Нова Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Нова Македонија
Лого на Нова Македонија.jpg
Лого на Нова Македонија
ТипДневен весник
ФорматБ2
УредникАлександар Димковски
Основан29 октомври 1944; пред 74 години (1944-10-29)
Јазикмакедонски
Седиштеул. „Атинска“ бр. 12 Скопје
Тираж7.000 (август 2015)
ISSN1198-6476
Страницаwww.novamakedonija.com.mk
Лого на првиот број на весникот.

„Нова Македонија“ е најстариот дневен весник во Македонија.

Историја[уреди | уреди извор]

На третата седница на Президиумот на AСНОМ, која била одржана од 2 до 5 септември 1944, во манастирот Прохор Пчињски, била донесена одлуката за основање дневен весник.[1] Веднаш потоа било задолжено Агитациско-пропагандното одделение (АГИТПРОП) при ЦК КПМ и Главниот штаб да формира и специјална комисија, која ќе го подготвува и ќе го издава овој дневен весник. За името на весникот уште веднаш паднале три предлози – Независна Македонија, Слободна Македонија и Нова Македонија. Најприфатливо било името Нова Македонија, бидејќи истакнувало дека станува збор за нова преродба, нова современа македонска држава, со поинакво општествено политичко уредување, со нови и поинакви принципи и начела на раководење и живеење.[1] Иако битките за конечно ослободување биле во тек и интензивно се одвивале, во исто време до сите народноослободителни одбори и други органи и организации пристигнала директива на Поверенството за информации, во која дури и се дал потсетник за тоа „што да се пише во дописките“. Притоа се нагласува дека:

Весникот нема да е еден сувоофицијален орган, кој ќе публикува само заповеди и решенија и ќе излегува само со некоја политичка статија, ами треба да се претвори во широк, масовен лист, да стане истински народен весник…[1]

Претседателот на ЦК на КПМ, Крсте Црвенковски, на состанок со урединиците на Нова Македонија по земјотресот во Скопје во 1963

Првиот број излегол на 29 октомври 1944 година во Горно Врановци, а за негов прв главен уредник е назначен Васил Ивановски. „Нова Македонија“ е првиот македонски дневен весник, основан со решение на Президиумот на АСНОМ. Првиот број е објавен на 29 октомври 1944 година во селото Горно Врановци, каде што денес се наоѓа првата печатница, претворена во музеј. Весникот кој се на се имал точно 8 страници излегол во мал тираж, бил дистрибуиран до бригади, штабови и многу здруженија и претставувал прв официјален документ испечатен на кодифициран македонски јазик. Вториот број бил отпечатен во Битола, а од третиот (22 ноември) се печати и излегува во Скопје. Весникот излегол дури и на 27 јули 1963 година, ден по скопскиот земјотрес.

По бурните транзициски години, обновената „Нова Македонија“ почна да излегува на 30 април 2008 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 "Само за придавката „северна“ се потребни 288 корекции". Нова Македонија. 2018-10-10. конс. 2018-10-18. 

Надворешни врски[уреди | уреди извор]