Конакри

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Местоположбата на Конакри во Гвинеја.
Народната палата.

Конакри (сусу: Kɔnakiri) е главен град на Гвинеја. Според податоци од 2002 година, Конакри има 2.000.000 жители. Градот е пристаниште на Атлантскиот Океан. Се наоѓа на 9°30' северно и 13°40' западно.

Конакри се развил на островот Тумбо, близу полуостровот Калоум, со кој е поврзан преку теснец на кој е расположен градот. Конакри бил основан откако Британците го предале островот на Франција во 1887 година. Тој постанал главен град на Француска Гвинеја во 1904 и се развивал како пристаниште за извоз на разни продукти.

Денес Конакри образува пет области. На југозапад се наоѓа градскиот центар. Знаменитости во градот се Гвинејскиот национален музеј, неколку пазари, Големата џамија и тн.

Конакри е познат и по својата ботаничка градина. Овој град е најголемиот во Гвинеја и е нејзин административен, комуникациски и економски центар. Градската економија зависи главно од пристаништето, преку кое се транспортираат алуминиум и банани. Индустријата на градот вклучува преработка на храна и автомобили.