Богомил Ѓузел

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Богомил Ѓузел
писател
Роден 1939
Србија Чачак, Србија

Богомил Ѓузел (роден на 9 февруари 1939 година во Чачак, Србија) e македонски поет, есеист, драмски писател, раскажувач и преведувач. Негова сопруга е македонската писателка Лилјана Дирјан. Роден е во Чачак, каде што татко му, Димитар Ѓузелов, работел како гимназиски професор со забрана за враќање во Македонија. По бугарската окупација во 1941 година неговото семејство доаѓа во Скопје, каде Ѓузел израснал и се школувал. Во 1963 година завршил англиски јазик и литература на Филозофскиот факултет при Универзитетот „Кирил и Методиј".

Литературно творештво[уреди | уреди извор]

Поезија:

 • Медовина (1962)
 • Алхемиска ружа (1963)
 • Мироносници (1965)
 • Одисеј во пеколот (1969)
 • Бунар во времето (1972)
 • Тркало на годината (1977)
 • Стварноста е сè (1980)
 • Опсада (1981)
 • Празен простор (1982)
 • Мрак и млеко (1986)
 • Рушејќи го ѕидот (1989)
 • Одбрани песни (1991)
 • Гол живот (1994)
 • Хаос (1998)
 • Она (2000)
 • Одбрана поезија (1962-2002) (2002)

Есеи:

 • Историјата како маштеа (1969)

Проза:

 • Куќа цел свет (1975)
 • Митостории (три драми) (1982)
 • Легенди (1984)

Преводи (изведувани но неиздадени):