Мбабане

Од Википедија — слободната енциклопедија


Мбабане
Mестоположба
Општи податоци
Име Мбабане
Портал http://www.mbabane.org.sz/
Управа
Земја Свазиленд
Географија
Население
Население 95.000

Мбабане, со околу 70.000 жители, е главен град на Свазиленд. Тој се наоѓа на реката Мбабане и нејзината притока Полингане, на планините Мдимба. Географските координати на Мбабане се 26°19' јужно и 31°8' источно (-26.31667, 31.1333).

Градот се зголеми откога националниот административен центар се пресели од Манцини во 1902. Тој е и комерцијално одредиште за околниот регион. Постојат рудници за железо во негова близина.

Јазици кои се зборуваат во Мбабане се свази, а англискиот е доста распространет. Овој град (како и целиот Свазиленд) се одржуваат од туризам и извоз на шеќер.

Просечната температура е 15 °C во јули и 22 °C во јануари. Мбабане е збратимен со Форт Ворт од Тексас, САД.