Димитрие Дурацовски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Димитрие Дурацовски (15 февруари 1952, Струга) е македонски писател.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дурацовски е роден на 15 февруари 1952 година во Струга.[1]. Завршил Училиште за применета уметност во Скопје. Работи како ликовен соработник во Народниот музеј во Струга. Член е на ДПМ од 1989 година.

Творештво[уреди | уреди извор]

Дурацовски е автор на книгите:

Дурацовски е припадник на т.н. петта генерација или Петти круг на автори, кои на македонската литературна сцена се јавиле во 1980-тите години. Целиот опус на Дурацовски е во знакот на постмодернизмот. Со романот „Бледи сенки, далечни гласови“, тој направил голем пресврт во стилот. Во двете збирки раскази, тој пишуваал во стилот на фантастиката и ониричноста, со користење цитати, парафрази и позајмувања од други книжевни дела. Во „Инсомнија“, тој ја напуштил строгата, контролирана функционалност, вметнувајќи долги автобиографски пасажи и есеизирања. Во романот „Бледи сенки, далечни гласови“, тој ја напуштил функционалната димензија и навлегува во т.е. постмодерна носталгија.[3]


За романот „Insomnia“, Дурацовски ја добил наградата "Рациново признание".[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cvetanovski, Savo; Milena Mitrovska, Michael Black (1990). Аnthology of the Macedonian postmodern short story. Naša kniga. 
  2. Роберт Алаѓозовски, „Постмодерна носталгија“, Економија и бизнис, број 198, 25 декември 2014, стр. 83.
  3. Роберт Алаѓозовски, „Постмодерна носталгија“, Економија и бизнис, број 198, 25 декември 2014, стр. 83-84.
  4. Македонски писатели, Друштво на писатели на Македонија, Скопје, 2004, стр. 85.