Прохор Пчински (манастир)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Поглед на манастирот „Св. Прохор Пчински“
Манастирот „Св. Прохор Пчински“

Прохор Пчински е манастир од духовно и историско значење кој денес се наоѓа во Пчињскиот округ, Република Србија.

Тој е значаен за македонската историја поради тоа што во него се одржало првото заседание на АСНОМ и како дел од Македонија што ѝ припаднал на Србија со формирањето на втората Југославија.