Сива економија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Уличен продавач во Колумбија

Сива или неформална економија (англиски: grey economy, informal economy) претставува дел од економската активност која не е регистрирана во официјалната статистика.

Сивата економија во Македонија[уреди | уреди извор]

Според Државниот завод за статистика, во 2013 година, неформалниот сектор учествувал со околу 20% во БДП на Македонија. Во 2011 година, лицата вработени во неформалниот сектор зафаќале 25% во вкупната вработеност, додека во 2013 година, тој процент паднал на 22,5%. Притоа, бројот на неформално вработените бил поголем кај машкото население отколку кај женското, а учеството на младите лица (на возраст од 15 до 24 години) во сивата економија изнесувало 13,4%.[1]

Според „Стратегијата за формализирање на неформалната економија 2018-2022“ на Министерството за труд и социјална политика, најчести форми на неформална економија се:[2]

  • Затајување на данок
  • Неправилности во примената на Законот за работни односи
  • Висок степен на мито и корупција
  • Недозволена и непријавена прекугранична трговија со добра
  • Високо учество на готовина во масата на пари
  • Извршување на зделки во натура или компензација

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Сивата економија „голта“ 1,5 милијарди евра годишно“, Утрински весник, година XVI, број 4715, 20 февруари 2015, стр. 3.
  2. „Стратегијата за формализирање на неформалната економија во Република Македонија 2018-2022“, Министерство за труд и социјална политика, 2018, 15-18 стр.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]