Полуостров

Од Википедија — слободната енциклопедија
Полуостров од типот томболо

Полуостров е копнена површина, опколена со вода од три страни.[1] Полуостровот е секогаш поврзан со главното копно.

Полуостровот како мотив во уметност[уреди | уреди извор]

Полуострови во светот[уреди | уреди извор]

Полуострови во Европа:

Полуострови во Азија:

Полуострови во Африка:

Полуострови во Австралија:

Полуостови во Северна Америка:

Полуострови во Јужна Америка:

Полуострови на Антарктик:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. полуостров“ - Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига III: Средина XX века – поч. XXI века (неомодернизам, неоавангарда, постмодернизам и нова трагања). Београд: Paidea, 2007, стр. 60-61.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]