Виндхук

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Панорама на Виндхук

Виндхук, Намибија

Површина 645 км2
Основан 18 октомври, 1890
Население 230,000
Густина на насел. 356.6/км2
Административна поделба Комас
Градоначалник Матеус Шиконго
Часовен појас Јужноафриканско стандардно време: UTC+2
Координати: 22.56°Ј, 17.09°И
Виндхук на крајот од 19 век
Печат на царскиот пост за германски Југозападна Африка postmarked Виндхук

Виндхук (Windhoek) е главниот град на Намибија. Има 230,000 жители и е главен трговски центар за овча кожа. Првобитно Виндхук бил центарот на намаквански поглавар кој ги победил Херерите во овој регион во 19 век. Германија го окупира овој регион во 1885 година, со што Виндхук постана седиште на колонијата Југозападна Африка (Deutsch-Südwestafrika). За време на Втората светска војна, Виндхук беше освоен од јужноафриканските трупи и постана британски доминион. До независноста на Намибија во 1990, Виндхук беше признат како главен град на Југозападна Африка и администриран од јужноафриканската влада.

Виндхук традиционално бил познат по две имиња: Аи-Гамс (од Намакванците), што буквално се однесува на топлите извори кои некогаш биле дел од овој град, додека второто име - Отјомуисе, што значи место на пареата беше дадено од страна на Хереранците. Двете традиционални имиња се однесуваат на топлите извори.