Баобаб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Баобаб

Баобаб е дрво што расте во саваните.

Опис[уреди | уреди извор]

Баобабот има мошне дебело стебло (со пречник од 8 метри), со чија помош складира големи резерви вода. Плодовите од него се користат како храна, а во неговото стебло луѓето прават отвори за живеење. Достигнува височина од околу 20 метри. Баобабот е познат и како мајмунско лебно стебло.

Баобабот како тема во уметноста[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ацо Шопов, Песни. Скопје: Македонска книга, Мисла и Култура, 1988, стр. 109-110.