Степска клима

Од Википедија — слободната енциклопедија
Региони со степска клима

Степска клима (полусува или полуаридна клима) — посебен климатски тип својствен за степските предели. Се одликува со недоволни количества врнежи, (300-400 мм годишно) и со релативно повисоки температури во летниот период од годината.

Поврзано[уреди | уреди извор]