Република (неделен весник)

Од Википедија — слободната енциклопедија
„Република“
Насловна страница
Типнеделен весник
ФорматА4
СопственикПрва Република Скопје
УредникНенад Мирчевски
Основан2012
Политичка определбапро-десничарски
ЈазикМакедонски
Седиштеул. Вељко Влаховиќ
бр. 22а лок. 4
Скопје
Страницаелектронско издание

Република“ е македонски печатен медиум кој излегува еднаш во седмицата. Првиот број излегол на 7 септември 2012 година.[1] Во рамките на списанието се вклучени претежно информации од политичкиот живот, интервјуа, колумни, политички анализи, како и содржини од забавен карактер.

Редакција[уреди | уреди извор]

  • директор - Доне Доневски
  • главен и одговорен уредник - Ненад Мирчевски
  • редакција - Билјана Зафировска, Алекдандра Мазнева - Бундалевска, Невена Поповска, Марина Костовска, Александар Божиновски, Наум Стоилковски, Љупчо Цветановски, Зоран Поповски
  • колумнист - Горан Момировски
  • лектор - Анета Василевски Лубецкиј, Тања Стевановска
  • фотографија - Ѓорѓи Личовски, Игор Ангеловски, Александар Ивановски
  • графички дизајн - Никса Георгиевски, Билјана Неделковска [2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Првиот број на неделникот од официјалната архива Архивирано на 22 мај 2013 г. Република.мк
  2. Податоците се преземени од изданието бр.46 (19 јули 2013) на последната страница

Надворешни врски[уреди | уреди извор]