Исак Таџер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Исак Таџер
ISAK TADZER.jpg
Роден 24 декември 1916
Софија
Починал 17 ноември 2005
Скопје, Македонија Македонија
Националност Евреин
Занимање интерна медицина, патологија

Исак Таџер (24 декември 1916, Софија - 17 ноември 2005, Скопје) — македонски лекар и врвен стручњак по интерна медицина и патологија, еден од основоположниците на Медицинскиот и Фармацевтскиот факултет во Скопје, член на МАНУ.

Живот и образование[уреди | уреди извор]

Матурирал во 1935 година на Германскиот колеџ во Софија. Од 1935 до 1939 година студирал на Медицинскиот факултет во Виена, Австрија, а студиите ги завршил во 1941 година на Медицинскиот факултет во Софија. Во 1942 година стажирал, а потоа е интерниран во логор. Во 1944 и 1945 година бил доброволец во НОВ и ПОЈ.[1] По ослободувањето, од 1946 до 1948 година работи и специјализирал на Интерното одделение на тогашната Земска болница во Скопје и се стекнува со звање специјалист по интерна медицина.

Работен век[уреди | уреди извор]

Од 1949 до 1951 година работи како асистент на Интерната клиника и го формира Институтот за патофизиологија и нуклеарна медицина на Медицинскиот факултет во Скопје. Во 1952 година е избран за доцент, во 1959 година за вонреден, а во 1967 година за редовен професор по патофизиологија на Медицинскиот факултет во Скопје. Во 1953 година хабилитирал, а во 1958 година станал доктор по медицински науки. Во периодот 1964-1965 година бил декан на Медицинскиот факултет во Скопје.[1]

За дописен член на Македонската академија на науките и уметностите е избран на првото изборно собрание во 1969, а за редовен член во 1974 година. Од 1984 до 1987 година е секретар на Одделението за биолошки и медицински науки на Академијата.

Научна дејност[уреди | уреди извор]

Академик Таџер објавил повеќе од 290 трудови, од кои 80 на англиски, 10 на германски, 87 на српско-хрватски, а другите на македонски јазик. Учествувал и на 50 меѓународни, југословенски и национални научни собири. Професор Таџер е автор и на првиот учебник по Патофизиологија напишан на македонски јазик, соавтор на првиот југословенски учебник по Општа и патолошка физиологија, под негово уредништво и авторство е напишан и првиот учебник по Специјална патолошка физиологија, а во соработка со други автори го објавува и првиот учебник по Специјална патофизиологија на македонски јазик. Автор е и на поглавјето „Нуклеарната медицина во хематологијата“ во учебникот „Хематологија“. Во 2001 година, по повод 85 години од животот и 60 години научна дејност, Македонската академија на науките и уметностите ја објави книгата Избрани трудови на академик Исак Таџер во 3 тома. Првите трудови на акад. Таџер се од областа на патологијата, а подоцнежните опфаќаат повеќе области од клиничката и експерименталната медицина. Особено внимание има посветено на изучувањето во областа на хемостазата, врз основа на клиничен и експериментален материјал на ендокриниот систем и на примената на нуклеарната енергија во клиничките и експерименталните истражувања. Во последните 15 години акад. Таџер со своите соработници ја изучуваше јодопенијата во Република Македонија.

Академик Исак Таџер беше и еден од основачите на Фармацевтскиот и на Стоматолошкиот факултет. Добитник е на бројни награди и признанија, меѓу кои: Орден на трудот од II степен, наградата на Скопје „13 Ноември“, и други.[1]

Починал на 17 ноември 2005.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 д-р Марјан Димитријевски: „Декани - 1947-2012“, Скопје, Медицински факултет, 2015 г., стр. ​43-47