Генерален секретар на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Антонио Гутерес, актуелниот Генерален секретар на ООН

Генерален секретар на Организацијата на Обединетите нации — раководител на Секретаријатот на ООН, еден од главните органи на ООН. Генералниот секретар едновремено е и гласноговорник и предводник на Обединетите нации.

Тековниот, деветти по ред генерален секретар е Антонио Гутерес од Португалија, кој го започнал мандатот на 1 јануари 2017 г.

Функција[уреди | уреди извор]

Функцијата на Генералниот секретар била зацртана уште при основањето на ООН во 1945. година како „светски преговарач“, но со Повелбата на ООН (член 97) неговата функција е определена како „главен администратор“. И покрај тоа, сите досегашни носители на оваа функција истапувале во името на светските интереси и имале значајна улога во глобалните прашања.

Резиденцијата на Генералниот секретар е петкатна зграда на Менхетен, во Њујорк.

Мандат и избор[уреди | уреди извор]

Генералниот секретар има мандат од 5 години, со можност за реизбор. Најголемиот број вршители на оваа функција биле избирани на по два мандати. Според Повелбата на ООН, Генералниот секретар го назначува Генералното собрание на ООН, а го номинира Советот за безбедност. Поради тоа, изборот на Генералниот секретар е подложен на вето, односно мора да биде со согласност на сите постојани членки на Советот за безбедност.

Во пракса, ниеден Генерален секретар не бил од земјите кои се постојани членки на Советот за безбедност, и сите биле избирани како резултат на најширок можен компромис.

Досегашни Генерални секретари[уреди | уреди извор]

# Генерален секретар Мандат Државјанство Причина за повлекување Реф.
Гледвин Џеб 24.10.1945 –
1.2.1946
Обединето Кралство Обединето Кралство
(Европа)
Бил вршител на должноста до изборот на првиот Ген. секретар.
1 Trygve Lie.jpg
Тригве Ли
1.2.1946 –
10.11.1952
Норвешка Норвешка
(Европа)
Дал оставка поради притисокот од СССР. [1]
2 Податотека:Dag Hammarskjold.jpg
Даг Хамаршелд
10.4.1953 –
18.9.1961
Шведска Шведска
(Европа)
Загинал во авионска несреќа во Северна Родезија (денес Замбија), додека бил на мировна мисија во Конго. [2]
3 U-Thant-10617.jpg
У Тант
30.11.1961 –
31.12.1971
Flag of Burma (1948–1974).svg Бурма
(Азија)
Не сакал да се кандидира за трет мандат. [3]
4
Курт Валдхајм
1.1.1972 –
31.12.1981
Австрија Австрија
(Европа)
Кина ставила вето на неговиот трет мандат. [4]
5 Javier Pérez de Cuéllar.JPG
Хавиер Перез де Куељар
1.1.1982 –
31.12.1991
Перу Перу
(Јужна Америка)
Не сакал да се кандидира за трет мандат. [5]
6 Boutros Boutros-Ghali in Davos.JPG
Бутрос Бутрос Гали
1.1.1992 –
31.12.1996
Египет Египет
(Африка)
САД ставиле вето на неговиот втор мандат. [6]
7 Kofi Annan.jpg
Кофи Анан
1.1.1997 –
31.12.2006
Гана Гана
(Африка)
Се повлекол по два мандати. [7]
8 Bankimoon07052007.jpg
Бан Ки-мун
(반기문;潘基文)
1.1.2007–31.12.2016
Јужна Кореја Јужна Кореја
(Азија)
31 декември 2016. [8]
8 António Guterres November 2016.jpg
Антонио Гутерес
(반기문;潘基文)
1.1.2017–
Португалија Португалија
(Европа)
На функција.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. The United Nations: Trygve Haldvan Lie (Norway). Accessed 13 декември 2006.
  2. The United Nations: Dag Hammarskjöld (Sweden). Accessed 13 декември 2006.
  3. The United Nations: U Thant (Myanmar). Accessed 13 декември 2006.
  4. The United Nations: Kurt Waldheim (Austria). Accessed 13 декември 2006.
  5. The United Nations: Javier Pérez de Cuéllar (Peru). Accessed 13 декември 2006.
  6. The United Nations: Boutros Boutros-Ghali (Egypt). Accessed 13 декември 2006.
  7. The United Nations: The Biography of Kofi A. Annan. Accessed 13 декември 2006.
  8. Ban Ki-moon is sworn in as next Secretary-General of the United Nations