Македонски железници

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Амблемот на Македонски железници
Карта на железничката мрежа во Македонија

Македонски железници — јавно претпријатие за железничка инфраструктура на Република Македонија.

Железничка мрежа[уреди | уреди извор]

Железничката мрежа во Република Македонија има:

 • 699 км отворени пруги
 • 226 км станични колосеци
 • 102 км индустриски колосеци
Амблемот на Македонски железници

Железнички линии[уреди | уреди извор]

Амблемот на „Македонски железници Инфраструктура“

Возен ред[уреди | уреди извор]

Возниот ред е определен согласно Објавата [1] на Македонски железници за 2010 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Првата железница на територијата на Република Македонија е од времето на Османлиското царство. На 9 август 1873 година со железница биле поврзани Скопје и Солун. Оваа железничка врска, која подоцна е продолжена до Косовска Митровица, е именувана Македонски железници.
Во февруари 2015 година, „Македонски железници“ се модернизирале со 107 нови транспортни вагони, како дел од проектот за набавка на 150 вагони, реализиран од страна на македонската влада.[3]

Македонски железници, повеќе пати го менувалe името од своето формирање како железничко претпријатие во 1945 година:

 • 1945 Државна дирекција за железници – Скопје во рамки на сојузната југословенска управа
 • 1963 Железничко транспортно претпријатие – Скопје
 • 1977 Железничкa транспортна организација – Скопје
 • 1989 Јавно претпријатие Македонски железници – Скопје
 • 2007 Јавно претпријатие за железничка инфраструктура Македонски железници – Скопје
 • 2007 Акционерско друштво за транспорт Македонски железници Транспорт – Скопје

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. mz.com.mk Официјална веб страна на Македонски железници, Објава на мрежа за 2010 година, Сл. весник бр. 11 од 26.1.2010 година
 2. 2,0 2,1 2,2 [1] Официјална веб страна на Македонски железници, Извод од возен ред Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „.D0.9C.D0.96_.D0.92.D0.BE.D0.B7.D0.B5.D0.BD_.D1.80.D0.B5.D0.B4.2C_13122009-11122010“ е зададен повеќепати со различна содржина. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „.D0.9C.D0.96_.D0.92.D0.BE.D0.B7.D0.B5.D0.BD_.D1.80.D0.B5.D0.B4.2C_13122009-11122010“ е зададен повеќепати со различна содржина.
 3. „Пристигнати се 107 нови вагони, се очекуваат уште 43“, Дневник, година XIX, број 5704, сабота, 28 февруари 2015, стр. 6.