Витомир Митевски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Витомир Митевски
Витомир Митевски.jpg
Роден 14 октомври 1951
Куманово,  Македонија
Националност Македонец
Занимање филозоф и драматург

Витомир Митевски (роден на 14 октомври 1951 година во Куманово) — македонски филозоф и професор од областа на класичната антика, драматург и член на МАНУ.

Образование и работен век[уреди | уреди извор]

Во родниот град завршил основно образование и гимназија, а во 1975 година дипломирал филозофија на Филозофскиот факултет во Скопје, а во 1985 година на истиот факултет дипломирал на класични студии. Постдипломски студии завршил на Филозофкиот факултет во Белград (1983) на тема Ниче и грчка антика, а докторската дисертација на тема Поезијата на Прличев и Хомер ја одбранил во 1990 година на Филозофскиот факултет во Скопје. Неговиот прв работен ангажман бил професор по филозофија во гимназијата „Георги Димитров“ во Скопје (1976–1977), потоа работел како драматург во Драмскиот театар во Скопје (1977–1980). Од 1986 година работи на Филозофскиот факултет во Скопје – при Институтот за класични студии, прво како асистент држел вежби по старогрчки јазик (1986–1990), потоа како доцент (1990–1995), вонреден професор (1995–2000) и редовен професор држи предавања и вежби по античка литература (античка епика, филозофија и историографија) и по византиска литература. На општествен план бил ангажиран како секретар на Сојузот на друштвата за антички студии на Југославија (1986–1990) и бил и претседател на Друштвото за класични студии Жива Антика од 2002 година. Бил коорганизатор на повеќе домашни меѓународни научни собири: Научниот собир на Сојузот на друштвата за антички студии на Југославија (1989 година), Меѓународната конференција Antiquitas viva одржана во Охрид (2000 година), Меѓународниот научен собир Класика – Балканистика – Палеославистика (МАНУ, Скопје, 2005). Основачки уредник бил на списанието Театарски гласник (Скопје, 1977–1980), а одговорен уредник е на меѓународното научно списание за класични студии Жива Антика (Скопје) почнувајќи од 1991 година.

Научна дејност[уреди | уреди извор]

Академик Витомир Митевски е преведувач од класичните јазици (Хесиод, Хераклит, претсократовци, Платон, Аристотел, Епиктет) кој се залага за поголемо присуство на словенската филозофска терминологија во преводите на македонски јазик. Во авторските дела од областа на филозофијата, негов основен филозофски став е дека античката култура и филозофија имаат клучно значење за разбирањето на човекот и неговата состојба во светот. Посебно се посветил на темите: Хераклит, претсократовска филозофија, Платоновото учење за душата, духовниот живот во антиката и раното средновековие. Истражува и од областа на античката и јужнословенската (посебно македонската) епска поезија. Посебна тема на научен интерес му е македонската филозофска терминологија во контекстот на кирилометодиевската традиција. Остварил студиски патувања во Париз, Франција (1980 и 1986) и во Коломбо, Шри Ланка (1995). За редовен член на Македонската академија на науките и уметностите на 27 мај 2009 година.

Дела[уреди | уреди извор]

Од објавените дваесетина книги се издвојуваат авторските дела: монографијата посветена на Хераклит, Претсократовци (студија со преведени фрагменти), монографијата под наслов Душата и духовниот живот во антиката и раното средновековие какои деветте книги од проектот Античката филозофија и нејзиното влијание. Од областа на античката епска поезија се издвојуваат: Античка епика. Хелада и Рим, Епски теми. Античката и македонската епска поезија. Акад. Митевски е и автпор на низа преводи од античките јазици (старогрчки и латински): Хесиод: Дела и дни, Платон: Тимај, Аристотел: Избор, Аријан: Епиктетов прирачник и др.