Југендстил

Од Википедија — слободната енциклопедија
Насловната страница на магазинот Југенд од 1896 г. украсена со Art nouveau мотиви

Југендстил (арт нуво, сецесија) — вообичаен назив за европскиот уметнички правец кој се појавил околу 1900 година.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Наречен е според магазинот Jugend (германски: младост) кој првпат се појавил во 1896 г. во Минхен. Во Франција овој стил се нарекува Art nouveau, во САД - Style Liberty, а во Англија Modern style. Во Виена се зборува за сецесионистички стил, бидејќи, пред се, станува збор за антиакадемски став за сецесијата, кој го поттикнувал развојот на новото, модерно уметничко творештво.

Значење[уреди | уреди извор]

Југендстилот како реформски стремеж бил насочен против историзмот, кој тогаш бил сметан како неискрен и застареан. Новиот стил ги опфаќал сите облици на ликовната и визуелната уметност, како што се сликарството, вајарството, графиката, применетите уметности, архитектурата, балетот, театарот итн.

Југендстилот бил во духовно сродство со движењата за реформирање на животот и другите стремежи кои го отфрлале граѓанскиот животен стил, како тесен и ограничувачки.

Меѓу најзначајните сликари на југендстилот се вбројуваат: Густав Климт, Егон Шиле, Фердинанд Ходлер, Џовани Сегантини, Едвард Мунк, Пјер Пиви де Шаван, Фернан Кнопф, Макс Клингер, Франц фон Штук и Хејнрих Фоглер.

Наводи[уреди | уреди извор]