Кшиштоф Вроцлавски

Од Википедија — слободната енциклопедија

Кшиштоф Доминик Вроцлавски (полски Krzysztof Dominik Wrocławski, р. 28 септември 1937, Радом) — полски славист, филолог, фолклорист и книжевен историчар.

Тој врши истражувања главно во областа на јужнословенска народна (усна) книжевност и популарна литература, современа култура, полско-словенски литерарни и културни врски. Кшиштоф Вроцлавски е автор на многу научни работи посветени на таа тема. Пишува исто така и за полската дијаспора во светот.

Објавени научни дела[уреди | уреди извор]

  • Македонскиот народен раскажувач Димо Стенкоски (tom 1-2 1979 - 1984)
  • List z nieba, czyli epistoła o niedzieli (1991)
  • Споредбена монографија на македонското село Јабланица и полското село Пјентки-Грензки (tom 3, 1992, соавтор)
  • Polacy w Bośni, Polacy o Bośni (2003, redaktor)
  • Samowiły i pasterze (1981)
  • O Bogu, Jego sługach i diabelskich sztuczkach. Setnik legend południowej Słowiańszczyzny (1985)
  • Studia o literaturach i folklorze Słowian (1991)
  • Folia Philologica Macedono-Polonica (2000 tom 5, коредактор)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • „Д-р Кшиштоф Вроцлавски (Krzysztof Wrocławski) – МАНУ“. manu.edu.mk. Архивирано од изворникот на 2020-08-10. Посетено на 2021-10-11.
  • Библиографија на научната и стручна работа (pdf)