Автопат

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Автопатот служи за движење на моторни возила и тој претставува највисоката класа на пат. Дизајниран е за да може возилата да се движат со поголема брзина во споредба со двонасочните неразделени патишта. Ограничувањето на брзината е обично до 130 км/час во зависност од теренот, сообраќајот, квалитетот на подлогата, временските услови итн. Но на некои места како на пр. во Германија на нивниот автопат (autobahn) дури и нема ограничување во брзите ленти. Автопатот се јавува под следниве имиња во другите земји: англиски:Highway/Motorway/Freeway, француски:Autoroute, италијански:Autostrada, шпански:Autopista/Autovia, итн.

Првите автопатишта се изградени во Италија и САД во дваесетите години на 20 век, а во Германија е изграден првиот 30-километарски автопат во 1932 година.

Во Македонија првиот автопат (делницата кај Петровец) е изградена за време на бившата Југославија во 1979 година. Видете: Автопатишта во Македонија.

Клучка на два автопати во Вајоминг, Мичиген
Обиколница кај Скопје