Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Македонска)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
За останати значења на поимот, видете ја страницата за појаснување.
Северна Македонија
Македонија
Знаме Грб
Геслонема [1]
Химна

Денес над Македонија
Местоположба на Македонија (зелено) со Европа (зелено + темно сиво)
Местоположба на Македонија (зелено) со Европа (зелено + темно сиво)
Главен град
(и најголем)
Coat of arms of Skopje.svg Скопје
42°0′N 21°26′E / 42.000° СГШ; 21.433° ИГД / 42.000; 21.433
Службен јазик македонски[2]
Народности  Македонци и останати малцински заедници
Демоним Mакедонец
Уредување Парламентарна република
 •  Претседател Стево Пендаровски
 •  Премиер Зоран Заев
Основање
 •  Античка Македонија 825(?) - 146 г.п.н.е. 
 •  Самоилово царство 976 - 1018 
 •  Крушевска Република 3 - 13 август 1903 
 •  Прогласена независност од СФРЈ 8 септември 1991 
 •  Официјално призната 8 април 1993 
Површина
 •  Вкупна 25.713 км2 (148ма)
 •  Вода (%) 1,9%
Население
 •  проценка за 2014[3] г. 2.067.471 (142ра)
 •  Попис 2002 2.022.547 
 •  Густина 82,2 жит/км2 (116та)
БДП (ПКМ) проценка за 2016 г.
 •  Вкупен $30,26 милијарди[4] 
 •  По жител $14,600 (129)
БДП (номинален) проценка за 2016 г.
 •  Вкупно $10,91 милијарди 
 •  По жител $13,400 (2014) 
Џиниев коеф. (2015)positive decrease 33.7[5]
среден
ИЧР (2017) 0.757[6]
висок · 80та
Валута денар (MKD)
Часовен појас CET (UTC+1)
 •  (ЛСВ) CEST (UTC+2)
Се вози на десно
НДД
Повик. бр. 389
Светец-заштитник Свети Климент Охридски[7]
1. албански, турски, српски, ромски и влашки се службени јазици покрај македонскиот во населени места каде го зборува над 20 % од населението.

Македонија, службено Република Северна Македонија (РСМ) или скратено Северна Македонија[8] — држава сместена на Балканскиот Полуостров. Земјата е една од наследничките држави на поранешна Југославија, од која прогласи независност во 1991 година. Република Македонија зафаќа околу 38% од вкупната површина на регионот Македонија. Географски земјата граничи со СрбијаКосово) на север, Бугарија на исток, Грција на југ и Албанија на запад. Релјефот на државата е главно планински. Иако е континентална држава, таа има повеќе од 50 езера и шеснаесет планини повисоки од 2.000 метри.

Македонија е суверена[9], самостојна[10][11], демократска[12][13] и социјална држава[14][15]. Главен град на државата е Скопје со население од 506.926 граѓани (проц. 2004). Други поголеми градови се: Битола, Куманово, Прилеп, Тетово, Велес, Штип, Охрид, Гостивар, Струмица, Кичево, Кавадарци и Кочани. Македонија има вкупно 25.713 километри квадратни во кои живеат околу 2.114.550 жители (проц. 2009), од кои мнозинството се Македонци. Официјален јазик во државата е македонскиот, додека официјална валута е денарот.

Во 1993 година, Македонија станала членка на Обединетите нации, но поради спорот со името кој го водела со Република Грција, таа била примена под привремената референца Поранешна Југословенска Република Македонија. Македонија е членка и на советот на Европа. Од декември 2005 година, исто така, таа е и кандидат за приклучување кон Европската Унија и има аплицирано за приклучување кон НАТО.

Етимологија[уреди | уреди извор]

Името „Македонија“ е од старомакедонско потекло, и според преданијата доаѓа од митскиот предок Македон. Како државно име почнало да се користи во VIII век п.н.е за Кралството Македонија, Македонската Империја, па потоа на римската покраина Македонија, византиската тема Македонија и денес за регионот Македонија и државата Македонија. Денес се верува дека името значи „планинци“ или „висока земја“ или „високи луѓе“.[16] Во 2018 година, македонската влада, предводена од претседателот Зоран Заев, по преговорите со грчката влада, предводена од претседателот Алексис Ципрас, се договориле името на државата за внатрешна и надворешна употреба да биде „Северна Македонија“. Новото име стапило во службена употреба на 11 февруари 2019 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Праисторија[уреди | уреди извор]

Мегалитската опсерваторија Кокино

Најстарите траги од животот на луѓето во Македонија потекнуваат од периодот на неолитот, односно од времето кога постоело примитивно земјоделство. Покрај земјоделството, луѓето во овој период ја познавале, изработувале и употребувале керамика, во вид на садови за секојдневна употреба, или како вајани идоли на божества и човечки фигури. Од страна на оружје во овој период била користена праќата.

За време на бронзеното време, карактеристика на населбите во Македонија е тоа што биле градени на високи и тешко достапни места, што наведува на големи преселби на разни племиња. Преодниот период од бронзеното во железното време (XII-XI век пред н.е.) е одбележан со големи преселби на население од север, во науката познати како Егејски преселби, со цел освојување на богати градови во Југоисточниот Медитеран. Притоа, дошло до уништување на микенската култура. Дел од преселбите се одвивале по долината на Вардар, па, така, повеќе населби од тој период се уништени, главно со опожарување.

Античка Македонија[уреди | уреди извор]

Античкиот град Хераклеја, основан од страна Филип II Македонски, во близина на денешна Битола.
Ѕвездата од Кутлеш - симбол на Античка Македонија.

Археолошките наоди покажуваат дека на просторот на Македонија постоела цивилизација уште од периодот меѓу 9000 п.н.е. и 3500 п.н.е.[17] Првпат Македонското Кралство се појавува во периодот на IX век п.н.е., а постои дилема за тоа кој бил првиот македонски крал - Каран (кој се смета за митски предок на Аргеадите) или Пердика I (прв историски крал на Кралството Македонија).

Приближно од V век п.н.е. Кралството Македонија станува значаен политичко-економски чинител во поширокиот регион, а негова главна надворешно-политичка дејност била сосредоточена кон односите со грчките градови-држави, при што често било сојузник со други држави (како на пр. Персија) против Грците, или пак заземало страна во некои од меѓусебните спорови на градовите, настојувајќи на тој начин да го уништи нивното единство и да ги ослаби. Филип II Македонски (359 п.н.е. - 336 п.н.е.), по покорувањето на Илирите и Тракијците, успеал да ја освои цела Грција. Неговиот син, Александар III Македонски (336 п.н.е. - 323 п.н.е.) е една од најзначајните личности во светската историја. Тој најпрвин го скршил внатрешниот отпор во проширеното Македонско Кралство, а подоцна во походот против Персија, ја уништил огромната Персиска Империја и ја проширил македонската држава на три континенти - Европа, Азија и Африка, протегајќи се на Балканскиот Полуостров и Мала Азија, Блискиот Исток, Египет и Индија, и со тоа била создадена Македонската Империја.[18][19][20][21][22][23][24][25] По неговата смрт, оваа огромна империја, како резултат на несогласувањата на неговите генерали (дијадоси) околу тоа кој ќе биде негов наследник се распаднала на 3 дела и тоа: Кралство на Селевкидите, Кралство на Птолемаидите и Кралство на Антигонидите.[26][27] Освојувањата на Александар III Македонски имаат суштествено значење за започнувањето на Хеленистичкиот период во светската историја.

Продорот на Римска Република на исток доведува до таканаречените македонско-римски војни (215 п.н.е. - 168 п.н.е.) во кои Македонското Кралство управувано од Династијата на Антигонидите целосно потпаѓа под римска власт, а последниот македонски крал Персеј e одведен како роб во Рим. Таа станува римска провинција како дел од Римското Царство и е поделена на 2 дела - Македонија Прима и Македонија Салутарис.[28] Територијата на денешна Република Македонија била поделена меѓу провинциите Македонија Салутарис и Моезија прима.[29] По поделбата на Римската Империја во 395 г. од н.е. на Источно и Западно Римско царство, Македонија станува дел од Источното Римско царство или Византија.

Појавата на Словените[уреди | уреди извор]

Во VI и VII век на Балканот и во Македонија се доселуваат Словените, достигнувајќи јужно до Тесалија, па дури и до Пелопонез.[30] Тие се измешале со затекнатото месно население, во најголема мера со Тракијци и Илири, потоа антички Грци, антички Македонци, и др. На македонската територија, која тогаш се наоѓала под византиска јурисдикција, македонските Словени биле организирани во полудржавни формации - македонски склавинии. Склавиниите презеле повеќе напади против Византија и утврдените византиски градови.

Во 837 година Македонија почнува да потпаѓа под власта на бугарската држава, при што до средината на IX век поголемиот дел од Македонија потпаднал под бугарска власт, а другиот бил вклучен во рамките на Византија. Во IX век, исто така, започнува и црковно-просветната дејност на солуњаните Кирил и Методиј, која се состоела од повеќе мисии за покрстување на Словените, но и во поставување на основите на словенската писменост, која започнува со создавањето на словенската азбука - глаголицата, во 855 година. Нивните ученици, Климент и Наум, ќе ја продолжат нивната дејност и кон крајот на IX век, ќе ја создадат Охридската книжевна школа и Преславската книжевна школа, со што Охрид набрзо прераснува во еден од најразвиените црковно-просветни и културни средишта на Балканот, лулка на словенската писменост.

Во X век Македонија ќе ја зафати богомилското движење и учење, за првпат создадено во велешко-прилепската област, како одглас на потчинувачкиот феудален црковно-економски систем. Тоа набрзо ќе се прошири не само во Македонија, туку и низ цела Европа.

Со востанијата во Македонија во втората половина на X век, во 969 година против бугарската и во 976 година против византиската власт била создадена македонската средновековна феудална држава, позната уште и како Самуиловото Царство). Македонската средновековна феудална држава постоела сè до 1018 година, кога била покорена од византиските војски. Во XIII и XIV век византиската власт врз Македонија била прекинувана со периоди на српско и бугарско владеење.

До крајот на XIV век Македонија целосно била покорена од Османлиите, со што нејзиниот економски и општествен систем бил разорен, а исто така, бил забавен и нејзиниот натамошен општествен и културен развој. Во 1767 година султанот ја укинал Охридската архиепископија.

Освестување и обединување на македонската нација во XIX век[уреди | уреди извор]

Зацврстување на народниот јазик[уреди | уреди извор]

Архитектурата во градот Охрид.

Од XIV век во Македонија започнува да се засилува влијанието на српската варијанта на старословенскиот јазик. Причина за тоа било приклучувањето на македонските краишта кон тогашната српска држава. Тоа влијание се однесува главно, на правописот. Покрај тоа, во книжевните споменици од тоа време сè повидливи се и трагите од современите живи македонски говори.

Во времето на Отоманската Империја писменоста доживува опаѓање. Нејзиниот јазик уште повеќе се оддалечува од старословенската основа, затоа што во живиот народен говор веќе биле насобрани повеќе изразити промени. Покрај црковните богослужбени книги, во кои повеќе се водело сметка за старата писмена словенска традиција, се појавуваат сè повеќе и такви текстови што служат за читање на поширок круг луѓе или претставуваат написи за практична употреба.

Во XVI век се печатат и книги во Србија и Венеција. Во XVII век веќе доаѓаат во големи количества црковни книги печатени во Русија на рускословенски јазик.

Македонско национално движење[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Македонско национално движење.
Весникот Автономна Македонија, Белград 1905

За време на османското владеење положбата на Македонците и создавањето на македонска држава биле многу тешки. Неколку движења, чии цели се создавање на автономна Македонија, која го покрива целиот регион на Македонија, започнале да се појавуваат кон крајот на XIX век, а најстарата од нив е Македонската револуционерна организација. Во 1905 година таа била преименувана во Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО), а по Втората светска војна организацијата се поделила на Внатрешна македонска револуционерна организација (ВМРО) и Внатрешна тракиска револуционерна организација (ВТРО). Во почетокот организацијата не бирала националности туку била отворена за "... обединување на сите незадоволни елементи во Македонија и Одринско, без оглед на нивната националност ...". Поголемиот дел од членовите сепак биле Македонци. Во 1903 година ВМРО организира Илинденското востание против Османлиите, кои по некои првични успеси, вклучувајќи и формирање на Крушевската Република, било задушено со големи човечки загуби. Востанието и формирањето на Крушевската Република подоцна многу ќе влијаат кон создавањето на денешната Република.


Македонија во XX век[уреди | уреди извор]

Независност[уреди | уреди извор]

Својот пат кон политичката независност, Македонија го градела во неколку последователни чекори, носејќи одредени правни акти. Така, најпрвин, на 25 јануари 1991 година, Собранието на Република Македонија донесло Декларација за сувереност. Подоцна, на 8 септември 1991 година бил одржан референдум за независност на Македонија при што референдумското прашање гласело:[31]

Дали сте за суверена и самостојна држава Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија?

Според тврдењето на тогашниот претседател на Собранието на Република Македонија, Стојан Андов, во август 1991 година тој имал долг и тежок разговор со претседателот на Република Македонија, Киро Глигоров (кој бил автор на референдумското прашање), убедувајќи го да го избрише вториот дел од референдумското прашање. Плашејќи се од воената интервенција од страна на ЈНА, Глигоров останал на својата формулација на референдумското прашање.[32] Референдумот за независноста на Македонија бил бојкотиран од албанското население поради вториот дел од референдумското прашање, кое ја допуштало можноста за повторно влегување во сојуз со другите републики на СФРЈ. По успешно спроведениот референдум, на 17 ноември 1991 година бил донесен првиот Устав на Република Македонија, при што, за него не гласале пратениците-Албанци.
По донесувањето на Уставот, активностите за меѓународното признавање на Македонија ги презел претседателот, Киро Глигоров. На 16 декември 1991 година, Советот на министрите на Европската заедница (сегашната Европска комисија) донесол одлука да ја признае независноста на оние републики од СФРЈ кои ќе побараат признавање, но кои ги исполнуваат условите поставени од страна на Европската заедница. Притоа, рокот за донесување на дефинитивната одлука бил одреден за 15 јануари 1992 година. Со истата Декларација за Југославија, Европската заедница ги одредила условите за меѓународно признавање на републиките од СФРЈ:[33]

 • да побараат меѓународно признавање,
 • да ги прифатат сите обврски содржани во критериумите за признавање на новите држави,

да ги прифатат условите од Хашката конференција за Југославија, а особено оние од второто поглавје, кои се однесуваат на човековите права и правата на националните и етничките групи,


Во Декларацијата бил определен краен рок за доставување на пријавите од страна на републиките на СФРЈ (23 декември 1991 година). Потоа, пријавите на оние републики кои побарале признавање, со помош на претседавачот на Конференцијата за Југославија, биле проследени до Арбитражната комисија (предводена од франускиот правен експерт Робер Бадентер), која требало да даде мислење пред да се донесе дефинитивната одлука за признавање. Претседателот на Република Македонија, Киро Глигоров, навреме ја поднесол пријавата за меѓународно признавање, а Арбитражната комисија подготвила прелиминарен текст којшто го испратила до Република Македонија. Во мислењето на Арбитражната комисија (точката 2а) се изразувала одреден сомнеж во однос на желбата на Македонија за стекнување независност, предизвикан од вториот дел на референдумското прашање. Поради тоа, на 11 декември, во весникот „Нова Македонија“, претседателот Глигоров објавил реакција поради прелиминарното решение на Арбитражната комисија. Во писмото испратено до Бадентер, Глигоров го опишал доследното, последователно донесување правни акти за независноста на Македонија и дал објаснување за вториот дел од референдумското прашање - неговото убедување дека состојбата во СФРЈ ќе се смири со посредство на меѓународната заедница и дека ќе се создаде нов сојуз на републиките.[34]
По оваа интервенција на Глигоров започнала интензивна комуникација меѓу македонскиот министер за надворешни работи, Денко Малески, и Арбитражната комисија за да се убеди Арбитражната комисија дека Македонија нема територијални претензии кон соседите. За таа цел, по совет на бадентер, биле донесени два амандмани на македонскиот устав: со едниот била извршена поправка на уставната одредба за начинот на промена на државните граници, а со вториот амандман се дало објаснување дека Македонија нема да се меша во внатрешните работи на Грција, преку својата заинтересираност за положбата на македонското малцинство. Откако двата амандмана биле усогласени со Арбитражната комисија, на 6 јанаури 1992 година, тие биле усвоени од страна на Собранието на Република Македонија. По расчистувањето на овие недоразбирања, Арбитражната комисија донесла мислење дека Македонија ги исполнува сите потребни услови за меѓународно признавање. Сепак, наспроти ваквата препорака, Советот на министрите на Европската заедница донесол одлука да ги признае само Словенија и Хрватска.[35]

Административна поделба[уреди | уреди извор]

Општините во Македонија.

Општините на Македонија се административни единици од прв ред. Во август 2004 и март 2013, Македонија е реорганизирана на 80 општини; 10 од нив се Град Скопје, посебна единица на локална самоуправа и главен град на државата.

Речиси сите општини се непроменети или само претопени од претходните 123 општини формирани во септември 1996; другите биле припоени една кон друга и границите им се променети. Пред ова, локалната управа била организирана во 34 административни единици на различни нивоа.

По број на население, најголема општина во Република Македонија е Општина Куманово со 105.484 жители, а најмала Општина Вевчани со 2.433 жители.

Географија[уреди | уреди извор]

Местоположба[уреди | уреди извор]

Топографска карта на Македонија.

Република Македонија има површина од 25.713 км² и нема излез на море. Република Македонија на исток граничи со Република Бугарија, на север со Република Србија и Република Косово, на запад со Република Албанија и на југ со Република Грција. Должината на државните граници изнесува вкупно 839 km, и тоа:

Значењето на географската положба на Република Македонија, како централна балканска држава која се граничи со четири држави, различни по својот стопански потенцијал и развиеност, е што тие се упатени на меѓусебна трговска размена и дополнување на нивните економии, токму преку територијата на Република Македонија.

Следната табела ја наведува точната географска положба на Македонија. Исто така, во неа се вклучени крајните точки на територијата.[36]

СГШ ИГД месност општина
север 42°22' 22°18' Аништа, Дукат Планина Крива Паланка
југ 40°51' 21°08' Маркова Нога (граничен камен 177) Ресен
исток 41°43' 23°02' Ченгино Кале (граничен камен 47) Пехчево
запад 41°31' 20°28' Кестењар (граничен столб Е16/8) Дебар

Релјеф[уреди | уреди извор]

Врвот Солунска глава на планината Јакупица во пролет.

Македонија е земја која што е заградена во нејзините граници и не излегува на море или океан. Таа географски е дефинирана со долината која што ја формира најголемата река на нејзината територија - Вардар, која се граничи со повеќе планински вериги. Во главно земјиштето е нерамно и лоцирано меѓу Шар Планина и Осогово кои се границата на долината на реката Вардар. Трите најголеми природни езера во државата се — Охридското, Преспанското и Дојранското Езеро. Тие лежат на јужната граница, и се поделени меѓу границите со Албанија и Грција. Охридското Езеро се смета за едно од најстарите езера и биотопи во светот.[37] Регионот е сеизмички активен и во минатото се случиле многу катастрофални земјотреси, од кои најблизок е скопскиот земјотрес од 1963 кој сруши 80% од градот Скопје и уби околу 1.000 луѓе. Најголема котлина е Пелагонија на која се одгледуваат многу култури специфични за ова климатско подрачје, како на пример тутунот кој најмногу се одгледува во околината на Прилеп.

44,01% од вкупната територија на Македонија е со надморска височина од 500 до 1.000 метри, 22,44% е со надморска височина од 200 до 500 метри, 22,33% е со надморска височина од 1.000 до 1.500 метри, 6,95% е со надморска височина од 1.500 до 2.000 метри, 2,89% е со надморска височина до 200 метри и 1,38% е со надморска височина од над 2.000 метри.[36] Највисоките 10 планини со своите највисоки врвови се:

Ранг Име Висина (м)

Шар Планина

Ранг Име Висина(м)
1 Кораб 2.764 7 Галичица 2.288
2 Шар Планина 2.747 8 Стогово 2.273
3 Баба 2.601 9 Јабланица 2.257
4 Јакупица 2.540 10 Осогово 2.251
5 Ниџе 2.521 11 Бистра 2.163
6 Дешат 2.373 12 Плачковица 1.754

Македонија исто така има и „сценски“ планини. Тие припаѓаат на две различни планински вериги: првата се планините од шарскиот предел[38][39] која се надоврзува со западновардарската/пелагониска група на планини (Баба Планина, Ниџе, Кожуф и Јакупица) исто така позната како динарска верига. Втората верига е планинскиот ланец Осогово-Беласица, позната под името родопска верига. Планините во западниот дел се помлади и повисоки во однос на оние од источниот дел на земјата.

Демографија[уреди | уреди извор]

Според пописот од 2002 година, бројот на домаќинствата изнесувал 564.296, а на становите 698.143. Во вкупното население од 2.022.547 лица, населението на возраст до 19 години броeло 591.702 лица, додека во групата 60 и повеќе години имало 303.534 лица. Лицата на возраст од над 65 години опфаќале 10,57 % во вкупното население, додека младата популација од 0 до 14 години била застапена со 21,08 проценти.

Табела: Етничка структура на населението според пописот од 2002 година.

Етнички состав
Македонци
  
64,18 %
Албанци
  
25,17 %
Турци
  
3,85 %
Роми
  
2,66 %
Срби
  
1,78 %
Бошњаци
  
0,84 %
Власи
  
0,48 %
други
  
1,04 %

Религија[уреди | уреди извор]

Табела: Структура на населението според верската припандост.

Верници во Македонија
Православни
  
64,8 %
Муслимани
  
33,3 %
Католици
  
0,35 %
Протестанти
  
0,3 %
Други
  
1,5 %

Поголеми градови[уреди | уреди извор]


Економија[уреди | уреди извор]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Економија на Македонија.
Македонски Боинг 737
Стопанска банка Битола

Република Македонија по стекнувањето на својата независност од СФРЈ излегува како нејзина најсиромашна република. Во април 1992 година, Македонија прогласи монетарна самостојност, преку воведување сопствена парична единица - македонскиот денар. Во првата половина на 1990-тите, македонската економија се наоѓаше во длабока рецесија, предизвикана од бројни фактори: распадот на заедничкиот пазар, војните во поранешна Југославија, грчката блокада, санкциите кон СР Југославија, начинот на спроведување на процесот на приватизација на претпријатијата, проблемите во банкарскиот сектор и многу други. Од 1996 год., економијата полека почнува да забележува раст, но тоа повторно се прекинува со војната во Косово од 1999 и домашниот етнички конфликт од 2001. Денес, Република Македонија сѐ уште го нема достигнато ни нивото на развиеност од осамостојувањето 1991 (највисокото ниво воопшто го има достигнато во 1987).

Економијата е пост-транзициска, со голем број сѐ уште нерешени транзициски проблеми. Невработеноста е најголем проблем, 38% (2005). Корупцијата е системска појава. Неефикасното судство исто така негативно се одразува врз економијата. Нивото на домашни и странски инвестиции е ниско. Пазарното стопанство го нарушуваат неколку монополи. Сивата економија е широко распространета и има проценки дека претставува од 20% до 40% од економската активност. Од друга страна макроекономските показатели веќе подолго време се добри, т.е. од средината на 1990-тите се одржува ниска, едноцифрена стапка на инфлација и низок буџетски дефицит. Исто така, Македонија е релативно малку задолжена земја. Државата располага со средно квалификувана но евтина работна сила. Инфраструктурата е во релативно добра состојба, но сепак, потребни се дополнителни инвестиции во оваа област (пред сѐ во транспортно-комуникациско поврзување исток-запад). Република Македонија е членка на Светската трговска организација и има отворена економија, високоинтегрирана во меѓународната трговска размена (во 2005 год., вкупната размена со странство изнесуваше 79,5% во БДП).

-Земјоделство 10,4%
-Индустрија 26,2%
-Услуги 63,4%
Приходи - 3,272 милијарди $
Расходи - 3,687 милијарди $
Дефицит - 4,1% (2014)

Стопанство[уреди | уреди извор]

Енергија[уреди | уреди извор]

 • Електрична енергија - производство: 5.676 милијарди кWh (2013 година)
 • Електрична енергија - производство по ресурси:
  • фосилно гориво: 66,4%
  • водни: 33,2%
  • друг вид: 1% (2006 година)
 • Електрична енергија - потрошувачка: 6.869 милијарда кWh (2013 година)
 • Бензин- потрошувачка: 16.670 bbl/ден (2013 година)

Енергетски сектор[уреди | уреди извор]

 • Околу 80% од потребната енергија се обезбедува со домашно производство, од термоцентралите и хидроцентралите.
 • Електростопанство на Македонија (ЕСМ) е самостојно јавно претпријатие одговорно за производство, пренос и дистрибуција на електричната енергија.
 • ЕСМ е во фаза на реструктурирање и пред приватизација.
 • Вкупните производни капацитети на ЕСМ (Електростопанство на Македонија) се состојат од околу 1500 mW од кои околу 1/3 се лоцирани во хидроцентралите, било да се тоа големи или мали централи, додека останатите 2/3 од капацитетите се во термоцентралите.
 • РЕК Битола со своите 3 х 225 MW претставува најголем и високо концентриран извор на електрична енергија во државата.
 • Главната преносна мрежа се состои од 400 kV, 220 kV и 110 kV водови низ целата земја.
 • Дистрибуцијата на енергијата се остварува преку 28 засебни целини (подружници), од кои „Електродистрибуција Скопје" има доминантно место со речиси 33% од целокупната потрошувачка на електрична енергија во Македонија.
 • Скопје е поврзано со Солун со нафтовод.

Инфраструктура[уреди | уреди извор]

Северна скопска обиколница Е65 / М-4

Сообраќај[уреди | уреди извор]

Патен сообраќај[уреди | уреди извор]

Моменталната вкупна должина на патната мрежа во Македонија изнесува 10.600 km:

 • 6.830 km или 64,5% од неа се локални патишта
 • 2.820 km или 26,5% се регионални патишта, а
 • 950 km или 9% се автопати.

Должината на модерните патишта е 5.100 km.

Најзначаен автопат е меѓународниот автопат E-75. Започнува во Остенд - Белгија, поминува преку Брисел - Нирнберг, Виена - Будимпешта - Белград - Солун до Атина во Грција. Вкупната должина во Македонија изнесува 201 km. Поминува низ централниот дел на земјата, по должината на реката Вардар, и претставува главна артерија на патната мрежа на земјата.

Железнички сообраќај[уреди | уреди извор]

 • Должината на постоечките железнички линии е 920 km, со 168 железнички станици.
 • Со соседите е поврзана по железнички пат со Грција и Србија, додека пак во тек е изградба на пруга кон Бугарија од 1999.

Железничкиот сообраќај во Македонија е во целосна надлежност на Македонски железници

Аеродромот „Александар Велики“

Воздушен сообраќај[уреди | уреди извор]

Телекомуникации[уреди | уреди извор]

Напомена: Прикажани се застарени информации. Треба да се подноват.
 • Телекомуникациски оператори: 3 (98 % дигитализација) Македонски Телеком, ОNE, VIP
 • Телефонски линии во употреба: 498.910 (2007 година)
 • Мобилни оператори: 3 („Т-Мобиле Македонија“, „ONE“ и „Vip“).
 • Телефони-мобилни: 1.261 милиони
 • Интернет корисници: 392,671
- Dial-up пристап преку PSTN со брзина од 56кb/s
- Пристап преку ISDN мрежа со 64 kb/s или 128kb/s
- Пристап преку pre-paid картичка
- Пристап преку изнајмени линии
- Широкопојасен пристап преку АДСЛ и кабелски интернет
-Оптички пристап

Политика[уреди | уреди извор]

Приказ на образовниот систем во Македонија

Политички систем[уреди | уреди извор]

Во 2016 година, во Македонија биле регистрирани 58 политички партии, т.е. една партија на 33.000 жители. Претходно, бројот на партии бил далеку поголем: во 2009 година имало 99 партии, а во 2005 година дури 150 партии биле зеведени во судскиот регистер.[41]

Односи со ЕУ[уреди | уреди извор]

Република Македонија во моментов има Статус на Кандидат за земја членка на Европската Унија. Хронологијата на односите помеѓу Македонија и ЕУ, датира уште од 1992 година кога првиот претставник на Република Македонија е назначен во Брисел. Во моментов Република Македонија исчекува да отпочне преговори за полноправно членство во ЕУ.

Евро-атлански асоцијации[уреди | уреди извор]

Исто така на Република Македонија и е ветено членството во НАТО веднаш по разрешувањето на спорот околу уставното име кое државата го има со Република Грција.

Спор за уставното име на Македонија[уреди | уреди извор]

Поради притисоците од Република Грција (политички, економски, културни, ...), во 1993 година, државата била примена во Обединетите Нации под привремената референца Поранешна Југословенска Република Македонија, [42] иако била признаена под нејзиното уставно име од 133[43] земји меѓу кои и постојаните членки на Советот за безбедност: Соединетите Американски Држави, Кина, Русија, Обединетото Кралство; членките на ЕУ: Шведска, Австрија, Ирска, Луксембург, Словачка, Естонија, Чешка Република, Унгарија, Литванија, Романија, и Бугарија; сите поранешни југословенски републики: Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија и Словенија; други земји кои ја признале Македонија под уставното име се: Турција, Индија, Канада, Швајцарија, Индонезија, Аргентина, Израел, Бразил, Саудиска Арабија, Иран, Украина итн. Во 2018 година, Македонската влада, предводена од претседателот Зоран Заев, по преговорите со грчката влада, предводена од претседателот Алексис Ципрас, се договориле името на државата за внатрешна и надворешна употреба да биде „Северна Македонија“. Новото име стапило во службена употреба на 11 февруари 2019 година.

Македонија како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

 • „Сè е возможно (царство Македонија): сурова еуфорија во пет сцени“ - драмски текст на македонскиот писател Дејан Мирчески од 2012 година.[44]
 • „Македонија“ - поема на македонскиот поет Анте Поповски.[45]
 • „На македонските пазари“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[46]
 • „Патувајќи со Фенг по Македонија“ - песна на македонскиот поет Анте Поповски.[47]
 • „За Македонија“ - песна на македонската група „ПМГ Кoлектив“ од 2011 година.[48]
 • „Македонија“ - песна на југословенската рок-група „Тајм“ (Time) од 1973 година.[49]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Официјално Македонија нема усвоено гесло. Сепак, како традиционално гесло на државата се смета „Слобода или смрт“.
 2. Законот за јазиците изгласан во Парламентот“, „macedoniaonline.eu“, 26 јули 2008 (посет. 27 јули 2008 г). „Користејќи ги Бадентеровите принципи, Парламентот го изгласа законот за употреба на јазиците кој ги засега сите етнички групи во Македонија. Законот не дозволува употреба на албанскиот или било кој малцински јазик како втор официјален јазик на територијата на Македонија.“
 3. „Процени на населението на 30.06.2014 и 31.12.2014 според полот и возраста, по општини и по статистичките региони (HTEC 3 - 2007 година)“ (PDF) (македонски). Скопје: Државен завод за статистика на Република Македонија. јули 2015. конс. 26 јануари 2016. 
 4. [1]
 5. „CIA – The World Factbook – Field Listing :: Distribution of family income – Gini index“. Central Intelligence Agency. конс. 17 октомври 2017. 
 6. „2018 Human Development Report“ (PDF). United Nations Development Programme. 2017. конс. 23 March 2017. 
 7. Св. Климент Охридски е патрон на македонскиот народ и неговата историја
 8. Според договорот кој е потпишан помеѓу Република Грција и Република Македонија, службеното име на државата кое треба да го користат владините институции за домашна и меѓународна употреба е Северна Македонија, или во целосна форма Република Северна Македонија
 9. mfa.gov.mk
 10. НБРМ
 11. eubusiness.com
 12. mfa.gov.mk
 13. CIA - The World Factbook
 14. НБРМ
 15. Устав на Република Македонија
 16. Macedonia, Online Etymology Dictionary
 17. R.J. Rodden and K.A. Wardle, Nea Nikomedia: The Excavation of an Early Neolithic Village in Northern Greece 1961-1964, Vol I, The Excavation and the Ceramic Assemblage, British School at Athens Supplementary Volume 25, 1996
 18. Arrian, Anabasis Alexandri I, 13–19
 19. Arrian, Anabasis Alexandri I, 20–23
 20. Arrian, Anabasis Alexandri I, 23
 21. Greene, p. 351
 22. Arrian, Anabasis Alexandri II, 16–24
 23. Gunther, p. 84.
 24. „Coin: from the Persian Wars to Alexander the Great, 490–336 bc“. Encyclopedia Britannica. конс. 16 ноември 2009. 
 25. „The end of Persia“. www.livius.org. конс. 16 ноември 2009. 
 26. Shipley, Graham (2000) The Greek World After Alexander Routledge History of the Ancient World. (Routledge, New York)
 27. Walbank, F. W. (1984) The Hellenistic World, The Cambridge Ancient History, volume VII. part I. (Cambridge)
 28. http://www.unrv.com/provinces/macedonia.php
 29. Encyclopædia Britannica. „Encyclopaedia Britannica — Scopje“. Britannica.com. конс. 28 април 2010. 
 30. Cambridge Medieval Encyclopedia, Volume II.
 31. Стојан Андов, „Зошто Глигоров инсистираше на вториот дел од референдумското прашање?“, Фокус, број 1058, 15.1. 2015, стр. 44-45.
 32. Стојан Андов, „Зошто Глигоров инсистираше на вториот дел од референдумското прашање?“, Фокус, број 1058, 15.1. 2015, стр. 45-46.
 33. Стојан Андов, „Зошто Глигоров инсистираше на вториот дел од референдумското прашање?“, Фокус, број 1058, 15.1. 2015, стр. 44.
 34. Стојан Андов, „Зошто Глигоров инсистираше на вториот дел од референдумското прашање?“, Фокус, број 1058, 15.1. 2015, стр. 44-45.
 35. Стојан Андов, „Зошто Глигоров инсистираше на вториот дел од референдумското прашање?“, Фокус, број 1058, 15.1. 2015, стр. 44-47.
 36. 36,0 36,1 (на македонски) Македонија низ бројки 2011. Државен завод за статистика. Скопје. 2011. http://www.stat.gov.mk/Publikacii/MakBrojkiM2011.pdf. 
 37. „Macedonian Ministry of Environment“. Web.archive.org. Архивирано од изворникот на 19 јануари 2008. конс. 28 април 2010. 
 38. Encyclopædia Britannica. „Britannica's article about Sar Mountains“. Britannica.com. конс. 28 април 2010. 
 39. „Sar Mountains on the Euratlas map of the Europe's most significant mountain ranges“. Euratlas.com. конс. 28 април 2010. 
 40. Работењето „на црно“ е распространета појава, така што реалната бројка е пониска
 41. Искра Коровешоска, „Во Босна и Херцеговина има 130 политички партии, во Велика Британија само 12“, Дневник, година XX, број 6224, петок, 25 ноември 2016, стр. 4.
 42. www.un.org Резолуција на Обединетите Нации.
 43. Македонска информативна агенција-МИА 'Република Македонија, потсети тој, е призната под уставното име од 133 земји, отворени се 56 дипломатско-конзуларни претставништва, склучени 1015 меѓународни договори, членка е на 103 меѓународни организации и регионални иницијативи, претседаваше со Генералниот секретаријат на ОН, либерализиран е визниот режим, претседаваше со Комитетот на министри на Советот на Европа, ја доби пресудата пред Меѓународниот суд на правдата и го започна дијалогот со ЕУ.'
 44. Дејан Мирчески, Кристалните јами на пропаста, Темплум, Скопје, 2012.
 45. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 153-161.
 46. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 68.
 47. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991, стр. 42-43.
 48. www.pmgrecordings.com (пристапено на 3.12.2017)
 49. YouTube, Time - Makedonija (1973. godina) (пристапено на 24.1.2017)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Влада[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Туризам[уреди | уреди извор]