Катица Ќулавкова

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Катица Ќулавкова.png
Роден Катица Ќулавкова
11 декември 1951
Велес, Македонија
Занимање поетеса, академик, професор, литературен теоретичар, критичар, есеист.


Катица Ќулавкова e родена на 11 декември 1951 година во Велес. Дипломирала на Филозофскиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Подоцна и магистрирала на истиот факултет на темата: „Метафората и современата македонска поезија“. По магистратурата, докторира на Филозофскиот факултет во Загреб на тема: „Одлики на лириката“.

Научна работа[уреди | уреди извор]

Од нејзиниот докторат во 1984 таа е вработена на Филолошкиот факултет во Скопје како професор по теорија и методологија на проучувањето на книжевноста на Катедрата за општа и компаративна книжевност, и е на оваа позиција до денешен ден. Една година работела при Лекторатот по македонски јазик и литература во Париз на INALCO. Била претседател на Македонскиот ПЕН центар. Член на Друштвото на писатели на Македонија од 1978 година. Во 2003 таа е избрана за член на Македонската академија на науки и уметности.[1]

Творештво[уреди | уреди извор]

Поезија и проза[уреди | уреди извор]

 • Благовести (поезија, 1975)
 • Акт (поезија, 1978)
 • Нашиот согласник (поезија, 1981)
 • Нова пот (поезија, 1984)
 • Невралгични места - Неуралгичнa места (двојазично издание, Вршац, поезија, 1986)
 • Дива мисла (поезија, избор, 1989)
 • Жедби, престапни песни (поезија, 1989)
 • Друго време (поетска проза, 1989)
 • Изгон на злото (поезија, 1997)
 • Домино (поезија, 1993)
 • Предигра (поезија, избор, 1998)
 • Бришан простор (2011)

Студии и Критики[уреди | уреди извор]

 • Потход и исход (критики, 1996)
 • Фигуративниот говор и македонската поезија (студии, 1984)
 • Копнеж по систем (студии и критики, 1992)
 • Одлики на лириката (студија, 1989)
 • Стапка и отстапка (огледи и критики, 1987)
 • Камен искушител (критики, 1997)
 • Теорија на книжевноста (1999).
 • Тетратки (критики и огледи, 1997)
 • Мала книжевна теорија (2001)
 • Херменевтика на идентитети (2006)
 • Демонот на толкувањето (МАНУ, 2009)
 • Задоволство во толкувањето (Макавеј, 2009) [1]

Антологии[уреди | уреди извор]

 • Катица Ќулавкова (ур.): Царски рез - македонски раскази (Антологија на македонскиот кус расказ, еКнига);
 • Katica Ćulavkova : Maketa (Antologija makedonske kratke priče);
 • Katica Kulavkova (ed.): Caesarean Cut: Macedonian Short Stories (Антологија на македонскиот кус расказ на англиски, еКнига).

Преводи[уреди | уреди извор]

 • Via lasciva (песни во превод на француски, 1997)
 • Time difference (поезија во превод на англиски, 1998)
 • Naked Eye - Burning Fire (книга хаику од Катица Ќулавкова, на англиски, 2008)
 • Dorinţe (поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на романски)
 • Erased Spaces (поезија од Катица Ќулавкова, еКнига, на англиски)
 • L'expulsion du mal (поезија од Катица Ќулавкова на француски)
 • Time Difference (поезија од Катица Ќулавкова на англиски)

Награди[уреди | уреди извор]

Катица Ќулавкова е добитник е на наградите:

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]