Александар Матковски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Александар Матковски
Роден 30 мај 1922
Крушево, Македонија
Починал 15 април 1992
Скопје, Македонија
Занимање историчар

Александар Матковски (влашки: Leko Matku, Леко Матку; Крушево, 30 мај 1922 - Скопје, 15 април 1992) — прв доктор на историски науки од Македонија и прв ориенталист. Автор на познатото хералдичко дело „Грбовите на Македонија“.

Живот[уреди | уреди извор]

Подолго време (до 1936 година) живеел во Гостивар, а потоа се преселил во Скопје[1]. Како член на КПЈ и учесник во НОБ (од 1941 година), бил уапсен на 2.VI.1942 и како малолетник бил осуден на 10 години строг затвор, а казната ја издржувал во Скопје, Варна и Идризово (Скопско, до 29.VII.1944)[1]. По бегството од затворот се вклучил во Петтата македонска НО бригада на НОВ и ПОМ[1]. Во затворските денови напишал многу песни на македонски јазик, зачувани во архивот на МАНУ, дел од нив и објавени по ослободувањето[1]. Завршил учителска школа 1947 година во Скопје, виша педагошка школа во 1949 во Белград, филизофски факултет (историска група) во 1951 година во Скопје, докторска дисертација на тема „Ѓурчин Кокалески (1775-1863)“ одбранил во 1957 година на загрепското Сеучилиште, завршил филолошки факултет (група ориентална филологија) во 1961 година во Белград. Добитник е на повеќе награди и признанија. Членувал во МАНУ од 1985 година.

Објавени дела[уреди | уреди извор]

Грб на Македонија од почетокот на XVI век од грбовник од книгата на Матковски
Научен труд Уште една Мариовска буна (1688/89 г.) од Александар Матковски
  • Ѓурчин Кокалески (1775-1865), прилог кон прашањето за создавање на селска, сточарска трговска буржоазија во Македонија“, Скопје 1957
  • „Хроника на земјотресот во Скопје“, Скопје 1964
  • Грбовите на Македонија“, Скопје 1970
  • „Уште една Мариовска буна (1688/89 г.)“, Скопје, 1970
  • „Диетот-Крвнината“, Скопје 1973
  • „Крепосништвото во Македонија“, Скопје 1978
  • „Историја на Евреите во Македонија“, Скопје 1983
  • „Отпорот во Македонија“, Скопје 1983
  • „Македонскиот полк во Украина“, Скопје 1983

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Блаже Ристовски, уред. (2009). Македонска енциклопедија. 2. Скопје: МАНУ. стр. 928. ISBN 978-608-203-023-4 (1) Проверете ја вредноста |isbn=: invalid character (help).