Список на земјите по БДП (ПКМ) по глава на жител

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Земјите според БДП (ПКМ) по глава на жител (во долари) во 2019 г. според ММФ.
  >50.000
  35.000–50.000
  20.000–35.000
  10.000–20.000
  5.000–10.000
  2.000–5.000
  <2.000
  нема податоци

Страницава е список на земјите во светот според нивниот бруто домашен производ или БДП при паритетот на куповна моќ (ПКМ) за вредноста на сите конечни стоки и услуги произведени во земјата во дадена година, поделени со просечното (или средногодишно) население од истата година.

Според податоци од 2019 г. проценетиот просечен БДП (ПКМ) по глава на жител за сите земји во светот во целина изнесува 18.381 долар.

Начин на пресметка[уреди | уреди извор]

Износите за бруто домашниот производ (БДП) по глава на жител на страницава се добиени од пресметките на ПКМ. Овие пресметки ги изготвуваат разни организации како Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка. Бидејќи ова подразбира проценки и претпоставки, бројките на различните организации не се неприкосновени знаат значително да се разликуваат. Поради тоа, информациите треба да се земат со доза на претпазливост.

Споредбите на богатството на државите честопати се прави на основа на номинален БДП и заштеда (не само приходите), што не ги одразува трошоците за живот во разните земји; оттука, поаѓајќи од ПКМ се добива покорисна слика при споредбата на воопштени разлики во животниот стандард помеѓу државите, бидејќи ПКМ ги зема предвид релативните трошоци на живеење и стапките на инфлација во земјите, наместо само девизен курс, кој ја пореметува сликата за вистинските приходни разлики. Така, овој начин се смета за најдобар показател за стандардот на живеење,[1][2] иако и ова може да биде проблематично бидејќи БДП по глава на жител не е мерило за личниот доход на граѓанинот.

Список на земји и зависни територии[уреди | уреди извор]

Сите износи се изразени во тековниот меѓународен долар (Int$) и заокружени на цел број.

На списокот се вбројани и неколку стопанства кои не се сметаат за суверени држави (како разните зависни територии) бидејќи стојат во изворите. Овие несуверени сушности, поранешни земји и други посебни групи се прикажани закосено. Наведени се по доларски редослед, но немаат бројчено редно место (ранг).

Меѓународен монетарен фонд (проц. 2020)[3] Светска банка (2018)[4][5] ЦИА (1993–2017)[6]
Место Земја/територија Износ ($)
1  Катар 138.910
 Макао 113.352
2  Луксембург 112.045
3  Сингапур 105.689
4  Ирска 86.988
5  Брунеј 85.011
6  Норвешка 79.638
7  ОАР 70.441
8  Кувајт 67.891
9  Швајцарија 67.558
10  САД 67.426
 Хонгконг 66.527
11  Сан Марино 62.913
12  Холандија 60.299
 Тајван 57.214
13  Исланд 56.974
14  Саудиска Арабија 56.912
15  Шведска 55.989
16  Данска 55.675
17  Германија 55.306
18  Австрија 55.171
19  Австралија 54.799
20  Канада 52.144
21  Бахреин 51.991
22  Белгија 50.904
23  Малта 49.589
24  Финска 49.548
25  Франција 48.640
26  Оман 48.593
27  Обединето Кралство 48.169
28  Јапонија 46.827
29  Јужна Кореја 46.452
30  Шпанија 43.007
31  Кипар 42.956
32  Нов Зеланд 42.045
33  Италија 41.582
 Порторико 41.198
34  Чешка 40.585
35  Словенија 40.344
36  Израел 40.337
37  Литванија 38.751
38  Словачка 38.321
39  Естонија 37.606
40  Унгарија 35.941
41  Полска 35.651
42  Португалија 34.936
43  Малезија 34.567
44  Тринидад и Тобаго 33.713
45  Бахами 33.432
46  Сејшели 33.118
47  Латвија 32.987
48  Свети Китс и Невис 31.950
49  Грција 31.616
50  Русија 30.820
51  Антигва и Барбуда 30.593
52  Казахстан 30.178
53  Романија 29.555
54  Турција 29.327
55  Хрватска 29.207
56  Панама 28.456
57  Чиле 27.150
58  Маврициус 26.461
59  Бугарија 26.034
60  Малдиви 24.796
61  Уругвај 24.516
62  Црна Гора 21.977
63  Туркменистан 21.855
64  Мексико 21.363
65  Тајланд 21.361
66  Белорусија 21.224
67  Кина 20.984
68  Доминиканска Република 20.625
69  Аргентина 19.971
70  Екваторска Гвинеја 19.961
71  Габон 19.839
72  Србија 19.767
73  Боцвана 19.388
74  Барбадос 19.364
75  Азербејџан 19.156
76  Ирак 18.755
77  Костарика 18.651
Свет[7][8] 18.391
78  Иран 17.832
79  Гренада 17.434
80  Македонија 17.378
81  Гвајана 17.163
82  Бразил 17.106
83  Палау 16.855
84  Колумбија 16.265
85  Алжир 16.091
86  Суринам 16.044
87  Либан 15.599
88  Перу 15.399
89  Света Луција 15.159
90  Монголија 15.089
91  Босна и Херцеговина 14.894
92  Албанија 14.866
93  Индонезија 14.841
94  Египет 14.800
95  Шри Ланка 14.509
96  ЈАР 13.965
97  Парагвај 13.213
98  Грузија 13.200
99  Тунис 13.093
 Косово 13.017
100  Свети Винцент и Гренадини 12.983
101  Доминика 12.851
102  Фиџи 12.689
103  Еквадор 11.866
104  Ерменија 11.845
105  Намибија 11.451
106  Есватини 11.139
107  Бутан 10.627
108  Украина 10.130
109  Филипини 10.094
110  Јордан 9.939
111  Јамајка 9.932
112  Мароко 9.667
113  Узбекистан 9.595
114  Либија 9.446
115  Науру 9.073
116  Индија 9.027
117  Гватемала 9.009
118  Белизе 8.791
119  Зелен ’Рт 8.716
120  Лаос 8.684
121  Виетнам 8.677
122  Ел Салвадор 8.593
123  Боливија 8.525
124  Молдавија 8.161
125  Република Конго 7.336
126  Гана 7.343
127  Мјанмар 7.220
128  Тонга 6.867
129  Ангола 6.763
130  Самоа 6.493
131  Нигерија 6.172
132  Пакистан 6.016
133  Џибути 5.855
134  Хондурас 5.600
135  Бангладеш 5.453
136  Источен Тимор 5.321
137  Никарагва 5.297
138  Мавританија 5.158
139  Камбоџа 5.004
140  Брег на Слоновата Коска 4.754
141  Тувалу 4.535
142  Киргистан 4.193
143  Замбија 4.174
144  Камерун 4.099
145  Папуа Нова Гвинеја 4.081
146  Сенегал 4.079
147  Кенија 4.078
148  Судан 3.986
149  Маршалски Острови 3.972
150  Таџикистан 3.751
151  СД Микронезија 3.657
152  Лесото 3.655
153  Танзанија 3.652
154  Бенин 3.648
155    Непал 3.550
156  Сао Томе и Принсипе 3.499
157  Вануату 3.039
158  Комори 2.898
159  Гамбија 2.892
160  Зимбабве 2.778
161  Уганда 2.753
162  Етиопија 2.702
163  Руанда 2.642
164  Чад 2.603
165  Гвинеја 2.574
166  Мали 2.569
167  Соломони 2.363
168  Јемен 2.312
169  Кирибати 2.193
170  Авганистан 2.182
171  Буркина Фасо 2.181
172  Гвинеја-Бисао 2.113
173  Хаити 1.916
174  Того 1.913
175  Мадагаскар 1.776
176  Сиера Леоне 1.765
177  Јужен Судан 1.715
178  Либерија 1.428
179  Мозамбик 1.372
180  Малави 1.292
181  Нигер 1.152
182  Еритреја 1.103
183  Демократска Република Конго 873
184  Централноафриканска Република 864
185  Бурунди 724
 Сирија н/п
 Венецуела н/п
Место Земја/територија Износ ($)
1  Катар 126.898
 Макао 123.892
2  Луксембург 113.337
3  Сингапур 101.532
4  Ирска 83.203
5  Брунеј 80.920
6  ОАР 75.075
7  Кувајт 72.898
 Кајмански Острови (2017) 72.608
8  Швајцарија 68.061
9  Норвешка 65.511
 Хонгконг 64.597
10  Сан Марино 63.037 (2017)
11  САД 62.795
12  Исланд 57.303
13  Холандија 56.329
14  Данска 55.671
15  Австрија 55.455
16  Саудиска Арабија 55.336
17  Шведска 53.209
18  Германија 53.075
19  Австралија 51.663
20  Белгија 51.408
21  Финска 48.417
22  Канада 48.130
23 Бахреин Бахреин 47.304
24  Обединето Кралство 45.973
25  Франција 45.342
 Европска Унија 43.399
26  Јапонија 42.798
27  Малта 42.581
28  Оман 41.860
29  Италија 41.830
30  Нов Зеланд 41.005
31  Јужна Кореја 40.112
32  Израел 39.919
33  Чешка 39.744
34  Шпанија 39.715
 Порторико 39.541
 Аруба (2017) 39.455
35  Словенија 38.049
36  Кипар 36.155 (2017)
37  Естонија 35.974
38  Литванија 35.461
39  Словачка 33.736
40  Португалија 33.415
41  Бахами 32.088
42  Тринидад и Тобаго 32.015
43  Малезија 31.782
 Свети Мартин (Холандија) (2017) 31.776
44  Полска 31.337
45  Унгарија 31.103
46  Сејшели 30.557
47  Латвија 30.305
48  Свети Китс и Невис 30.208
49  Грција 29.592
50  Романија 28.206
51  Турција 28.069
52  Казахстан 27.880
53  Русија 27.588
54  Хрватска 27.580
55  Антигва и Барбуда 26.868
56  Панама 25.554
 Туркс и Кајкос 25.371
57  Чиле 25.223
58  Маврициус 23.751
59  Уругвај 23.572
60  Екваторска Гвинеја 22.744
61  Бугарија 21.960
62 Иран Иран 21.011 (2017)
63  Либија 20.764
64  Црна Гора 20.690
65  Аргентина 20.611
66  Белорусија 19.995
67  Мексико 19.845
68  Туркменистан 19.304
69  Тајланд 19.051
70  Боцвана 18.616
71  Барбадос 18.554
72  Палау 18.510
73  Кина 18.237
74  Азербејџан 18.044
Свет 17.948
75  Габон 17.876
76  Доминиканска Република 17.748
77  Костарика 17.671
78  Ирак 17.436
79  Србија 17.434
80  Науру 16.504
81  Македонија 16.359
82  Бразил 16.096
83  Гренада 15.558
84  Суринам 15.511
85  Алжир 15.482
86  Малдиви 15.308
87  Колумбија 15.013
88  Босна и Херцеговина 14.624
89  Перу 14.418
90  Света Луција 13.881
91  Монголија 13.800
92  ЈАР 13.687
93  Парагвај 13.600
94  Шри Ланка 13.474
95  Албанија 13.364
96  Либан 13.081
97  Индонезија 13.080
98  Тунис 12.503
99  Египет 12.412
100  Свети Винцент и Гренадини 12.288
101  Грузија 12.005
102  Еквадор 11.734
 Косово 11.348
103  Доминика 11.130
104  Намибија 11.102
105  Фиџи 10.880
106  Есватини 10.638
107  Бутан 10.535
108  Ерменија 10.344
109  Јордан 9.479
110  Јамајка 9.327
111  Украина 9.234
112  Филипини 8.951
113  Белизе 8.648
114  Гвајана 8.641
115  Мароко 8.587
116  Узбекистан 8.556
117  Гватемала 8.462
118  Ел Салвадор 8.332
119  Боливија 7.873
120  Индија 7.763
121  Источен Тимор 7.658
122  Зелен ’Рт 7.454
123  Виетнам 7.448
124  Лаос 7.440
125  Молдавија 7.272
126  Мјанмар 6.674
127  Самоа 6.484
128  Ангола 6.452
129  Тонга 6.420
130  Нигерија 5.991
131  Република Конго 5.662
132  Пакистан 5.567
133  Никарагва 5.534
 Западен Брег и Газа 5.158
134  Хондурас 5.139
135  Судан 4.760
136  Гана 4.747
137  Бангладеш 4.372
138  Камбоџа 4.361
139 Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја 4.336
140  Замбија 4.224
141  Брег на Слоновата Коска 4.207
142  Мавританија 4.151
143  Тувалу 4.050
144  Маршалски Острови 3.989
145  Киргистан 3.885
146  Камерун 3.785
147  Сенегал 3.783
148  СД Микронезија 3.553
149  Кенија 3.468
150  Таџикистан 3.450
151  Сао Томе и Принсипе 3.419
152  Танзанија 3.227
153  Вануату 3.221
154  Лесото 3.220
155    Непал 3.090
156  Зимбабве 3.030
157  Комори 2.913
158  Гамбија 2.612
159  Јемен 2.575
160  Гвинеја 2.505
161  Бенин 2.425
162  Соломони 2.423
163  Мали 2.317
164  Кирибати 2.294
165  Руанда 2.252
166  Уганда 2.038
167  Етиопија 2.022
168  Буркина Фасо 1.985
169  Чад 1.968
170  Авганистан 1.955
171  Мадагаскар 1.891
172  Хаити 1.867
173  Гвинеја-Бисао 1.799
174  Того 1.774
175  Сиера Леоне 1.602
176  Мозамбик 1.460
177  Малави 1.311
178  Либерија 1.309
179  Нигер 1.063
180  Демократска Република Конго 932
181  Централноафриканска Република 860
182  Бурунди 744
Место Земја/територија Износ ($) Година
1  Лихтенштајн 139.100 2009
2  Катар 124.900 2017
3  Монако 115.700 2015
 Макао 114.400 2017
4  Луксембург 109.100 2017
 Фолкландски Острови 96.200 2012
5  Сингапур 90.500 2017
 Бермуда 85.700 2013
 Ман 84.600 2014
6  Брунеј 76.700 2017
7  Ирска 72.600 2017
8  Норвешка 70.600 2017
9  Кувајт 69.700 2017
10  ОАР 68.200 2017
 Свети Мартин (Холандија) 66.800 2014
 Гибралтар 61.700 2014
11  Швајцарија 61.400 2017
 Хонгконг 61.000 2017
12  Сан Марино 59.500 2017
13  САД 59.500 2017
14  Саудиска Арабија 55.300 2017
15  Холандија 53.600 2017
 Гернзи 52.500 2014
16  Исланд 52.100 2017
17  Бахреин 51.800 2017
18  Шведска 51.300 2017
19  Германија 50.200 2017
20  Австралија 49.900 2017
21  Андора 49.900 2015
 Тајван 49.800 2017
22  Данска 49.600 2017
 Џерси 49.500 2015
23  Австрија 49.200 2017
24  Канада 48.100 2017
25  Белгија 46.300 2017
26  Оман 45.500 2017
27  Финска 44.000 2017
 Кајмански Острови 43.800 2004
28  Франција 43.600 2017
29  Обединето Кралство 43.600 2017
30  Јапонија 42.700 2017
31  Малта 42.500 2017
 Британски Девствени Острови 42.300 2010
 Европска Унија 40.900 2017
 Фарски Острови 40.000 2014
32  Јужна Кореја 39.400 2017
33  Нов Зеланд 38.900 2017
34  Шпанија 38.300 2017
35  Италија 38.100 2017
 Гренланд 37.600 2015
 Порторико 37.300 2017
36  Кипар 36.600 2017
37  Израел 36.200 2017
 Американски Девствени Острови 36.100 2013
38  Чешка 35.200 2017
39  Екваторска Гвинеја 34.900 2017
 Свети Пјер и Микелон 34.900 2006
40  Словенија 34.100 2017
41  Словачка 32.900 2017
42  Литванија 31.900 2017
43  Естонија 31.500 2017
44  Тринидад и Тобаго 31.200 2017
 Нова Каледонија 31.100 2015
 Гуам 30.500 2013
45  Португалија 30.300 2017
46  Полска 29.300 2017
 Туркс и Кајкос 29.100 2007
47  Сејшели 28.900 2017
48  Унгарија 28.900 2017
49  Малезија 28.900 2017
50  Русија 27.900 2017
51  Грција 27.800 2017
52  Латвија 27.300 2017
53  Свети Китс и Невис 26.800 2017
54  Турција 26.500 2017
55  Антигва и Барбуда 26.300 2017
56  Казахстан 26.100 2017
 Аруба 25.300 2011
57  Бахами 25.100 2017
58  Чиле 24.600 2017
59  Панама 24.300 2017
60  Хрватска 24.100 2017
61  Романија 24.000 2017
62  Уругвај 22.400 2017
63  Бугарија 21.600 2017
64  Маврициус 21.600 2017
65  Аргентина 20.700 2017
66  Иран 20.000 2017
67  Мексико 19.500 2017
68  Либан 19.500 2017
69  Габон 19.300 2017
 Свети Мартин (Франција) 19.300 2005
70  Малдиви 19.200 2017
71  Туркменистан 18.700 2017
72  Белорусија 18.600 2017
73  Боцвана 18.100 2017
74  Тајланд 17.800 2017
75  Барбадос 17.500 2017
76  Азербејџан 17.400 2017
77  Црна Гора 17.400 2017
78  Костарика 17.200 2017
79  Ирак 17.000 2017
 Француска Полинезија 17.000 2015
80  Доминиканска Република 17.000 2017
81  Палау 16.700 2017
82  Кина 16.600 2017
83  Бразил 15.500 2017
84  Србија 15.200 2017
85  Македонија 15.200 2017
86  Алжир 15.100 2017
 Курасао 15.000 2004
87  Гренада 14.700 2017
88  Колумбија 14.500 2017
89  Суринам 13.900 2017
90  Света Луција 13.500 2017
91  ЈАР 13.400 2017
 Северни Маријански Острови 13.300 2013
92  Перу 13.300 2017
93  Египет 13.000 2017
 Американска Самоа 13.000 2013
94  Шри Ланка 13.000 2017
95  Монголија 12.600 2017
96  Јордан 12.500 2017
97  Албанија 12.500 2017
98  Индонезија 12.400 2017
99  Венецуела 12.400 2017
 Кукови Острови 12.300 2010
100  Науру 12.200 2017
 Ангвила 12.200 2008
101  Доминика 12.000 2017
102  Тунис 12.000 2017
103  Куба 11.900 2016
104  Свети Винцент и Гренадини 11.600 2017
105  Намибија 11.500 2017
106  Босна и Херцеговина 11.400 2017
107  Еквадор 11.200 2017
108  Грузија 10.600 2017
 Косово 10.400 2017
109  Фиџи 9.900 2017
110  Есватини 9.900 2017
111  Парагвај 9.800 2017
112  Либија 9.800 2017
113  Јамајка 9.200 2017
114  Ерменија 9.100 2017
115  Ел Салвадор 8.900 2017
116  Украина 8.700 2017
117  Бутан 8.700 2017
118  Мароко 8.600 2017
 Монтсерат 8.500 2006
119  Гвајана 8.300 2017
120  Белизе 8.300 2017
121  Гватемала 8.200 2017
122  Филипини 8.200 2017
 Света Елена, Вознесение и Тристан да Куња 7.800 2010
123  Боливија 7.500 2017
124  Лаос 7.400 2017
125  Индија 7.200 2017
126  Узбекистан 7.000 2017
127  Виетнам 6.900 2017
128  Зелен ’Рт 6.900 2017
129  Ангола 6.800 2017
130  Република Конго 6.700 2017
131  Мјанмар 6.300 2017
132  Нигерија 5.900 2017
133  Никарагва 5.800 2015
 Ниуе 5.800 2003
134  Молдавија 5.700 2017
135  Самоа 5.700 2017
136  Тонга 5.600 2017
137  Хондурас 5.500 2017
138  Пакистан 5.400 2017
139  Источен Тимор 5.000 2017
140  Гана 4.600 2017
141  Судан 4.600 2017
142  Мавританија 4.500 2017
 Палестински територии 4.300 2014
143  Бангладеш 4.200 2017
144  Камбоџа 4.000 2017
145  Замбија 4.000 2017
146  Лесото 3.900 2017
147  Брег на Слоновата Коска 3.900 2017
148  Тувалу 3.800 2017
149  Папуа Нова Гвинеја 3.800 2017
 Валис и Футуна 3.800 2004
150  Киргистан 3.700 2017
151  Џибути 3.600 2017
152  Кенија 3.500 2017
153  Камерун 3.400 2017
154  Маршалски Острови 3.400 2017
155  СД Микронезија 3.400 2017
156  Танзанија 3.300 2017
157  Сао Томе и Принсипе 3.200 2017
158  Таџикистан 3.100 2017
159  Сирија 2.900 2015
160  Вануату 2.800 2017
161    Непал 2.700 2017
162  Сенегал 2.700 2017
 Западна Сахара 2.500 2007
163  Чад 2.400 2017
164  Уганда 2.400 2017
165  Зимбабве 2.300 2017
166  Јемен 2.300 2017
167  Мали 2.200 2017
168  Бенин 2.200 2017
169  Руанда 2.100 2017
170  Етиопија 2.100 2017
171  Соломони 2.100 2017
172  Гвинеја 2.000 2017
173  Буркина Фасо 1.900 2017
174  Кирибати 1.900 2017
175  Авганистан 1.900 2017
176  Сиера Леоне 1.800 2017
177  Гвинеја-Бисао 1.800 2017
178  Хаити 1.800 2017
179  Северна Кореја 1.700 2015
180  Гамбија 1.700 2017
181  Того 1.600 2017
182  Мадагаскар 1.600 2017
183  Комори 1.600 2017
184  Јужен Судан 1.500 2017
185  Еритреја 1.400 2017
186  Мозамбик 1.300 2017
187  Нигер 1.200 2017
188  Малави 1.200 2017
 Токелау 1.000 1993
189  Либерија 900 2017
190  Демократска Република Конго 800 2017
191  Бурунди 800 2017
192  Централноафриканска Република 700 2017
193  Сомалија н/п 2017

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. "Sarkozy attacks focus on economic growth (French president urges more emphasis on quality of life)", The Guardian, 14-09-2009.
  2. "Alternative progress indicators to Gross Domestic Product (GDP) as a means towards sustainable development"
  3. "World Economic Outlook - GDP per capita". International Monetary Fund. October 2019. Посетено на 2020-03-30.
  4. "PPP (current international $)". data.worldbank.org. World Bank. Посетено на 7 January 2020.
  5. "World Bank. International Comparison Program database". Посетено на 10 April 2018.
  6. GDP – per capita (PPP). The World Factbook. Central Intelligence Agency. Accessed on 7 March 2014.
  7. "World Economic Outlook Database. 2019". IMF.org. International Monetary Fund. Посетено на 2020-02-24.
  8. ""Overall total population" – World Population Prospects: The 2019 Revision" (xslx). population.un.org (custom data acquired via website). United Nations Department of Economic and Social Affairs. Population Division. Посетено на 2020-02-24.