Карпести Планини

Од Википедија — слободната енциклопедија
Карпестите Планини

Карпести Планини (англиски: Rocky Mountains) — дел од подолгиот масив кој се простира на северноамериканскиот континент е познат и како Карпести Планини. Тие се простираат во западните делови на Северна Америка од Алјаска до Панамскиот Канал. Највисок врв во Северна Америка е врвот Макинли висок 6 194 м на Алјаска. Планинскиот систем во Северна Америка се состои од повеќе меридијански поставени паралелни планински венци меѓу кои се наоѓаат длабоко всечени долини и висорамнини. Формирани се осебни паралелни планински венци меѓу кои се наоѓаат длабоко всечени долини и висорамнини. Формирани се посебни внатрешни неистечни сливови, како што е на пример, басенот на Големото Солено Езеро. Стрмно кон внатрешноста на континентот.

Широлината на Карпестите Планини достигнува до околу 1 500км. Располагаат со големи шумски и рудни богатства. Тие се млади венежни планини и затоа има чести појави на земјотреси и вулкани. Активни вулкани се присутни во Мексико. Таков е вулканот Попокатепетел.