил секогаш таков случајот ако се земе предвид ерупцијата која се случила во 1950 година кога лавата од Мауна Лоа течела три недели и го достигнала нивото на морето кај Хокена како и главниот автопат кој поминува во близџина. При претходната ерупција во 1926 година, лавиниот поток навлегол во селото Хопулоа Макај и Хило, делумно изградени на лавината од ерупцијата во 1880-1881 година. Тие и денес се изложени на ризик од идни ерупции. Ерупцијата од 1984 година речиси стигнала до градот, но застанала кратко откако протокот бил пренасочен[57].

Потенцијално поголема опасност на Мауна Лоа е ненадејноста, односно масовниот колапс на крилата на вулканот, како оној што го погодило западното крило на вулканот пред 100.000 до 200.000 години и го формирал денешниот залив Калекекуа.[31] Подводните истражувања откриле можност од лизгање на земјиштето по должината на хавајскиот синџир на вулкани и докази за две големи цунами. Пред 200.000 години, Молокај доживеал цунами од 75 метри висина, додека мегацунамито од пред 100.000 години стигнало до 325 метри и го погодил Ланај.[58]. Еден понов пример за ризиците поврзани со рецесии се случил во 1975 година, кога кај Хилина се случил земјотрес од 7,2, по кое следело цунами. Во овој настан имало две човечки жртви.[59].

Следење[уреди | уреди извор]

.

Основа на Килауеја во 1912 година, Хавајската опсерваторија за вулкани (HVO), денес гранка на Геолошкот центар за истражување на САД, е примарна организација поврзана со следење, почитување и проучување на хавајски вулкани[60]. Томас А. Џагар, основач на опсерваторијата, се обидел да изврши експедиција на вулканот за да ја набљудува неговата ерупција од 1914 година. Откако побарал помош од Лорин А.Турстон, во 1915 година тој можел да ја убеди Армијата на САД да изгради „едноставен пат до врвот“ за јавна и научна употреба, проект завршен во декември истата година. Опсерваторијата оттогаш присуствув на вулканот[41].

Ерупциите на Мауна Лоа речиси секогаш им претходат и се проследени со продолжени епизоди на сеизмичка активност, чиешто следење било примарно и често само механизам за предупредување во минатото и кој останува одржлив до денес. Сеизмичките станици се одржуваат на Хаваи од почетокот на опсерваторијата, но тие се концентрирани првенствено на Килаеја, при што покриеноста на Мауна Лоа полека се подобрува во текот на XX век[61] . По пронаоѓањето на современа опрема за мониторинг, на вулканот во 1970-тите години бил инсталиран столбот на денешниот систем за следење. Ерупцијата во Мауна Лоа во јули 1975 година била предупредена од повеќе од една година сеизмички немири, при што ХВО ги објавил предупредувањата до јавноста кон крајот на 1974 година. Слично било и на ерупцијата во 1984 година на која и претходеле дури три години невообичаено висока сеизмичка активност, при што вулканолозите предвидувале ерупција во рок од две години во 1983 година[62].

Современиот систем за следење на Мауна Лоа се состои не само од локалната сеизмичка мрежа, туку и од голем број ГПС станици, кои се прицврстени на вулканот за следење на деформацијата на земјата поради подземната магматска комора на Мауна Лоа, што претставува поцелосна слика за случувањата кои се случуваат во еруптивните активности. Мрежата ГПС е најстариот издржлив систем кој зафаќа најширок опсег од трите системи, додека навалувачите обезбедуваат најчувствителни прогностички податоци, но се склонети кон погрешни резултати кои не се поврзани со фактичката деформација на земјата. Сепак, линијата за испитување низ купата, измерила зголемување на ширината од 76 мм во текот на годината пред ерупцијата во 1975 година[63], и слично зголемување во ерупцијата во 1984 година. Стрејнметрите, пак, се релативно ретки. Опсерваторијата, исто така, одржува два детектори за гас на Мокуавеовео и купата на Мауна Лоа, како и јавно достапна веб камера и повремени проекции преку интерферометриски синтетички отвори на радарски слики[62].

Човечка историја[уреди | уреди извор]

Рана историја[уреди | уреди извор]

Првите Антички Хавајци што пристигнале на островот Хаваи живееле по должината на брегот каде што храната и водата биле обилни.[64]. Птиците во почетните години станале главен извор на храна.[65]. Раните населби имале големо влијание врз локалниот екосистем и предизвикале многу исчезнувања, особено кај птичјите видови, како и воведување странски растенија и животни и зголемување на стапките на ерозија[66]. Преовладувачкиот низински шумски екосистем бил трансформиран од шума во пасишта. Некои од овие промени биле предизвикани од употребата на оган, но главната причина се чини дека била Полинезискиот стаорец (Rattus exulans)[67].

Древната хавајска религиозна практика тврди дека петте вулкански врвови на островот се свети, и го почитува Мауна Лоа, најголемиот од сите нив, со голема восхит[68], но она што денес го практикува митологијата се состои главно од обичаи од 18 век и 19 век. Повеќето од овие мислења се согласуваат дека хавајското вулканско божество Пеле живее во кратерот Халемаумау на Килауеја. Сепак неколкумина го ставаат нејзиното седиште на Мауна Лоа, на купата Мокуавеовео, и митот ја поврзува со секаква вулканска активност на островот[69]. Без оглед на недостатокот на Килауеја на географски преглед и силна вулканска врска со Мауна Лоа, самиот вулкан од страна на Античките Хавајци бил сметан како граница, што значи дека голем дел од митовите кои сега се поврзуваат со Килауеја првично биле насочени кон Мауна Лоа[70].

Античките Хавајци изградиле обемна патека на островот Хаваи, денес позната како Национална историска патека Ала Кахакаи. Мрежата се состоела од кратки патеки за поврзување на локалните области по должината на главните патишта и пообемни мрежи во рамките и околу земјоделските центри. Позиционирањето на патеките било практично, поврзувајќи ги областите со фармите и пристаништата и регионите со ресурсите, со неколку планински делови резервирани за собирање, а повеќето линии биле обележани доволно добро за да останат препознатливи и по завршувањето на редовната употреба. Една од овие патеки, патеката Аинапо, се наоѓа од селото Капапала на над 3.400 метри со околу 56 километри и завршува на Мокуавеовео, на врвот на Мауна Лоа. Иако патувањето било тешко и напорно, и се одвивало неколку дена, Античките Хавајци најверојатно го користиле овој пат за време на ерупциите за да ги остават жртвите и да направат молитва со цел да и оддадат почит на божицата Пеле, како што тоа го правеле во Халемаумау, поактивната и полесно достапната калера на Килауеја. Неколку кампови формирани на патот обезбедуваат вода и храна за патниците[71][72].

Рана европска историја[уреди | уреди извор]

Третото патување на Џејмс Кук било и неговото прво пристигнување што го направил на островот Хаваи, во 1778 година, и следејќи ги авантурите по должината на северноамериканскиот западен брег, Кук се вратил на островот во 1779 година. На втората посета, Џон Ледјард, капетан на Кралските маринци на ХМС Резолушон, предложил и добил одобрение за експедиција на самитот Мауна Лоа за да се научи „за тој дел од островот, особено за врвот, чиј врв главно е покриен со снег и предизвикува голема и возбудлива љубопитност“. Користејќи компас, Ледјард и малите групи на бродови се обиделе да направат директен пат кон врвот. Меѓутоа, на вториот ден од патувањето, трасата станала поцврста, груба и блокирана со „непробојни грмушки“, а групата била принудена да се откаже од нивниот обид и да се вратила во заливот Келакекуа, сметајќи дека „пробиле 24 милји од патот и дека им претпостава уште 11 милји до врвот“. Но, во реалноста, Мокуавеовео лежи на 32 км источно од заливот. Друг од сопатниците на Кук, поручникот Џејмс Кинг, висината на вулканот ја проценил на 5.600 метри (18.373 стапки) врз основа на неговата снежна линија.[73][74].

Арчибалд Мензис.

Следниот обид за освојување на врвот на Мауна Лоа била експедиција предводена од Арчибалд Мензис, ботаничар и природонаучник на Експедицијата Ванкувер од 1793 година. Во февруари истата година, Мензис, двајца членови на бродот и мала група жители на Хаваи, се обиделе да направат директен пат кон врвот од заливот Келакекуа, поминувајќи 26 километри пред да се повлечат поради длабочината на шумата. На втората посета на експедицијата на островот во јануари следната година Мензис бил ставен во надлежност за истражување на ентериерот на островот, а по патувањето низ Хуалалај, тој и неговата група пристигнале на високата висорамнина што ги одвојува двата вулкани. Тој одлучил да направи втор обид (по приговорите на придружниот шеф на островот), но повторно неговиот напредок доживеал неуспех поради непробојните грмушки[73].

Мензис направил и трет обид во февруари 1794 година. Овој пат ботанистот се консултирал со кралот Камехамеха I за совет и дознал дека може да ги земе канутите на југ и да ја следи патеката Аинапо, не знаејќи за неговото постоење однапред. Така, поради значително подобрата подготовка, Мензис, потполковникот Џозеф Бејкер и Мидсејман Џорџ Мекензи од Дискавери и слуга (најверојатно Џонатан Евинс), стигнале до врвот, кој Мензис го проценил на 4.156 метри (13.635 стапки) со помош на барометар (во согласност со современа вредност од 4.169 метри (13.678 стапки)). Тој бил изненаден кога пронашле обилни снежни и утрински температури од -3 °C и не можел да ги спореди височините на Мауна Лоа и Мауна Кеја, но по правило смтал дека би требало да биде повисок врз основа на неговата поголема снежна капа. Подвигот кон Мауна Лоа не можел да се повтори во следните четириесет години[73].

Хавајските острови биле место на жестока мисионерска работа, при што првата група мисионери пристигнала во Хонолулу во 1820 година, а втората во 1823 година. Некои од овие мисионери заминале на островот Хаваи и поминале десет недели патувајќи околу неа, проповедајќи во локалните села и искачувајќи се на Килауеја, од каде што еден од неговите членови, Вилијам Елис, го гледал Мауна Лоа со помош на телескоп, по кое утврдил дека Мауна Кеја е можно да биде 15.000 до 16.000 метри над морското ниво. Сепак, тие не се обиделе да се искачат на самиот вулкан. Понекогаш во некои извори се наведува дека мисионерот Јозеф Гудрич стигнал до врвот околу ова време, но тој никогаш не го признал тоа, иако го опишал Мауна Кеја и Мокуавеовео со помош на друг телескоп[74].

Следниот успешен исказ бил направен на 29 јануари 1834 година, 40 години подоцна, од страна на шкотскиот ботаничар Дејвид Даглас, кој исто така достигнал до купата на врвот користејќи ја патеката „Аинапо“. Сепак неговите рекордни барометарски податоци за неговата висина денеска се знае дека се широко неточни. Даглас собирал биолошки примероци на патот од нагоре и надолу, и по тешко и вознемирувачко потекло започнал да ги спојува неговите примероци; тој планирал да се врати во Англија, но наместо тоа, неколку месеци подоцна неговото тело било мистериозно откриено во јама покрај мртва дива свиња[74].

Исидор Левенстерн успешно се искачил на Мауна Лоа во февруари 1839 година, станувајќи само трет кој успешно се искачил за 60 години[73].

Експедиции на Вилкс[уреди | уреди извор]

Истражувачката експедиција на САД предводена од поручникот Чарлс Вилкс била задолжена за огромното истражување на Тихиот Океан започнувајќи од 1838 година[75]. Во септември 1840 година тие пристигнале во Хонолулу, каде што поправките на бродовите траеле подолго од очекуваното. Вилкс одлучил да ја помине зимата на Хаваи и да ја искористи можноста да ги истражи вулканите додека чекаат за подобро време да ја продолжат експедицијата. Кралот Камехамеха III му го понудил американскиот медицински мисионер д-р Герит П. Џад на експедицијата како преведувач[74].

Вилкс отпловил до Хило на островот Хаваи и решил прво да се искачи на Мауна Лоа, бидејќи изгледало полесно од Мауна Кеја. На 14 декември тој ангажирал околу 200 приврзаници, но откако заминал, сфатил дека само околу половина од опремата била земена, па затоа морал да вработи повеќе Хавајци со поголема плата. Кога по два дена стигнл до Клаеуеја, нивниот водич Пухано се упатил кон воспоставената патека Аинапо. Вилкс не сакал да се повлече надолу по патот, па го разгорил својот пат низ густата шума водена од компас. Хавајците биле навредени од губењето на светите дрвја. На надморска височина од околу 1.800 метри, тие направиле логор наречен „Станица недела“ на работ на шумата.

Два водачи им се приклучиле на станицата: Кавеху, наречен птичар друг чие хавајско име не е наведено. Иако Вилкс мислел дека е речиси на втвот, водичите знаеле дека се помалку од половината до врвот. Бидејќи во станицата немало вода, слугите морале да бидат вратени на десет милји (16 километри) до лавината цевка на патеката Аинопо која била снабдена со вода. По цел ден обновени акции, тие продолжиле до вториот камп што го нарекле „Регрутна станица“ на надморска височина од 2.700 метри. По уште еден поход по полноќ тие ја воспоставиле „Станицата на знамето“ на 22 декември, и до тоа време биле на патеката Аинапо. Повеќето од водичите биле испратени назад за да добијат уште еден товар.

Вилксов камп
Скица од бродскиот уметник Алфред Томас Агате
Најблизок градХило
КоординатиПредлошка:ConvertAbbrev/US 19°27′59″N 155°34′54″W / 19.46639° СГШ; 155.58167° ЗГД / 19.46639; -155.58167
Површина4 acres (16,000 m2)
Изградено1840
АрхитектЧарлс Вилкс
Архитектонски стилКамено засолниште
Референтен број според НРИМ74000295[76]
Упис во НРИМ-24 јули 1974

На „Станицата на знамето“, Вилкс и неговите осум останати мажи изградиле кружен ѕид од лавини карпи и го покриле засолништето со платно. Имало снежна бура и неколкумина страдале од надморската висина. Таа вечер (23 декември), снегот на платниот покрив предизвикал колапс. На дневна светлина, некои од групите слегле по патеката за да го земат дрвото за огрев и опремата, оставени на патеката еден ден претходно. По искачувањето на другиот ден, девет мажи стигнале до работ на Мокуавеовео. Тие не можеле да го најдат патот по своите стрмни страни, па избрале мазно место како рамка за местото на кампот, со координати 19°27′59″N 155°34′54″W / 19.46639° СГШ; 155.58167° ЗГД / 19.46639; -155.58167. Нивниот шатор бил поставен на 18 метри од работ на кратерот, обезбеден со блокови на лава[77].

Следното утро тие не можеле да запалат оган користејќи триење поради тенкиот воздух на таа надморска височина. Во тоа време, поморските офицери и Хавајците не можеле да се договорат за условите за продолжување на патот на водачите, па морнарите и маринците биле наредени од бродовите. Д-р Џад отпатувал меѓу врвот и станицата за регрутирање за да ги натера многутемина што страдале од надморската висина или ги истрошеле чевлите на груба карпа. Божиќниот ден поминал за градење на карпести ѕидини околу логорот, за да даде одредена заштита од високите ветришта и паѓањето на снег. Потребна била уште една недела да се искачи целата опрема до врвот, вклучувајќи и нишало наменето за мерење на мали варијации во гравитацијата[77]

На 31 декември 1840 година била направена нишалната куќа. Биле потребни уште три дена за да се прилагоди часовникот до точка каде што експериментите би можеле да започнат. Сепак, високите ветрови направиле толку многу бучава што често не можеле да се слушнат, и ја менувале температурата, со што мерењата ги правиле неточни. Тревата морало внимателно да се донесе од најниските височини за изолација за да се добијат точни мерења.

Во понеделник, на 11 јануари, Вилкс се разбудил околу кратерот на врвот. Со користење на оптички метод, тој проценил дека Мауна Кеја била само 59 метри повисока (модерните мерења се 32 метри). На 13 јануари 1841 година шаторите биле демонтирани. Чарлс Вилкс ги продолжил своите мерења на пониски височини и го напуштил островот на 5 март. За сите напори тој не добил никакви значајни резултати, припишувајќи ги гравитациските несогласувања на плимата[74].

Урнатините на логорот на Вилкс се единствените познати физички докази за истражувачката експедиција на САД предводена од поручникот Чарлс Вилкс. Логото на кампот било запишано во Националниот регистар на историски места на 24 јули 1974 година како место 74000295[76], и истото претставува државно историско место 10-52-5507[78].

Нова историја[уреди | уреди извор]

Засолниште на врвот било изградено со некои од камењата од локацијата на кампот на Вилкс и со малтер во 1934 година. Во 1916 година, Мокуавеовео бил вклучен во Националниот парк на вулканите во Хаваи, а нова патека била изградена директно од седиштето на паркот во Килауеја, уште подиректна маршрута од онаа што ја направил Вилкс. Оваа патека, пристигнувајќи на врвот од исток преку Црвениот рид, станала најпосакувана рута поради нејзиниот полесен пристап и нежна падина. Историската патека Аинапо била отфрлена но повторно била отворена во 1990-тите. Трет модерен пат до врвот е од патот 200 до Опсерваторијата Мауна Лоа која е на надморска височина од 3,394 метри, неколку милји северно од Мокуавеовео[79].

Клима[уреди | уреди извор]

Трговските ветришта кои удараат од исток кон запад низ хавајските острови, и присуството на Мауна Лоа силно влијае врз локалната клима. На ниски височини, источната страна на вулканот добива силен дожд. Врнежите од дожд го поддржуваат екстензивното пошумување. Западната страна има многу посува клима. На повисоки височини, количеството на врнежи се намалува, а небото често е појасно. Многу ниски температури значи дека врнежите често се случуваат во форма на снег, а врвот на Мауна Лоа е опишан како периледнички регион, каде што замрзнувањето и одмрзнувањето играат значајна улога[80].

Мауна Лоа има тропска клима со топли температури на пониските височини и ладни температури во текот на целата година. Највисоката регистрирана температура била 85 °F (29 °C), а најниска била 18 °F (-8 °C) на 18 февруари 2003 и на 20 февруари 1962 година[81]

Климатски податоци за Мауна Лоа (1961–1990)
Месец Јан Фев Мар Апр Мај Јун Јул Авг Сеп Окт Ное Дек Годишно
Највисока забележана °F (°C) 67
(19)
85
(29)
65
(18)
67
(19)
68
(20)
71
(22)
70
(21)
68
(20)
67
(19)
66
(19)
65
(18)
67
(19)
85
(29)
Прос. висока °F (°C) 49.8
(9.9)
49.6
(9.8)
50.2
(10.1)
51.8
(11)
53.9
(12.2)
57.2
(14)
56.4
(13.6)
56.3
(13.5)
55.8
(13.2)
54.7
(12.6)
52.6
(11.4)
50.6
(10.3)
53.24
(11.8)
Прос. ниска °F (°C) 33.3
(0.7)
32.9
(0.5)
33.2
(0.7)
34.6
(1.4)
36.6
(2.6)
39.4
(4.1)
38.8
(3.8)
38.9
(3.8)
38.5
(3.6)
37.8
(3.2)
36.2
(2.3)
34.3
(1.3)
36.21
(2.33)
Најниска забележана °F (°C) 19
(−7)
18
(−8)
20
(−7)
24
(−4)
27
(−3)
28
(−2)
26
(−3)
28
(−2)
29
(−2)
27
(−3)
25
(−4)
22
(−6)
18
(−8)
Прос. врнежи ин (мм) 2.3
(58)
1.5
(38)
1.7
(43)
1.3
(33)
1.0
(25)
0.5
(13)
1.1
(28)
1.5
(38)
1.3
(33)
1.1
(28)
1.7
(43)
2.0
(51)
17
(431)
Прос. снег ин (cм) 0.0
(0)
1.0
(2.5)
0.3
(0.8)
1.3
(3.3)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
0.0
(0)
1.0
(2.5)
3.6
(9.1)
Прос. бр. врнежливи денови (≥ 0.01 inch) 4 5 6 5 4 3 4 5 5 5 5 4 55
Извор: NOAA[82]

Опсерватории[уреди | уреди извор]

Атмосферски CO2 измерен на Опсерваторија Мауна Лоа.

Местоположбата на Мауна Лоа го прави вулканот важна локација за мониторинг на атмосферата од страна на Global Atmosphere Watch и други научни системи. Сончевата опсерваторија Мауна Лоа (МЛСО), која се наоѓа на 3,400 метри на северната падина на планината, одамна е истакната во набљудувањето на Сонцето. Опсерваторијата на Националната океанска и атмосферска управа Мауна Лоа се наоѓа во близина. Од локацијата која е далеку над локалните влијанија што ги создава човекот, оваа опсерваторија ја следи глобалната атмосфера, вклучувајќи го и јаглерод диоксидот со стаклена градина. Мерењата се приспособуваат за да се земе предвид локалното испуштање на CO2 од вулканот[83]. Радиотелескопот AMiBA се наоѓа на надморска височина од 3.400 метри. Таа е основана во октомври 2006 година од Институтот за астрономија и астрофизика на Академијата Синика (ASIAA) за испитување на космичкото зрачење на микробранови позадини.[84].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „Mauna Loa, Hawaii“. Peakbagger.com. Посетено на 12 December 2012. (англиски)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 „Mauna Loa: Earth's Largest Volcano“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Service. 2 February 2006. Архивирано од изворникот на 2015-08-09. Посетено на 9 December 2012.
 3. „Mauna Loa: Earth's Largest Volcano“. USGS. 2 February 2006. Архивирано од изворникот на 2015-08-09. Посетено на 21 October 2015.
 4. „Mauna Loa: Earth's Largest Volcano“. United States Geological Survey. February 2, 2006. Архивирано од изворникот на 2015-08-09. Посетено на 2007-07-28.
 5. 5,0 5,1 David R. Sherrod; John M. Sinton; Sarah E. Watkins & Kelly M. Brunt (2007). „Geologic Map of the State of Hawai'i“ (PDF). Open-File Report 2007–1089. United States Geological Survey. стр. 50–51. Посетено на 9 December 2012.
 6. 6,0 6,1 Watson, Jim (May 5, 1999). „The long trail of the Hawaiian hotspot“. United States Geological Survey. Посетено на August 26, 2010.
 7. Foulger, G.R; Anderson, Don L. (March 11, 2006). „The Emperor and Hawaiian Volcanic Chains: How well do they fit the plume hypothesis?“. MantlePlumes.org. Посетено на April 1, 2009.
 8. Clague, David A.; Dalrymple, G. Brent (1987). „The Hawaiian-Emperor Volcanic Chain – Geological Evolution“. Volcanism in Hawaii: papers to commemorate the 75th anniversary of the founding of the Hawaii Volcano Observatory (PDF). Professional Paper 1350. 1. United States Geological Survey. стр. 32. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-10-10.
 9. 9,0 9,1 „Kīlauea – Perhaps the World's Most Active Volcano“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 7 May 2009. Архивирано од изворникот на 2013-03-01. Посетено на 27 January 2012.
 10. „Kohala—Hawaii's Oldest Volcano“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 20 March 1998. Посетено на 29 January 2012.
 11. „Lo'ihi Seamount Hawai'i's Youngest Submarine Volcano“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 26 March 2000. Посетено на 30 January 2012.
 12. W. J. Kious & R. I. Tilling (1996). "Hotspots": Mantle thermal plumes (1.14. изд.). United States Geological Survey. ISBN 0-16-048220-8. Посетено на 9 December 2012.
 13. „Evolution of Hawaiian Volcanoes“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 26 March 1998. Посетено на 30 January 2012.
 14. Brian Clark Howard (2013-09-05). „New Giant Volcano Below Sea Is Largest in the World“. National Geographic.
 15. 15,0 15,1 15,2 15,3 G. MacDonald & D. Hubbard (24 March 2006) [1951, 7th ed. revision December, 1974]. „Mauna Loa, Fiery Colossus of the Pacific“. National Park Service. Архивирано од изворникот на 20 October 2013. Посетено на 9 December 2012.
 16. Rubin, Ken; Minicola, Rochelle (20 March 2009). „Mauna Loa Volcano“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. Посетено на 12 December 2012.
 17. Navin Singh Khadka (28 February 2012). „Nepal in new bid to finally settle Mount Everest height“. BBC News. Посетено на 10 December 2012.
 18. J.G. Moore (1987). Subsidence of the Hawaiian Ridge. Volcanism in Hawaii: Geological Survey Professional Paper, Volume 1350, Issue 1.
 19. „How High is Mauna Loa?“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 20 August 1998. Посетено на 5 February 2013.
 20. Claude Herzberg (30 November 2006). „Petrology and thermal structure of the Hawaiian plume from Mauna Kea volcano“. Nature (journal). Nature Publishing Group. 444 (7119): 605–9. Bibcode:2006Natur.444..605H. doi:10.1038/nature05254. PMID 17136091. Посетено на 10 December 2012.
 21. „When did Moku'aweoweo (the summit caldera of Mauna Loa) form?“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 28 March 2001. Посетено на 11 December 2012.
 22. „Place Names of Hawaii – Moku-ʻāweoweo“. Ulukau – Hawaiian Electronic Library. Архивирано од изворникот на 2012-12-28. Посетено на 11 December 2012.
 23. 23,0 23,1 23,2 Peter W. Lipman (1980). „The Southwestern Rift Zone of Mauna Kea: Implications for Structural Evolution of Hawaiian Volcanoes“. American Journal of Science. American Journal of Science. 280-A: 752–776.
 24. 24,0 24,1 F. Amelung, S. H. Yun, T. R. Walter, P. Segall, S. W. Kim; Yun; Walter; Segall; Kim (18 May 2007). „Stress Control of Deep Rift Intrusion at Mauna Loa Volcano, Hawaii“. Science. American Association for the Advancement of Science. 316 (5827): 1026–1030. Bibcode:2007Sci...316.1026A. doi:10.1126/science.1140035. PMID 17510364. Посетено на 16 December 2012.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
 25. „What's up with Mauna Loa?“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 23 October 2001. Посетено на 16 December 2012.
 26. E. W. Wolfe; W. S. Wise; G. B. Dalrymple (1997). The geology and petrology of Mauna Kea volcano, Hawaii : a study of postshield volcanism. Professional Paper 1557. United States Geological Survey. Архивирано од изворникот на 2011-06-15. Посетено на 12 December 2012.
 27. E. C. Cannon & R. R. Bürgmann (26 October 2009). „Complete Report for Mauna Kea Volcano (Class B) No. 2601“. United States Geological Survey. Архивирано од изворникот на 16 February 2012. Посетено на 12 December 2012.
 28. „Rift Zones“. Oregon State University. Посетено на 13 December 2012.
 29. „Inflation of Mauna Loa Volcano slows“. Volcano Watch. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 28 January 2003. Посетено на 30 January 2012.
 30. „Glaciers on Mauna Kea? You crazy? In the middle of the Pacific? YES!“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 22 October 2007. Посетено на 16 December 2012.
 31. 31,0 31,1 Ken Hon. „Giant Landslides: Kilauea and Mauna Loa: GEOL 205: Lecture Notes“. University of Hawaii at Hilo. Посетено на 16 December 2012.
 32. 32,0 32,1 32,2 „Eruption History“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 2 February 2006. Архивирано од изворникот на 2007-08-19. Посетено на 16 December 2012.
 33. 33,0 33,1 33,2 33,3 33,4 33,5 33,6 Rubin, Ken; Minicola, Rochelle (7 March 2007). „Mauna Loa Eruption History“. Hawaii Center for Volcanology. Посетено на 12 December 2012.
 34. „Eruption History: A Cyclic Eruption Model is Proposed“. HVO. 16 March 1998. Архивирано од изворникот на 2007-08-21. Посетено на 25 December 2012.
 35. Lockwood J.P. (1995), "Mauna Loa eruptive history – the preliminary radiocarbon record", in Rhodes, J.M. and Lockwood, J.P. (eds.), Mauna Loa revealed: structure, composition, history, and hazards, Washington D.C., American Geophysical Union Monograph 92, pp. 81–94.
 36. „Eruption History of Mauna Loa Volcano“. United States Geological Survey, Hawaiian Volcano Observatory. Архивирано од изворникот на 2007-08-19. Посетено на 2007-07-28.
 37. „Eruption History: A Cyclic Eruption Model is Proposed“. United States Geological Survey, Hawaiian Volcano Observatory. March 16, 1998. Архивирано од изворникот на 2007-08-21. Посетено на 28 July 2007.
 38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 38,7 38,8 „Summary of Historical Eruptions, 1843–Present“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 17 September 2004. Архивирано од изворникот на 2007-08-13. Посетено на 24 January 2013.
 39. „Mauna Loa: Eruptive History“. Global Volcanism Program. Smithsonian National Museum of Natural History. Архивирано од изворникот на 2012-10-23. Посетено на 24 January 2013.
 40. 40,0 40,1 John Seach. „Mauno Loa Volcano – John Seach“. Посетено на 24 January 2013.
 41. 41,0 41,1 Russell A. Apple. „Mauna Loa“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. Посетено на 26 January 2013.
 42. 42,0 42,1 42,2 42,3 42,4 42,5 John Watson (18 July 1997). „Lava Flow Hazard Zone Maps: Mauna Loa“. United States Geological Survey. Архивирано од изворникот на 15 January 2013. Посетено на 12 December 2012.
 43. „The Great Ka'u Earthquake of 1868“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 26 March 1998. Посетено на 24 January 2013.
 44. „Eruptions of Hawaiian Volcanoes“. United States Geological Survey. 5 January 1997. Посетено на 24 January 2013.
 45. „50th Anniversary of Mauna Loa's Most Spectacular Eruption“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 17 September 2004. Архивирано од изворникот на 2013-01-30. Посетено на 24 January 2013.
 46. „The Mauna Loa Eruption of 1926“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 26 March 1998. Посетено на 26 January 2013.
 47. „Lava diversion in Hawai'i?“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. Посетено на 24 January 2013.
 48. „Shhh! Don't tell there is an eruption – Eruption of 1942“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 27 April 1998. Посетено на 24 January 2013.
 49. „The 1950 eruption of Mauna Loa: a nightmare that could reoccur“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. May 14, 2001. Посетено на 24 January 2013.
 50. „The Mauna Loa Eruption of 1984“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 26 March 1998. Посетено на 24 January 2013.
 51. „1984 Eruption: March 25 – April 15“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 17 September 2004. Архивирано од изворникот на 2013-01-31. Посетено на 24 January 2013.
 52. Gordon A. MacDonald; Douglass H. Hubbard (24 March 2006). „Volcanoes of the National Parks of Hawaii“. National Park Service. Посетено на 24 January 2013.
 53. International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (1998). „Decade Volcanoes“. Cascades Volcano Observatory. United States Geological Survey. Посетено на 25 January 2013.
 54. Nick Varley. „Decade Volcano Program IDNDR – IAVCEI – 1990/2000“. Société Volcanologique Européenne. Посетено на 25 January 2013.
 55. John Watson (18 July 1997). „Volcanic and seismic hazards on the island of Hawaii“. United States Geological Survey. Архивирано од изворникот на 2013-01-15. Посетено на 25 January 2013.
 56. „How Volcanoes Work: Hawaiian Eruptions“. San Diego State University. Архивирано од изворникот на 2001-03-03. Посетено на 25 January 2013.
 57. „Lava flow hazards on Mauna Loa volcano“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 2 February 2006. Архивирано од изворникот на 2007-08-05. Посетено на 25 January 2013.
 58. Robert and Barbara Decker (1997). Volcanoes (3. изд.). New York: W.H. Freeman & Co, Ltd. ISBN 0-7167-3174-6.
 59. Cannon, Eric C.; Bürgmann, Roland; Owen, Susan E. (2001). „Shallow Normal Faulting and Block Rotation Associated with the 1975 Kalapana Earthquake, Kilauea'“. Bulletin of the Seismological Society of America. Seismological Society of America. 91 (6): 1553. Bibcode:2001BuSSA..91.1553C. doi:10.1785/0120000072.
 60. Russell A. Apple (4 January 2005). „Thomas A. Jaggar, Jr., and the Hawaiian Volcano Observatory“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. Посетено на 26 January 2013.
 61. „HVO Seismic Network“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. 18 June 2001. Архивирано од изворникот на 2017-01-31. Посетено на 26 January 2013.
 62. 62,0 62,1 „Long-term Monitoring Data“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. Архивирано од изворникот на 2013-02-17. Посетено на 26 January 2013.
 63. „Mauna Loa Volcano, Hawai'i : Current Monitoring“. Hawaiian Volcano ObservatoryUnited States Geological Survey. Архивирано од изворникот на 2013-02-17. Посетено на 26 January 2013.
 64. „Final Environmental Statement for the Outrigger Telescopes Project: Volume II“ (PDF). NASA. February 2005. стр. C–9. Архивирано од изворникот (PDF) на 21 April 2009. Посетено на 4 September 2012.
 65. „Culture: The First Arrivals: Native Hawaiian Uses“ (PDF). Mauna Kea Mountain Reserve Master Plan. University of Hawaii. Архивирано од изворникот (PDF) на 8 November 2012. Посетено на 2 September 2012.
 66. Kirch, Patrick V. (January 1982). „The Impact of the Prehistoric Polynesians on the Hawaiian Ecosystem“. Pacific Science. University of Hawai’i Press. 36 (1): 1–14. Посетено на 2 September 2012.
 67. Athens, Stephen; Tuggle, H. David; Ward, Jerome V.; Welch, David J. (2002). „Avifaunal Extinctions, Vegetation Change and Polynesian Impacts in Prehistoric Hawai'i“. Archaeology in Oceania. 37 (2): 57. Архивирано од изворникот на 2012-06-05. Посетено на 4 September 2012.
 68. Caitlin Kelly. „Information on the Mauna Loa Volcano in Hawaii“. USA Today. Посетено на 27 January 2013.
 69. Ken Hon. „Hawaiian Oral History related to Geology“. University of Hawaii at Hilo. Посетено на 27 January 2013.
 70. Various authors (1987). R. W. Decker; и др. (уред.). Volcanism in Hawaii: papers to commemorate the 75th anniversary of the founding of the Hawaii Volcano Observatory (PDF). United States Geological Survey Professional Paper, 1350. 1. United States Geological Survey. Архивирано од изворникот (PDF) на 10 October 2012. Посетено на 2 September 2012.
 71. Russell A. Apple (20 August 1974). „National Register Of Historic Places Inventory – Nomination Form for Federal Properties – Ainapo Trail“ (PDF). National Park Service. Архивирано од изворникот (PDF) на 29 September 2012. Посетено на 27 January 2013.
 72. Rick Warshauer (October 2005). [[[:Предлошка:NRHP url]] „The Proposed Mauka Trails System: The Roles and History of Trails on the Big Island“] Проверете ја вредноста |url= (help). The Nature Conservancy. Посетено на 27 January 2013.
 73. 73,0 73,1 73,2 73,3 Walther M. Barnard (1991). „Earliest Ascents of Mauna Loa Volcano, Hawai'i“ (PDF). Hawaiian Journal of History. Hawaiian Historical Society, Honolulu. 25. hdl:10524/599.
 74. 74,0 74,1 74,2 74,3 74,4 Roberta A. Sprague (1991). „Measuring the Mountain: the United States Exploring Expedition on Mauna Loa, 1840–1841“ (PDF). Hawaiian Journal of History. Hawaiian Historical Society. 25. hdl:10524/359.
 75. Charles Wilkes (1849). Narrative of the United States Exploring Expedition. Volume IV. G. P. Putnam. стр. Pages 111–162.
 76. 76,0 76,1 „National Register Information System“. Национален регистар на историски места. Служба за национални паркови. март 13, 2009.
 77. 77,0 77,1 Russell A. Apple (1973). [[[:Предлошка:NRHP url]] „Wilkes Campsite Nomination form“] Проверете ја вредноста |url= (help). National Register of Historic Places. National Park Service.
 78. Historic Places in Hawaii County on official state web site
 79. „NOAA Mauna Loa Observatory“. National Oceanic and Atmospheric Administration web site. Посетено на 2009-07-04.
 80. Rubin, Ken; Minicola, Rochelle (2004). „Mauna Loa Flora and Climate“. Hawaii Center for Volcanology. Посетено на 2007-07-28.
 81. „Period of Record General Climate Summary – Temperature“. MAUNA LOA SLOPE OBS, HAWAII. NOAA. Посетено на 2012-06-05.
 82. „Period of Record Monthly Climate Summary“. MAUNA LOA SLOPE OBS, HAWAII. NOAA. Посетено на 2012-06-05.
 83. Rhodes, J.M. and Lockwood, J. P. (editors), (1995) Mauna Loa Revealed: Structure, Composition, History, and Hazards, Washington D.C., American Geophysical Union Monograph 92, page 95
 84. „The Yuan Tseh Lee Array for Microwave Background Anisotropy (AMiBA)“. ASIAA. May 12, 2012. Посетено на July 26, 2013.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]