Надворешен долг

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Надворешен долг (или странски долг) е вкупниот долг што земјата го должи на странските кредитори, дополнет со внатрешниот долг на домашните заемодаватели. Должниците можат да бидат владата, корпорациите или граѓаните на таа земја. Долгот вклучува пари што се должат на приватните комерцијални банки, други влади или меѓународни финансиски институции како што се Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) и Светската банка. Треба да се има на ум дека користењето на податоците за бруто обврски во голема мера го искривува односот за земјите кои содржат големи парични центри, како што е Обединетото Кралство, поради улогата на Лондон како финансиски капитал. Контраст со нето меѓународна инвестициска позиција.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]